Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Petak, 14. 2. 2014.

Stručić, Rajnski Rizling 2012

Piše: 
Stručić, Rajnski Rizling 2012

Grad Ludbreg, iako u "centru svijeta", još je daleko od domaćih središnjih vinskih strujanja, sa željom proizvođača okupljenih na Vinskoj cesti Ludbreg, da se s vinskih margina postepeno primaknu bliže oku prosječnog potrošača. Sa 2.5 ha nasada, Vinarija Stručić je još daleko od popunjavanja svojih ukupnih željenih kapaciteta, dok je s druge strane riječ o sasvim dovoljnoj količini za „igranje“ i potragu za prepoznatljivim lokalnim stilom pojedine sorte.

Vinarija Stručić, Rajnski Rizling 2012Rijetke su sorte Vitis vinifere koje stoički podnose ostatak neprevrelog sladora poput Rajnskog Rizlinga, koji čak ponekad zna i zazivati šećer u nastojanju da se pokaže u stanju stabilne, ali prije svega ugodne vinske ravnoteže.

U čaši je primjerene slamnato žute boje, poletno i lagano gdje se bez napora prelijeva po stijenkama. Čist, izravan i vrlo precizan nos prekriven je notama cvjetne slasti i zašećerenog koštuničavog voća i predstavlja opušteniju inkarnaciju Rizlinga kod koje prevladava veselje nad sjevernjačkom strogoćom. Početak gutljaja, očekivano je omekšan sladorom i prilično blag, gotovo pa neutralan da bi se preko nepca polagano razvijao do iznenađujuće upečatljivog, citrusno-slankastog završetka koji je ujedno i nositelj okusnog dijela. Nedostatak koncentracije na srednjem nepcu glavna je zamjerka kušanom primjerku dok je s druge strane „nježniji“ nastup (okusno i alkoholno sa svega 12.3%) odlična podloga za druženja na duže staze, što je u ostalom u skladu i s cjenovnom kategorijom.         

Za kraj, osim bijelih vina svakako vrijedi izdvojiti Stručićev Pu(o)rtugizac te specijalna voćna vina od višnje kao dio ponude kojim će i neodlučne pokušati zadržati na svom pragu. 

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -