Subota, 04 Veljača 2017

Jelena Puh Miloš Recenzije by Jelena Puh Miloš:

Voštinić Klasnić, Škrlet Unikat, kasna berba, 2015.

Piše 
Voštinić Klasnić, Škrlet Unikat, kasna berba, 2015.

Vinarija Voštinić Klasnić nalazi se na području Moslavine, točnije Ivanić Grada. Najveći ponos im je Škrlet, koji već ima oznaku vrhunskog vina, a prošle su godine proizveli i prvo predikatno vino od te sorte, također vrhunske kategorije.

Škrlet je autohtoni kultivar Moslavine i Pokuplja, a proširen je na Vukomeričkim goricama i na području Prigorja. Kažu da ime potječe od njemačke riječi scharlach (šarlah), jer bobice grozda u vrijeme pune zrelosti dobiju ljubičasto crvenkaste pjege.

Sinonimi: Ovnek žuti, Ovnek slatki, Škrlet tusti, Škrtec…

skrlet unikatŠkrlet Unikat me na prvu privukao svojom modernom etiketom sa crvenim krugom na žutoj podlozi, a zatim osvojio svojim izgledom, mirisom i okusom.

Vino je kristalno bistro i nježne žute boje. Na miris ugodno iznenađuje svojom svježinom. Prva asocijacija mi je bila breskva, a zatim se otkrivaju note dinje i kruške. Osim dominantno voćnih, osjete se i primjese herbalnih nota. Kada sam zavrtjela vino u čaši i pustila malo da se otvori, došle su do izražaja i citrusne note.

Okus je harmoničan, ugodno izbalansiranih kiselina, a s obzirom na sortu, osjeća se izrazita punoća. U ustima se stvara i slast koja daje sladak završetak i dodatno harmonizira vino.

Okus i miris traju; rekla bih da je ovo vino dobra kombinacija pitkosti i kompleksnosti.

Raznolikost i kompleksnost u okusu i mirisu, koje ovo vino ima, za Škrlet inače nije karakteristično pa ovaj primjerak zaista opravdava titulu unikat.

Škrlet Unikat ima potencijal trajanja u boci te ćemo još duže vrijeme moći uživati u njemu.

Preporuka je servirati vino ohlađeno na 10 °C i sljubiti ga s morskim plodovima, hladnim predjelima, uz tjesteninu i rižoto s povrćem, klasičan sushi te uz lagana glavna jela.

Cijena: 50 kn + PDV

Jelena Puh Miloš

Jelena Puh Miloš je dio tvrtke Eno expert, uz Miodraga Hruškara i Krešimira Hrena. Ova se tvrtka bavi vinarskim konzaltingom i edukacijom, a Jelena vodi Eno Expert Akademiju, podijeljenu na Školu za vinoljupce i specijalizirane programe. Među publikom, najpopularniji je tečaj naziva VinoLjubac, nakon kojeg je polaznicima na raspolaganju nekoliko tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju.

Website: www.enoexpert.hr
More in this category: Škaulj, Muškat žuti, 2015 »
FaLang translation system by Faboba

Najave događanja

01
Lis2017
Blato, Dubrovnik, Zagreb: 6. Dani blatske lumblije

Blato, Dubrovnik, Zagreb: 6. Dani blatske lumblije

S ciljem promicanja i očuvanja...

02
Stu2017
Sabatina 2017. najava i obavijesti za vinare

Sabatina 2017. najava i obavijesti za vinare

27. međunarodni susret vi...

24
Stu2017
Zagreb VINOcom 2017

Zagreb VINOcom 2017

12. Zagreb VINOcom, međunarodn...

« »

G.E.T. Report internet časopis

Iz G.E.T. Vodiča...

Vina Špoljar Barundić, Brezarić
Vina Špoljar Barundić, Brezarić