Utorak, 11 Svibanj 2021

Video i foto: Vino i hrana u Centru svijeta

Napisao:  G.E.T. Igor Emil Horvat
Video i foto: Vino i hrana u Centru svijeta

Tema ovog video serijala "Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom" je o vinu Rajnski Rizling vinarije Stručić koji je, u kuhinji hotela Crnković, sljubljen s telećom koljenicom s umakom od batata. Vinarija Stručić i hotel Crnković nalaze se u Ludbregu - centru svijeta. 

Uvod: upoznajte Ludbreg - dolazak u Ludbreg i legenda o Centru svijeta

Ludbreg je grad u Podravini (sjeverozapadna Hrvatska) na lijevoj obali rijeke Bednje, 25 km jugoistočno od Varaždina na magistralnoj cesti Varaždin – Koprivnica. Smješten je podno obronaka Kalničkog gorja, a nalazi se na nadmorskoj visini od 157 m.

Za Ludbreg se može reći da je jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj. Taj mali podravski gradić razvio se na raskrižju putova, a sva je trgovina morala prijeći preko prijelaza na rijeci Bednji.

O nazivu kojeg danas nosi, Ludbreg, postoji legenda i zapis povjesničara. Zanimljive su i legende o tome zašto se za Ludbreg kaže da je - centar svijeta.

Upoznajte vinariju Stručić - razgovor s vinarom Tomislavom Stručićem

Zatvorimo li na čas oči i zamislimo tipični zagorski pejzaž, na pamet će nam pasti zlatne nizine isprekidane vinorodnim brežuljcima. Fine meke linije, obojene komadićima šuma ili dugih redova vinograda kojima je uvijek "točka na i" mala zagorska klijet iz koje se širi miris dobrodošlice. Vinska priča obitelji Stručić nije uobičajena i ne počiva na stoljetnim tradicijama. Počinje 2002. godine, logičnim slijedom nastavljajući ono što su stvorile težačke ruke obitelji Crnković podizanjem prvih nasada vinograda. Spajajući staro i novo, vođeni vjerovanjem da vino nije remek djelo čovjeka već prirode, ovi se pioniri vinarstva u Hrvatskoj trude svoja vina oplemeniti jasnim regionalnim identitetom. Obitelj Stručić njeguje vinograde iz kojih će pretočiti srca u boce iz kojih će pričati priče o duši, suncu i ljudima...

Rajnski Rizling Stručić & teleća koljenica s umakom od batata

Uz ekipu hotela Crnković: Tomislav Stiplošek predstavlja vino Rajnski Rizling Stručić, a chef Goran Ivanković priprema teleću koljenicu s umakom od batata + predjelo i desert. Tomislav Stiplošek komentira sljubljivanje.

Upoznajte hotel Crnković - razgovor s vlasnikom hotela, Borisom Crnkovićem

U malom gradu poznatom po čudima i legendama obitelj Crnković nudi vrhunske smještajne kapacitete, autohtonu hranu i dvorane za sve vrste svečanosti. Hotel Crnković je nedavno preuređen i lijepo izgleda, a posebnu su pažnju posvetili restoranskom dijelu. Stvorili su mjesto u kojem će biti prilike provesti vesele i sretne trenutke i potvrđuju da je Ludbreg zdrava destinacija kontinentalnog turizma koji ljudima može pružiti odmor od svakodnevnog života, ali i razne vrste sadržaja.

*

Galerija fotografija making-of, foto: Igor Emil Horvat: