Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Subota, 3. 12. 2016.

Ponešto drugačije Martinje u Kutjevu

Piše:  Foto: Silvija Munda
Ponešto drugačije Martinje u Kutjevu

Dan sv. Martina vrlo je važan događaj za svakog vinogradara i vinara, kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice. Krštenje mladog vina i kraj uspješne berbe vinarija Kutjevo obilježila je zabavnim i gastronomskim programom u povodu blagdana sv. Martina, na koji je pozvala i grupu eno-gastro novinara iz Zagreba i Slavonije.

Martinje u vinariji Kutjevo ove je godine bilo spoj tradicionalne i moderne proslave.

Prva postaja je bila Vila Vinkomir na istoimenom vinogradarskom položaju s kojeg se u svako doba godine pruža predivan pogled, a posebno sada, kad su vinogradi i polja obojeni jesenskim bojama. Ondje je upriličena degustacija mlade graševine, a uz uspješno završenu ovogodišnju berbu, Kutjevo d.d. je imalo još razloga za slavlje - graševine iz kutjevačkog podruma ove su godine okitile mnogim zlatnim i visoko cijenjenim priznanjima u Hrvatskoj i u svijetu.

Zato se degustacija nastavila u starom podrumu iz 1232. godine. Osim ambijentom i vinom, vrhunski doživljaj postignut je glazbenom pratnjom - na samom dolasku u podrum dočekali su nas trubači, učenici Glazbene škole Požega, a degustacija se odvijala uz zvuke odličnog jazz gitarista, Darka Misirače.

"Stil nagrađenih vina Kutjevo izvire iz najboljih vinogradarskih položaja iznad 250 metara nadmorske visine, koji uranjaju u gorje Papuka i Krndije. Odabrani vinogradarski položaji Hrnjevac i Vinkomir omogućuju proizvodnju vina raskošnih mirisa i jačeg i skladnog okusa, tako da svježinu vina, a time i pitkost te dozreliju voćnost i cvjetnost držimo u ravnoteži", objasnio je sommelier Kutjeva d.d. g. Dragan Humski koji je vodio degustaciju.

Nakon nagrađenih vina, kušali smo arhivsku Graševinu izborna berba prosušenih bobica iz 2006. godine. Za jedno arhivsko vino, ovo još je mlado i morat ćemo ga, zaključujemo, opet kušati barem 2021. i 2026.

Naš prijedlog našeg Tomislava, Drago Humski je u svojem prepoznatljivom, veselom stilu, ispričao neke od anegdota iz Kutjevačkog podruma pa su tako i oni koji prije nisu imali priliku, saznali tajnu poznatog kamenog stola koji krasi stari kutjevački podrum.

U starom podrumu su nam se, također, pridružili neki od čelnih ljudi vinarije, predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić, direktor prodaje i marketinga Josip Vitez i enologinja Zrinka Vinković-Jergović te gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Zrinka Vinković-Jergović se osvrnula na berbu 2016. "Godina je u vinogradarskom smislu bila dosta zahtjevna zbog velike količine oborina te zbog mraza koji je nanio štete vinogradima. Prinosi su iz toga razloga ove godine bili manji za 15-ak % u odnosu na prošlu godinu, dok je kvaliteta ostala jednaka. U prilog nam je došao sunčani period od mjesec dana pred berbu što se manifestiralo na grožđu koje je skupilo optimalnu količinu šećera i ukupnih kiselina. Fermentativne note mladih vina su odlične, podsjećaju na dobru 2012 godinu, a od njih očekujemo aromatična i strukturna vina koja će biti po kvaliteti bolja čak od onih iz prošle i pretprošle godine."

Nakon degustacije i obilaska podruma, u restoranu nas je dočekala gastronomska rapsodija.

U suradnji s Gradskim muzejom u Požegi i projektom „Muzej u loncu“ predstavljena su nam stara i autohtona jela okolnih slavonskih krajeva. Prezentaciju jela uz foto i video dokumentaciju vodila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić, a da bi neka od tih jela mogli i probati, pobrinuli su se kuhari restorana te kuhari „Muzeja u loncu“, Anđelka i Rade Ledić. O tim jelima nećemo sada detaljno, jer ćemo u skoroj budućnosti napraviti veliku priču o "Muzeju u loncu" i njihovom radu.

Naravno, nema Martinja bez krštenja mladog vina kojeg je na karakterističan i veseli način obavio vinski biskup. Do kraja večeri za atmosferu se pobrinuo tamburaški sastav Castrum.

"Kutjevo je jedan od najmanjih gradova u Republici Hrvatskoj, ali zato ima ono nešto što ga čini velikim, po čemu je svjetski poznato, a to je vino", rekao je gradonačelnik Kutjeva.

Slažemo se s njim pa smo drugo jutro, prije povratka, odlučili obići još neke kutjevačke vinare.

Prvo smo posjetili vinariju Antuna Adžića - Tune, koji oduševljava jednostavnim pristupom proizvodnji i elegantnim vinima, kao i pričom o nastanku logotipa vinarije, prepoznatljivom po detalju - uzorku veza s tradicionalne slavonske nošnje.

Ivica Perak zna kako zadržati interes gosta. Uz degustaciju odličnih mladih vina u podrumu, ponudio je kulen iz vlastite proizvodnje, a kad je došlo vrijeme za odlazak, svima se činilo da je proteklo tek upola toliko vremena te su htjeli i dalje slušati njegovu prezentaciju.

Ne možemo doći u Kutjevo, a ne posjetiti vinariju Tandara. Iako je bila u gužvi i kuća joj je bila puna gostiju, Zorica je, kao i uvijek, bila nasmiješena i dobre volje. Zamolili smo njenu kćer Marijanu da gostima predstavi Vinski rokovnik koji je ona osmislila, kao i specifičnu, šaljivu Vinsku vozačku dozvolu - koju ne možete dobiti ako niste doživjeli prvo pravo pijanstvo, a može vam se oduzeti ako vas Vinska policija uhvati trijeznog.

U Kutjevačkom vinogorju ima toliko odličnih vinara s finim vinima i zanimljivim pričama, da ih je nemoguće obići u ovako kratkom razdoblju. Hvala Kutjevu d.d. što nas je pozvalo u Kutjevo za Martinje 2016., a morat ćemo se uskoro vratiti s kolegama iz drugih medija i nastaviti obilazak...

Više fotografija s ovog putovanja možete vidjeti ovdje: Galerija - Martinje 2016 u Kutjevu

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -