Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Ponedjeljak, 20. 2. 2017.

Jelena Puh Miloš Recenzije by Jelena Puh Miloš:

Škaulj, Muškat žuti, 2015

Piše 
Škaulj, Muškat žuti, 2015

U malom dalmatinskom  mjestu Nadin, u središtu Ravnih kotara nalazi se obiteljska vinarija Škaulj.

Kraj obiteljske kuće sagrađen je vinski podrum s kušaonicom, gdje se može uživati u ekološkim vinima Škaulj, te ostalim domaćim delicijama tog kraja. Ova vinarija prije nekoliko godina imala je čast ugostiti švedskog  kralja i kraljicu koji su bili oduševljeni Škauljevim vinima. Zanimljivost je i da se kupcu Mercedesa u Varšavi daruju dvije butelje vina Škaulj.  Ako ste u blizini, ne propustite posjetiti ovu divnu vinariju i kušati njihovu bogatu ponudu, no da se vratim na Muškat…

Muškat žuti pripada velikoj skupini muškatnih sorti, koju neki smatraju i jednom od najstarijih skupina sorti vinove loze u svijetu. Zajednička im je karakteristika vrlo izražena aroma grožđa, te vina.

Sinonimi: Muškat rumeni, Moscato giallo, Moscat, Moscato siro, Moscatel…

Škaulj, Muškat žuti, 2015.Muškat žuti, vrhunsko, poluslatko vino vinarije Škaulj je prekrasan primjerak ove sorte.

Vino je bistro, nježno žute boje sa zelenkastim odsjajem.

Izrazito aromatično vino u kojem je prisutna čitava paleta mirisa. Isprepliću se cvjetni mirisi  sa  notama svježeg voća, potom primjese kandiranog voća, mirisa ruže, te note tropskog voća.

Okus mu je  sladak, vrlo ukusan i u dobrom balansu s ostalim sastojcima.  Nježno su prisutni i dozreli tanini, što dodatno zaokružuje doživljaj ovog vina.

Ima snažno tijelo, a i okus i miris u ustima dugo traju.

Retronazalno dolazi do pravog desertnog doživljaja, a slast u ustima koja ostaje mami na novi gutljaj.

Vino je na vrhuncu i još jedno vrijeme će sigurno tako i ostati.

Preporuka je servirati vino na 10 °C uz srednje slatke deserte, a naravno ovo vino i samo može poslužiti kao desert i u njemu možemo uživati i bez hrane.

Kod sljubljivanja vina i slatke hrane, pripazite da je vino uvijek nešto slađe nego desert.

Cijena: oko 75 kn

Jelena Puh Miloš

Jelena Puh Miloš je dio tvrtke Eno expert, uz Miodraga Hruškara i Krešimira Hrena. Ova se tvrtka bavi vinarskim konzaltingom i edukacijom, a Jelena vodi Eno Expert Akademiju, podijeljenu na Školu za vinoljupce i specijalizirane programe. Među publikom, najpopularniji je tečaj naziva VinoLjubac, nakon kojeg je polaznicima na raspolaganju nekoliko tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju.

Website: www.enoexpert.hr

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -