Petak, 24 Studeni 2017

Bijeli grozd 2017

Piše 
Bijeli grozd 2017

U četvrtak, 23. studenoga 2017. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu, u svečanoj, ali i prijateljskoj atmosferi, održana je 6. po redu dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.

Nagradu je 2012. godine utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma.

Bijeli grozd je nagrada najboljim vinarijama s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine Udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi razvojem i promicanjem eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, koji su osnovali udrugu G.E.T. i prateći Centar za razvoj vinskog turizma, više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije pa je, među brojnim aktivnostima kojima se udruga bavi, vrlo značajan i časopis G.E.T. Report.

Uzvanici i dobitnici u EsplanadiUzvanici i dobitnici u Esplanadi

Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola, objasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na četiri regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, restoranima Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Vinodol i Vuglec breg te tvrtki Adriatic Shells, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli, vinarijama Barundić, Stručić i Dine, čija su se vina pila i Staklarni Rogaška, koja je svojim čašama 'Armonia' omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno, ističe Silvija Munda iz udruge G.E.T. te dodaje: Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje.

Udruga G.E.T. aktivno radi i na promicanju ugostiteljskih zanimanja, pa su na dodjeli sudjelovali i učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, budući konobari. Među brojnim gostima koji su nazočili dodjeli, bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te predstavnici turističkih zajednica Grada Zagreba i Grada Jastrebarskog.

Čestitam svim nagrađenima, a posebno ovogodišnjem ukupnom pobjedniku, Vinariji Vuglec Breg, koja je proglašena najboljom vinarijom u Hrvatskoj! Ovo je najnoviji u nizu sjajnih primjera koji potvrđuju kakav ogroman iskorak su napravili zagorski vinari, koji za svoja vina osvajaju nagrade i priznanja i na priznatim inozemnim ocjenjivanjima i festivalima. Izuzetno mi je drago što smo osvojili i prva dva mjesta u kategoriji Bregovita Hrvatska – prvo mjesto Vuglec Breg, a drugo mjesto Vinarija Bolfan. To nam daje dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare, rekao je Željko Kolar.

Dobitnici diploma su:

Bregovita Hrvatska
1) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
2) Vinarija Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
3) Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko

Dalmacija
1) Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
2) Vinarija Saints Hills, Zagruda, Pelješac
3) Vinarija Rizman, Klek (vinogorje Komarna)

Istra i Kvarner
1) Vinarija Meneghetti, Bale
2) Vinarija Boškinac, Novalja
3) Vinarija Kozlović, Momjan

Slavonija i Podunavlje
1) Vinarija Iločki podrumi, Ilok
2) Vinarija Kolar, Suza baranjska
3) Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi

Predstavnik vinarije Vuglec breg i Tomislav StiplošekPredstavnik vinarije Vuglec breg i Tomislav StiplošekNajbolji u Hrvatskoj
1) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
2) Vinarija Meneghetti, Bale
3) Vinarija Korta Katarina, Orebić i Vinarija Iločki podrumi, Ilok
* Vinarije koje dijele treće mjesto imale su identičan broj bodova po svim parametrima

Najbolji u Sloveniji: Vinarija Puklavec Family Wines iz Ormoža

Najbolji u Bosni i Hercegovini: Vinarija Vukoje iz Trebinja

Najbolji u Srbiji: Vinarija Zvonko Bogdan iz Palića

Najbolji u Crnoj Gori: Vinarija Plantaže iz Podgorice

Najbolji u Makedoniji: Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja

Predstavnik vinarije Dine i Tomislav StiplošekPredstavnik vinarije Dine i Tomislav StiplošekDobar Start
Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju, jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.
Priznanje Dobar Start za 2017. godinu dobila je vinarija Dine iz Blata na otoku Korčuli.

Posebna priznanja

Predstavnik obitelji Borošić i Tomislav StiplošekPredstavnik obitelji Borošić i Tomislav StiplošekVlado i Slavica Borošić - posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju i promicanju vinske kulture - svi koji su imali čast i privilegiju upoznati bračni par Borošić i provesti s njima neko vrijeme, dobro znaju i čemu pričamo, a reći ćemo samo jednu rečenicu: Vinska scena u Hrvata ili ne bi postojala, ili bi bila znatno drugačija, da nije bilo Vlade i Slavice Borošić.

Tvrtka Pupitres, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture - ove godine, ali i unazad nekoliko godina, Jelena Šimić Valentić i njena Vinska škola uveli su u vinski svijet veliki broj novih ljubitelja vina. Više od 300 održanih tečajeva itekako pokazuje entuzijazam Jelene Šimić Valentić.

Siniša Lasan, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture - o jednom od naših najboljih sommeliera, Siniši Lasanu, možemo pričati jako puno, ali izdvojit ćemo samo jednu činjenicu: Siniša je službeni ocjenjivač vina na londonskom ocjenjivanju vina Decanter te samim time postavio je hrvatsku vinsku scenu u svjetske okvire.

Opći ciljevi projekta Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta se počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.

Šira publika imat će mogućnost odabrati najbolje od najboljih iz svih ovih država, a Bijeli grozd Regional Trophy za sezonu 2017/2018. dodijelit će se na 4. G.E.T. Konferenciji o eno-gastro turizmu, koja će se održati 16. i 17. veljače 2018. godine na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku.

Foto: Julio Frangen

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba

Najave događanja

17
Sij2018
En Primeur 2018 - kušanje graševina, pošipa i drugih sorti

En Primeur 2018 - kušanje graševina, pošipa i drugih sorti

U organizaciji Udruženja vina...

17
Sij2018
Dani Esplanade štrukli u Le Bistrou

Dani Esplanade štrukli u Le Bistrou

Potražite savršenu okrepu u hl...

19
Sij2018
4. Whisky sajam u Zagrebu

4. Whisky sajam u Zagrebu

Ljubitelji whiskyja već se tra...

27
Sij2018
Radionica Paleo LCHF prehrane

Radionica Paleo LCHF prehrane

Za gostovanja nutricionistice...

02
Velj2018
Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru

Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru

  U Zadru se, u Arsenalu,...

02
Velj2018
2. Salon pjenušavih vina Zagreb

2. Salon pjenušavih vina Zagreb

Drugi Salon pjenušavih vina u...

17
Velj2018
Choco & Wine Fest u Brtonigli

Choco & Wine Fest u Brtonigli

Strastveni čokoljupci koji uv...

22
Velj2018
1. Državno prvenstvo pizzaiola

1. Državno prvenstvo pizzaiola

U razdoblju od 21. do 25. velj...

09
Ožu2018
Chefs' Stage 2018 u Šibeniku

Chefs' Stage 2018 u Šibeniku

  Chefs' Stage 2018 okupl...

16
Ožu2018
8. Međunarodni sajam turizma Place2go

8. Međunarodni sajam turizma Place2go

  Međunarodni sajam turiz...

« »

Iz G.E.T. Vodiča...

Restaurant Badi, Lovrečica
Restaurant Badi, Lovrečica