Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 25. 6. 2020.

Vrijeme je za... vina Trdenić

Piše:  Marko Čolić
Vrijeme je za... vina Trdenić

U Zagrebu je u dvorani HKD Napredak, Bogovićeva 1 održano predstavljanje vinarije Trdenić u ciklusu razgovora o vinu i vinarima VRIJEME je ZA... koji vodi Vjekoslav Madunić.

Ovoga puta bilo je vrijeme za prezentaciju najveće moslavačke vinarije Trdenić iz Trnovke, ponad Volodera. Uz sommeliera Tomislava Jakopovića, o detaljima nastanka nekih od najboljih njihovih vina govorio je Krešimir Trdenić, koji sa svojim starijim bratom Tomislavom pod sloganom "Složna braća..." vodi vinariju. Trdenići imaju dugu obiteljsku tradiciju, preko stotinu godina, proizvodnje vina. Od kućne manufakture,  početkom devedesetih su, zasadivši 1500 loza, nepovratno zaplovili u avanturu zvanu vinogradarstvo i vinarstvo. Danas je površina povećana na 15 hektara s godišnjom proizvodnjom od oko 100 tisuća litara vina. Jasno, tu po količinama prevladava brend njihova kraja, škrlet, a proizvode još i bijeli i sivi pinot, rajnski rizling, traminac crveni, cabernet sauvignon i portugizac.

Vrijeme je za... vina Trdenić

Odajući počast obiteljskoj tradiciji, svoje su najbolje vino Pinot sivi  founder's reserve posvetili pradjedu s mamine strane, Josipu Blaškoviću. Ovo vino iz berbe 2014. godine je na velikoj izložbi u Kutini 2015. dobilo 92 boda i titulu šampiona. I 2019. su dobili titulu šampiona sa škrletom odležane berbe iz 2015., dobivši 89 bodova. A još ranije osvojena je i bronca za škrlet na prestižnom Decanteru. Primjetno je kako su Trdenići tijekom posljednjih 10-ak godina, a posebno u posljednjih 5-6, podigli kvalitetu s nekadašnjeg škrleta za široku potrošnju, u lepezu više tipova vina koje su i kvalitetom i opremom na visokoj razini.

Tako imaju više godišta škrleta označenih s private collection, gewürzt traminer p.c 2017., pinot sivi 2015. founder's reserve... Najviše vinograda je na položaju Donja Vlahinićka - oko 12000 trsova cabernet sauvignona, 8000 pinota sivog, 8000 škrleta i oko 1500 portugisca. Na Medvedovu, gdje imaju i vlastiti ribnjak dimenzija 85 x 15 m poribljen vranskim i lonjskim šaranom s mrijestilištem, na 18000 trsova prevladava škrlet, uz neke manje sorte poput traminca. Na Bukovcu je oko 20000 trsova pinota, a na Krmelovcu još 8000 škrleta.

Prvo vino na predstavljanju je bio Škrlet 2019., a onda smo redom kušali: Škrlet 2017. p.c, Škrlet 2015. p.c, Pinot bijeli 2017. p.c, Pinot sivi 2017., Pinot sivi 2015. founder's reserve, Rosé 2018. i na kraju dva voćna vina - vino od jagode i vino od kupine iz 2019. godine. Vina su pratili zalogaji koje je priredio catering Mrvica.

Vrijeme je za... vina Trdenić

"Osobno, osim neusporedivog pinota sivog iz 2015., najviše mi se sviđa Rosé 2018., kupažiran od 85% cabernet sauvignona i 15% portugisca.", svoj je dojam o vinima s prisutnima podijelio Vjekoslav Madunić.

Većina publike se složila s njegovim dojmovima, dok su neki ipak umjesto Roséa prednost dali škrletu; ovisno o osobnom ukusu, mišljenja su podijeljena između mladog, svježeg i voćnog Škrleta iz 2019. i puno ozbiljnijeg, odležanog, no i dalje nevjerojatno svježeg i voćnim aromama bogatog Škrleta 2015. private collection.

Voćna vina su pak mnogima bila iznenađenje. Raspravljalo se o ukusima, preferencijama i cijenama tih vina, ali svi su se složili da su ta dva vina neosporno kvalitetna i zanimljiva i da bi trebalo o njima naučiti više.

Comments:DISQUS_COMMENTS
Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: