Utorak, 27 Lipanj 2017

Ivan Damjanić, Fuškulin

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Ivan Damjanić, Fuškulin

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski DamjanićImao sam stotinjak ideja za uvod u ovaj tekst, a sad mi se ni jedna ne čini dovoljno dobra. Naime, Ivan Damjanić je vrlo osebujna ličnost i teško ga je svrstati u neku kategoriju. On je čovjek velikog, zaraznog osmijeha, vrlo je gostoljubljiv, ali uvijek na maloj distanci i to jasno osjetite. Potaknut će razgovor; naravno, prvenstveno o vinu, ali će vas pustiti da pričate dok on malo-pomalo procjenjuje i vaše znanje i vas kao osobu. Fascinantne su njegove duboke, izražajne i izrazito plave oči. Zašto je to bitno? Ne znam je li on toga svjestan, ali kod obilaska podruma i kušanja novih vina, te oči vas promatraju, poput rengena. Prate svaki i najmanji pokret na vašem licu. Prate vašu mimiku i dok se te informacije pohranjuju negdje u mozgu, vas je vjerojatno već prosudio, jer često prve reakcije govore najviše i o vinu i o vama. Sve mu to, vjerojatno, pomaže kod odabira stilistike vina. Kada shvati da ste pravi vinski čovjek ili što bi se u narodu reklo, ako "kliknete", tada je mali svijet Ivana Damijanića pred vama i trudit će se ispuniti vam svaku želju.

A sad, krenimo od početka.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

Ivanovi preci bili su među najvećim zemljovlasničkim obiteljima u kraju. Posjed je bio veći od 40 hektara, ali što razdiobe unutar obitelji, što nacionalizacija u prošlom sistemu, malo-pomalo se posjed rasipao... Kada je Ivan odlučio prihvatiti vinogradarstvo i vinarstvo kao svoj poziv i život, imao je ravno 0,3 hektara. I to je početak.

Mali podrum u obiteljskoj kući, prilagođen za potrebe vinarije, bio je dovoljan za početak. Danas, on služi isključivo kao barrique sala. Tijekom svih ovih godina, Ivan je točno znao kamo ide i nije žurio, nije upao u tu zamku, već se razvijao polako, zajedno sa svojim imanjem.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

Danas obrađuje oko osam hektara vinograda. Veći dio je zasađen mladim lozama, ali ima i nešto starih, koje daju posebno kvalitetan rod. Od sortimenta, tu su malvazija, chardonnay, muškat žuti, teran, borgonja, merlot, cabernet sauvignon i gamay. I tako dolazimo do vina.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

Probali smo veći dio asortimana Damjanić vina. Neću vam sad opisivati vino po vino; opise možete naći kod nekih mojih kolega, ali i na web stranici Damjanić vina.

Međutim, posebno me se dojmilo vino Borgonja - odlično vino; vjerojatno među nekoliko ponajboljih crnih vina koje sam probao u zadnje vrijeme. Divno izbalansirano, moćno, a opet nježno i podatno, to vino kao da miluje vaše nepce. Borgonja je vino bogato na nosu, ali i iznimnih voćnih aroma, naravno, zrelog bobičastog voća. I da, vino je čista elegancija.

Izdvojit ću, naravno, bijeli i crni Clemente, vina koja su se već počela kititi raznim nagradama, mada ja vina nikad ne sudim po tome.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

Naravno, kao i kod svakog Istrijana, tako i kod Damjanića najveći dio proizvodnje zauzima Malvazija. Fina, pitka, svježa, izrazitog bouqueta, ali... Danas više skoro da ne možemo naći lošu Malvaziju u Istri pa da smo kod istarskih vinara počeli tražiti još nešto, osim Malvazije, jer za nju se podrazumijeva da mora biti odlična. Kroz Malvaziju se također provlači fina elegancija. U stvari, ta neka fina elegantna stilistika provlači se kroz sva Ivanova vina.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

Da, to je riječ koja možda najbolje opisuje njegova vina; barem sam ih ja tako doživio. Ali kada bolje razmislim o svemu, to je normalno, jer sve oko njega ima neki elegantan touch. Terasa kušaone uređena je skoro pa minimalistički, ali s par detalja se pretvara u elegantnu i profinjenu terasu, na kojoj njegova vina još više dolaze do izražaja. Takve su i boce i etikete... U stvari, mislim da je estetika nešto što je Ivanu prirođeno i on to savršeno koristi.

Vratimo se još malo na terasu. Tu kao da je vrijeme stalo. Prvo, daleko ste od gradske vreve, oko vas mir i lagana muzika koja se miješa s cvrkutom ptica i to daje grandioznu simbiozu zvukova, ljudskih i prirodnih. Taj detalj, to je možda srž vinarstva. Nije vam jasno? Pa eto, priroda nam daje grožđe, a vinar od njega mora, u podrumu, napraviti najbolje vino što može. Tako da tu, na toj terasi, tu morate probati Ivanova vina. Neće ona tu biti bolja nego drugdje, već ćete ih doživjeti na onaj pravi način, upijajući djelić atmosfere u kojoj ta vina nastaju.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

Tu čistoću i eleganciju, ali i organizirani red možete naći i u njegovim vinogradima. Uređeni po svim pravilima struke pa i malo više od toga; iznimna briga za svaku lozu. Točno zna kakva vina hoće pa shodno tome i zna kakvo grožđe mora biti.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

U svakom slučaju, po izgledu njegovih vinograda, rekli bi da je djevica u horoskopu, ali nije; "fulao" je za dan-dva pa ispao vaga, ali jak utjecaj pedantnosti horoskopske djevice je ostao. Kad smo već kod horoskopa, da vidimo kakvu budućnost vidim vinima Damjanić. Najteža vremena su vjerojatno iza njega, vremena dograđivanja, okrupnjavanja, vremena u kojima često nemaš vremena raditi planski. Ponudi se neka prilika koju jednostavno moraš iskoristiti i tu često posao upravlja tobom, a ne ti njime. Ali sada je to stabilna priča, dovoljno velika i snažna da se sve radi planski. Naravno, motiva neće nedostajati; njegova supruga Željka nije provela s nama puno vremena, jer se bavila malim Ivanom juniorom, prinovom koja je nedavno stigla u njihov dom. Pomalo mi je žao što nije bila s nama, jer je uvijek zanimljivo čuti razmišljanja o vinaru i vinu od strane njegove supruge. Mislim da u ovoj branši, više nego igdje, vrijedi ona da iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena.

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

No dobro, bit će prilike drugi put. Vratimo se mi budućnosti.

Vina osvajaju medalje; što je još važnije, osvajaju i publiku. Ivan je već sada odličan vinar, ali budućnost je tek pred njim. Ima potencijala postati jedan od najvećih - i vinima i karakterom. Kao što sam i rekao, na njegovoj terasi vrijeme kao da je stalo; tako smo i mi ostali dugo, predugo, noć je davno pala, vrijeme je da se krene.

Rečenica za kraj? U istarskom selu Fuškulin živi i stasa jedan pravi gospodin i vinar; dame i gospodo, on je Ivan Damjanić!

Ivan Fuškulinski DamjanićIvan Fuškulinski Damjanić

P.S. U svojem podrumu njeguje predikatno vino nazvano Cento. Dakle, to je vino za koje bih ja prodao i pokoji dio tijela (recimo bubreg, imam dva), ali o njemu više drugi puta. Trebamo razlog za povratak kod Ivana.

Još fotografija pogledajte u foto galeriji.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".