Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Putovanja
  • U zagrljaju Moslavačkog gorja, Lonjskog polja i Škrleta
Četvrtak, 12 Srpanj 2018

U zagrljaju Moslavačkog gorja, Lonjskog polja i Škrleta

Piše  Marko Čolić
U zagrljaju Moslavačkog gorja, Lonjskog polja i Škrleta

Krajolik poplavnih površina, autentičnu posavsku kulturu i uščuvana sela s poznatim posavskim tradicionalnim kućama, baroknu crkvu Sv. Ane, okusili bogatstvo autentične gastronomije uz autohtonu sortu škrlet, plovili rijekom Savom, posjetili jedinstveni Park prirode Lonjsko polje i još mnogo drugih zanimljivih mjesta doživjeli su novinari iz dvadesetak redakcija u organizaciji vinarije Florijanović u suradnji s DMK "Zrin" i uz vođenje promotorice u turizmu Željke Balje. Na Moslavačkoj vinskoj cesti između Popovače i Kutine u brojnim kletima kušaju se vina i domaća hrana.

Moslavačka vina

Jedno od takvih mjesta je vinarija August, Dijane i Marka Sušca. Radi se o moslavačkom čardaku, zaštićenom objektu autohtone arhitekture, koji je obnovljen u suradnji s konzervatorima. U čardaku su restoran s terasom, s četiri dvokrevetne sobe, kušaonica za dvadesetak osoba i vinarija u kojoj se proizvode škrlet, pinot bijeli i frankovka

Restoran i vinarija August, PopovačaRestoran i vinarija August, Popovača

U Etnografskom muzeju i galeriji "Zorka Sever" u Popovači ravnatelj Josip Đoni Kovač je među ostalim rekao: "Zorka Sever je bila multimedijalna umjetnica, slikar, etnograf, lingvist i pripovjedač, pjesnik i zaljubljenica u svoj rodni zavičaj – Moslavinu. Njezin je život bio uvelike posvećen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta, bilježenju naziva i oblika tradicijskih rukotvornih radova te kreiranju vlastitih."

Etnografski muzej i galerija Zorka SeverEtnografski muzej i galerija Zorka Sever

U novom Vinskom dvoru predstavljene su Udruga amatera Škrlet i Proizvođačka organizacija vinara "Škrlet" a kušala su se vina vinarija Miklaužić, Trdenić i Florijanović.

 Novi vinski dvor_prezentacija vinara Miklaužić, Trdenić, Udruge amatera Škrleta i Proizvođačke organizacije vinara ŠkrletNovi vinski dvor_prezentacija vinara Miklaužić, Trdenić, Udruge amatera Škrleta i Proizvođačke organizacije vinara Škrlet

Među turističkim zanimljivostima je i barokna crkva sv. Ane u mjestu Osekovo sazidana 1729. godine.

Crkva Sv. AneCrkva Sv. Ane

Osim prijemnog centra u Čigoču, Krapju i Repušnici počinje i izgradnja novog prijemnog centra u Osekovu vrijednog 16 milijuna kuna. U središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoč, selo s najviše gnijezda roda u Hrvatskoj, koje svake godine u lipnju obilježava Dan roda "Štrokovo" prema muškoj rodi koja se u Posavini naziva "štrok".

Čigoč - selo rodaČigoč - selo roda

Osim po rodama to selo je poznato i po očuvanim tradicionalnim posavskim kućama, spomenicima hrvatske tradicionalne baštine, a u jednoj takvoj smješten je i turističko-ugostiteljski objekt tradicije "Čigoč" u vlasništvu obitelji Barić.

Restoran tradicije Čigoč Restoran tradicije Čigoč

"Drvena kuća se nalazila u susjednom selu te je bila u jako lošem stanju. Ideja je bila preseliti kuću u selo Čigoč, sačuvati je od daljnjeg propadanja i prenamijeniti u turističke svrhe. Postupak preseljenja započeo je 2006. godine uz uvjete konzervatorskog odjela Ministarstva Kulture i uz potporu nizozemske vlade" ispričao je vlasnik Mladen Barić i ponudio pogačice "Čigočice", fiš paprikaš, šarana na rašljama i smuđa, što je sve sljubljeno sa Škrletom 2017., vinarije Florijanović. To vino svijetlo žute boje i nižih alkohola, cvjetnih mirisa akacije i lipe dobro je poslužiti uz bijelu ribu, jela od piletine i tjesteninu s blažim umacima.

Restoran tradicije Čigoč, vlasnik Mladen BarićRestoran tradicije Čigoč, vlasnik Mladen Barić

U Mužilovčici, selu lastavica na seoskom turizmu Ravlić u srcu Parka prirode Lonjsko polje vlasnica Zlatica Ravlić među ostalim je rekla: "Ponosni smo na našu obiteljsku priču i turističku uslugu u rijetko očuvanoj tradicijskoj okućnici, koja je upisana na Listu kulturnih dobara RH. Na našem imanju je izložena bogata etnološka zbirka smještena u drvenoj kući "korablji”, a posebno bi istaknula i našu jedinstvenu kolekciju starih zvona. Naša bogata gastronomska ponuda sastavljena od tradicionalnih jela i svakog našeg gosta vodi na putovanje kroz povijest zaboravljenih okusa, a pritom je izgled naših tanjura raj za oči i za nepce."

Seoski turizam RavlićSeoski turizam Ravlić

Selo Lonja je srednje veliko naselje u Parku prirode Lonjsko Polje. Smješteno je na mjestu nekadašnjeg utoka Stare Lonje u Savu uz cestu Sisak – Jasenovac koja prati riječni tok.

Etno selo Stara Lonja nalazi se u selu Lonji. Domaćini Igor i Mladen Bojanić kažu: "Na našem imanju se nalaze objekti starosti od 100 do 300 godina. Mala kuća na imanju je iz 1709. godine. Osam godina primamo goste i bavimo se uslugama u turizmu, dok smo sedam godina restaurirali objekte što dokazuju i fotografije kojima smo bilježili napredak. Osim usluge smještaja i hrane za posjetitelje svih dobnih skupina, nudimo i mogućnost odlaska na raznovrsne izlete kao što je ribolovni turizam, kanu safari, vožnja biciklima, izleti s čamcima i slično. Specijalitet kuće koji rado preporučujemo našim gostima je smuđ u vinu zapečen s vrhnjem i povrćem."

Etno selo Stara Lonja Etno selo Stara Lonja

U selu Lonji nalazi se još jedno zeleno i pitoreskno imanje, Pansion TIŠINA (Sava Turizam), čiji je vlasnik Ilija Božić. To je seosko imanje koje ima smještaj s devet smještajnih jedinica s ukupno 18 ležajeva i ugostiteljskim objektom s 40 sjedećih mjesta te kampom sa sedam mjesta.

Pansion Tišina; Sava TurizamPansion Tišina; Sava Turizam

Krapje, selo graditeljske baštine, u kojem je 80 obnovljenih kuća starijih više od sto godina, čija je građa kalana ili tesana, postalo je europski spomenik kulturne baštine A-kategorije. U Krapju, se nalazi i ornitološki rezervat Krapji đol. To je najstariji riječni rukavac Save, koji je radi gnjezdilišta žličarki i nekoliko vrsta čaplji zaštićen kao ornitološki rezervat.

Prijamni centar Krapje, PP Lonjsko poljePrijamni centar Krapje, PP Lonjsko polje

Lonjsko polje je 1990. godine proglašeno Parkom prirode. Površine je 50 650 hektara i u njemu živi oko 250 vrsta ptica, a ujedno je i najveće mrijestilište riba u Europi. Jedno je od najvećih zaštićenih močvarnih područja, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Očuvana bioraznolikost staništa te samog krajobraza Lonjskog polja, u kombinaciji s poplavnim travnjacima, pogoduje rastu značajnog broja biljaka te služi kao stanište za velik broj životinjskih vrsta. Posebno je važno stanište za ptice, a jedini je živući primjer tradicionalnog stočarstva u Europi.

U Jasenovcu na ulazu Parka prirode Lonjsko polje "Kod ribiča" duga je tradicija pripreme riječne ribe. Osim smuđa, soma, štuke te šarana na rašljama, nude se i jela od mesa ( teletina, junetina, svinjetina, puretina, piletina, janjetina i odojak s ražnja). Osim restoranske ponude u svojoj ponudi imaju i 12 soba.

Restoran Kod ribiča i domaćin Ivica FlorijanovićRestoran Kod ribiča i domaćin Ivica Florijanović

Za turiste se organizira i panoramska vožnja brodom "Katarina 1" po rijeci Savi sve do ušća Une.

Tijekom plovidbe predstavljene su probrane etikete vinarije Florijanović koje su nagrađene na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima: Škrlet 2017., Škrlet selection 2017., 2016., 2015., Frankovka 2017., Cabernet sauvignon 2013. i Chardonnay 2007.

Turistički brod Katarina 1, pogled iz kabineTuristički brod Katarina 1, pogled iz kabine

Eko etno selo Strug je u selu Plesmo u središtu Posavine, na rječici Strug Vlasnik Hrvoje Mlinarević objašnjava: "Nalazite se na imanju koje svojom ljepotom premašuje sva očekivanja suvremenih turista. Ovo je idealna oaza za sve goste željne mira, tišine i prirodnih ljepota. Nedirnute obale Struga i posavsku kulturu sela, nadopunili smo s obnovljenim autohtonim posavskim hrastovim kućama. Na našem imanju raspolažemo s 20 soba, u šest dvokrevetnih soba i dva dvosobna apartmana uređena u etno stilu i spojem suvremene tehnologije i bazen. U restoranu kapaciteta 80 mjesta i pečenjari kapaciteta 40 mjesta nudimo izričito posavsku hranu i moslavačko vino."

Etno selo Strug i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo ŽinićEtno selo Strug i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić

"Naši su generatori turističke potražnje PP Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština, sakralna arhitektura, zelena, autentična i slikovita sela u kojima se lokalne namirnice služe s autohtonim sortama vina, brojna lovna i ribolovna područja, koja bilježe sve veći interes brojnih posjetitelja iz inozemstva. Tek na samo sat i pol vožnje automobilom iz Zagreba, dolazak u Moslavinu, u njedra zelenog prostranstva Lonjskog polja, bogate kulturne i eno-gastro baštine može postati i vaš izbor." – rekao je među ostalim župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -

Iz G.E.T. Vodiča...

Vinoteka Movia, Ljubljana
Vinoteka Movia, Ljubljana