Print this page
Petak, 20. 12. 2013.

Terra Madre, Plavac Mali 2011

Piše: 
Terra Madre, Plavac Mali 2011

TerraMadre-plavac2011Novo vinogorje i položaji, novi nasadi, novi vinski igrač na tržištu i vrlo dobra godina. Rezultat? Ambiciozan pristup rezultirao je i ambicioznim uratkom o čijoj je stvarnoj i dugoročnoj vrijednosti u ovom ranom trenutku nezahvalno bilo što prognozirati. Što ne znači da se ne isplati valorizirati konkretni primjerak u ovom trenutku.

Tamno crvena do rubin boja s dosta mladenačkog žara i providnost određeni su jamac da u čaši nemate koncentriranu bombu. Zapravo je više riječ o umjereno intenzivnoj začinsko-voćnoj bombici gdje je slatkasto drvo paljene bačve i škakljajući alkohol vode glavnu riječ dok se skriveno tamnije voće teškom mukom probija da i ono progovori koju. Prvi, moderni štih kasnije se upotpunio zemljastom komponentom i sušeni lisnatim začinima.

Na vrhu jezika je ravnomjerno i popeglano, suho i slasno iza čega slijedi šuma sitnih tanina koji ozbiljno „stišću" usnu šupljinu dok ga niža do srednja kiselina čine pristupačnim. Umjerenog tijela s dosta slasti te uz perzistentnu čvrstu adstringenciju vino ne uzbuđuje ali korektno odrađuje zadaću u svom stilskom razredu.

Mlada vinarija i nove bačvice vjerojatan su razlog (barem se nadamo) ovom umjerenom drvenom „overdose-u" koji bi se obzirom na strukturu mogao nakon godinu do dvije uklopiti. Međutim s obzirom na omjer cijene i kvalitete, koja nije upitna, sumnjamo da će zalihe potrajati osim u podrumskoj arhivi.

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba