Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Petak, 17. 1. 2014.

Cantina Colli Euganei, Fior d’Arancio, Spumante Dolce DOCG

Piše: 
Cantina Colli Euganei, Fior d’Arancio, Spumante Dolce DOCG

Na obroncima vulkanskog porijekla talijanskog sjeveroistoka uzgaja se nama vrlo dobro poznati Žuti Muškat, upakiran u drugačiju, originalnu "ambalažu" narančinog cvijeta. Oznaka izvornosti i uvjeta proizvodnje ovom je vinskom području dodijeljena 70-ih godina prošlog stoljeća da bi se tijekom vremena pokazala potreba za strožom zaštitom muškatnih vina čija je zaštita od 2011. godine podignuta na najvišu razinu pod oznakom Fior d’Arancio DOCG. 

Cantina Colli Euganei, Fior d’Arancio, Spumante Dolce DOCGDelikatno i nježno u čaši – intenzivno i aromatično na nosu. Svjetlija pepeljasta boja i srebrnkasto-zlatni odsjaji podloga su postojanom i živom (nervoznom!) perlanju. Pekmezaste žute šljive i livadno cvijeće uz generalno svježi, prepoznatljivi muškatni štih glavnina su nosnih aromatskih impresija. Prigušeni, slatki početak dinamično se otvara ka srednjem nepcu uz koktel okusa pjenušavog voćnog sirupa i gumenih žele bombona. Krupnije je teksture gdje su „neravnine“ popunjene omekšavajućim neprevrelim sladorom, raspoređenom po cijelom gutljaju. Nešto niži aciditet kušanog primjerka, za razliku od suših pjenušavih vina gdje kiselina igra važnuulogu kao okosnica svježina, ovdje se uspješno nadopunjuje mjehurićima, kao dodatnim izvorom osvježenja i neizostavnim elementom ravnoteže. Puni profil i potencijal vina primijeti se tek retronazalno kada se u dugom završetku ispreplete povratna sortna aromatika, tekstura i okusi.

Nezaobilazna postaja svakog ljubitelja desertnih, niskoalkoholnih vina i još jedan u nizu dokaza nepresušnosti talijanskog sortnog i stilskog vinskog bunara.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -