Srijeda, 07 Rujan 2022

Dani piva Karlovac su nam otkrili gastro iznenađenje

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Dani piva Karlovac su nam otkrili gastro iznenađenje

Nakon dugo vremena posjetili smo karlovačke Dane piva. Ovo je bilo njihovo 35. izdanje pa je to vjerojatno jedna od najdugovječnijih manifestacija tog tipa.

Dani piva Karlovac

Sami Dani piva bili su jako dobri, s odličnom ponudom hrane i, naravno, piva. Glazbeni dio manifestacije - super! Ove godine nastupila su neka od najvećih domaćih glazbenih imena. Zadnjeg dana festivala u gastro kutku je nastupio karlovački band Black & White, a na glavnoj pozornici je, nakon mladog kutinskog benda Podočnjaci kao predgrupe, za zatvaranje festivala bilo zaduženo Hladno pivo.

Dani piva Karlovac

Ipak, veliko iznenađenje dolazi iz gastro kutka, a pritom ne mislim na glazbeni dio.

Dani piva Karlovac

Pod gastro šatorom radio je karlovački restoran Zrinski koji je sastavni dio tvrtke Pleter Usluge. Neću vam lagati; kad smo vidjeli naziv ugostitelja, automatski smo se i sjetili različitih tekstova o njima. No grdno smo se prevarili kad smo zaključivali na osnovu nekih neprovjerenih napisa u medijima, jer je naše vlastito iskustvo s Pleterom pokazalo sve suprotno.

Dani piva Karlovac

Dakle, uzeli smo dvije plate: pivsku platu i grill platu i da, hrana je bila odlična. Meso je očito pomno birano, jako dobro pripremljeno za termičku obradu, a i ona je bila jako dobra. Točno znate što jedete, odlične teksture i svaka vrsta mesa iznimno dobro i kvalitetno spremljena. Naravno, složiti dobru platu od različitih komada mesa, gdje imate i različite tehnike obrade pa i vremena obrade, a da pritom jedinstveno servirana plata bude odlična... To znači da ekipa u kuhinji zna svoj posao i - da, ekipa, a ne samo chef.

Zašto u stvari pišem ovaj tekst? Zato što sam se stvarno iznenadio. Naime, ono što sam ja čuo (kao i mnogi drugi) jest kako je Pleter vojna tvrtka, tamo radi ekipa vojnika i slično. U stvari, istina je prilično daleko od toga. To jest državna tvrtka, ali oni u stvari rade outsourcing za MORH, to jest kuhaju za njihove potrebe. Pleter Usluge je ugostiteljstva tvrtka koja ima restorane u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Kninu i Splitu i hotele u Puli i Splitu, koji su potpuno otvoreni za javnost.

U stvari, trenutno im najveći dio poslovanja otpada na organizaciju cateringa za svadbe i druge vrste privatnih proslava, poslovnih domjenaka, maturalnih i drugih zabava. Naravno da sam, potaknut znatiželjom, porazgovarao s ekipom koja je radila na Danima piva. Tako sam saznao da su oni praktički na otvorenom tržištu kao i bilo koji ugostitelj. Nisu na proračunu, a čak imaju i neka dodatna ograničenja, kao na primjer nemogućnost zapošljavanja stranaca. Ipak, mislim da je njihov najveći problem niz predrasuda koje ljudi imaju prema njima, ali to je već problem marketinga i PR-a .

Tim karlovačkog restorana ZrinskiTim karlovačkog restorana Zrinski

U svakom slučaju, jela koja sam kušao bila su odlična, ekipa vrlo ljubazna i profesionalna. Definitivno, dobili su novog gosta, svakako ću posjetiti neke njihove restorane, tako da eto - ne vjerujte na prvu svemu što čujete; provjerite sami. Evo još jednom: provjeriti kako radi Pleter možete u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Kninu i Splitu.

Naravno, ne možemo posjetiti Dane piva, a ne kušati (i o tome ne pisati) pivo.

U sklopu Gastro kutka nalazio se dio nazvan Svijet piva s raznolikom ponudom, ali nama je pažnju privuklo ukusno i pitko nefiltrirano pivo kojeg nema na tržištu jer ga nema dovoljno, a rade ga studenti Veleučilišta u Karlovcu. Naravno, radi se o studentima Prehrambenog odjela koji su se odlučili za smjer pivarstva. Sudeći po kvaliteti kušanoga, mislim da pivarstvo u Hrvatskoj ima budućnost.

Dani piva Karlovac

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".