Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 18. 10. 2018.

Vinski susret u Kutjevu

Piše:  Cliff Rames, Silvija Munda
Vinski susret u Kutjevu

Zanimljivo putovanje za nas novinare upriličila je tvrtka Vinart na čelu sa Sašom Špirancem, u suradnji s udrugom Grand Cro.

Dakle, putovanje nas je odvelo u Kutjevo, točnije u vinariju Galić. Nova, predivna vinarija, itekako vrijedna posjeta. Iako je službeno otvorenje nove vinarije najavljeno 9. studenog, ususret Martinju, na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije Galić - vrata su otvorena i otkriveno je što se krije u betonskom kubusu u Kutjevu. Naravno da, kada dođe kompletan autobus ljudi, ne možete očekivati da će se domaćini posvetiti samo vama, tako da ćemo se u tu vinariju vratiti vrlo brzo.

Inače, vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini 6,5 ha. Danas trsovi rastu na 60 ha, a vrijedne ruke vinara svake godine plodove pretvaraju u 300.000 boca.

Vinar Josip Galić, otac i odgajatelj vinarije, uz glavnog enologa Slavena Jeličića te direktora vinarije Andreja Markulina, predstavio je novo zdanje koje u potpunosti može svakom posjetitelju približiti viziju ovog vinara.

Vinarija Galić

Osim impresivnosti same zgrade nove vinarije, koja je rezultat rada "Dva Arhitekta", odnosno Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića, opremljenost vinarije ono je što vrijedi spomenuti.

Velike drvene bačve sa staklom za proučavanje fermentacije, velike drvene bačve od 3300 l za odležavanje vina, male od 330 l za vinjak, betonska jaja i betonski konusi za buduća maceriranja vina, tankovi od inoxa, zatim Bacchus3 analizator, vinifikatori, tankovi i preše – sve je to dio novog igrališta gospodina Galića. Kako je sam gospodin Galić napomenuo, ideja ovog novog podruma jesu mogućnosti koje on pruža, mogućnosti istraživanja potencijala vina i svega u što se vino različitim postupcima može razviti.

Uz obilazak podruma, koji su doslovno zabljesnuli sjajem inox tankova, priređen je bio i kulinarski dio u prostorima novog restorana i kušaonice vina.

Vinarija Galić

Nakon ručka smo prošetali do dvorca Kutjevo, gdje je bilo upriličeno promenadno kušanje vina. Treba svakako naglasiti da je dvorac fantastično uređen i prava je šteta što se više ne koristi u svrhu prezentacije grada. Ako ste mislili kako smo kušali samo kutjevačka vina, pogriješili ste. Kušala su se odabrana vina kontinentalne Hrvatske, tako da smo mogli probati vina vinarija Bolfan, Dvanajščak Kozol, Feravino, Galić, Kopjar, Korak, Krauthaker, Mihalj, Petrač, Sontacchi, Šember i Tomac.

dvorac Kutjevopromenadno kušanje vina

U dvorani za sastanke, na drugom katu dvorca, radionicu pod nazivom "Wines of Slavonia and Danube" (Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja) održao je Saša Špiranec, koji je novinarima iz Hrvatske te gostujućim novinarima iz Austrije, Njemačke, Poljske, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i SAD-a predstavio vina regije. Radionica o vinskim tržišnim trendovima održana je u nastavku, kako bi se uzvanici iz stranih zemalja, ali i Hrvatske, upoznali s trenutnom situacijom i predviđenim razvojem potrošnje hrvatskih vina na tržištima Švicarske, Austrije, Njemačke i Poljske.

Wines of Slavonia and Danube" (Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja)

Ovaj naš jednodnevni izlet samo je dio velikog projekta napravljenog prije svega za inozemne novinare kako bi upoznali kompletnu vinsku Hrvatsku. Je li je to dobar put ili je trebalo ostaviti više vremena za svaku regiju? - pitam se, jer teško da možeš upoznati vinsku Hrvatsku u roku sedam dana, ali o tome svako ima svoje mišljenje. Kako god, ovo je hvalevrijedna akcija Vinarta.

Ono gdje ja vidim problem je činjenica da je to još jedna privatna inicijativa kao i Vinart Grand Tasting u Laubi, kao i VINOcom gospodina Dropuljića, na kraju krajeva kao i naša inicijativa Bijelog grozda i kategorizacije vinarija... a nikako da uz sve nas stanu državne institucije, naravno one koje bi to trebale pratiti.

Ako stvarno želimo postati vinski prepoznatljiva zemlja u svijetu vrijeme je da i država malo pomogne. U svakom slučaju, velike čestitke Vinartu na ovom sjajnom projektu.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: