Dobro došli u
G.E.T. svijet!
Četvrtak, 23 Lipanj 2016

Dolenjski doživljaji i gušti

Piše  Foto: Ana Rogač & Željka Balja
Dolenjski doživljaji i gušti

Na poziv turističke agencije Kompas Novo mesto (www.kompas-nm.si), direktora Matjaža Pavlina, dvadesetak turističkih agencija i medijskih predstavnika odazvalo se na studijsko putovanje u Dolenjsku.

Putovanje iz Zagreba započeli smo prema prvoj destinaciji u Relais & Chateaux Hotel Grad Otočec, (http://www.grad-otocec.com/hr/hr/home/), koji se nalazi u srcu neokrnjene prirode, na otočiću u sredini smaragdne rijeke Krke, koji je jedan od najprivlačnijih hotela u Sloveniji i to sa visokih 5*****. Hotel Otočec poznat je i po izvrsnoj gastronomiji (preporučujem posjetite ga i za tjedan restorana) i privlačnom ambijentu u kojem se održavaju razne manifestacije, vjenčanja, ali i politički susreti, jer kako bi domaćini u šali rekli, ipak se nalaze na sredini između Zagreba i Ljubljane. U neposrednoj blizini nalazi se i golf igralište, koje je bilo nekoliko puta za redom proglašeno za najljepše golf igralište u Sloveniji.

Pored golf igrališta, nalazi se i grad Struga koji nudi autentičnu sliku srednjovjekovnog života, gdje je uobičajena dobrodošlica po starim kranjskim običajima. U istoimenom gradu gosti su u mogućnosti razgledati kovnice novca, renesansni i barokni salon, tursko oružje, slavensku sobu te poslušati mitologiju, dok im za kraj prekrasna dvorska dama Eleonora Sobjeska, zapjeva uz lutnju staru slavensku pjesmu.

Put sa našom simpatičnom turističkom pratiteljicom Sabinom Zakšek, nastavili smo prema Novom mestu, gdje nas je dočakao i zamjenik gradonačelnika (podžupan) Boštjan Grobler koji je obznanio prisutnima da je prošle godine Novo mesto proslavilo 650 godina, otkako ga je ustanovio Rudolf IV Habsburški. Obišli smo Glavni trg, Rotovž… te župnu crkvu sv. Nikolaja i Dolenjski muzej sa iznimnom europskom arheološkom izložbom.

Dolenjska je bila za vrijeme Hallstattskog razdoblja iznimno bogata staklom i željezom, tako da su već tad Dolenjci bili pravi europski carevi, što dokazuju bogati keltski grobovi. Njihovi preci bili su i vrhunski majstori prerade stakla, što je dokaz iskopavanja i pronađenih preko 100 tis. staklenih jagoda različitih oblika (u ostaloj Europi pronašli su ih samo nekoliko stotina komada). Novo mesto naziva se i mjestom situla, a pet stiliziranih staklenih jagoda predstavlja pet vodečih turističkih produkata Dolenjske: zdravlje i opuštanje, putevima baštine, aktivni odmor, turizam u zidanicama te gastronomija i vino. Župna crkva sv. Nikolaja poznata je po jedinoj Tintorettijevoj slici u Sloveniji, a ove godine povodom svete godine milosrđa dobili su i sveta vrata, koja su djelo umjetnika i kipara Mirsada Begića.

Zanimljiv link:  

Nakon što smo pogledali izložbu željeznog doba i staklenih jagoda u Dolenjskom muzeju, uputili smo se prema jedinstvenom i atraktivnom turističkom produktu, Rudofolvom splavu. Vožnja oko stare gradske jezgre po zavoju smaragdne i čiste rijeke Krke uz gladne i znatiželjne patke i labudove, kaododatnu vrijednost uz vino Cviček i ručak, začinili su na samom splavu lokalni likovi, animatori i glazba. Jedan između uzvanika (naš Vjekoslav Madunić) zaprimljen je u redove splavara, te je uz krštenje dobio i certifikat za opće znanje te obećanje za održavanje reda i poštivanje prirode, a na njegovu sreću čuvala ga i pomagala mu zgodna 'botra' (kuma Helena).

Link do splava: http://www.kompas-nm.si/rudolfov-splav.html

Nakon što smo pristali i zasladili se odličnim desertom slastičarnice 'Loka'(luka), krenuli smo put 'zidanica' tj. vinskih kleti, koje su prepoznatljiv, unikatan i inovativan turistički produkt Dolenjske.
Takav oblik smještaja zanimljiv je za individualne goste i parove, koje žele pobjeći u prirodu te uživati u miru ili aktivnom odmoru, s mogućnošću korištenja wellness usluga Terma koje se nalaze u
blizini. Svakog gosta obavezno dočeka vlasnik 'zidanice' koji uz degustaciju vina Cviček i lokalnu zakusku predaje veliki željezni ključ 'novom vlasniku' koji će je brižno čuvati i u njoj uživati.

Nakon obilaska jedne od zidanica gdje smo kušali domaću 'poticu' s pehtranom (estragonom) i sirom, spustili smo se do crkve sv. Juraja koju krasi obnovljeni zlatni barokni oltar. Obišli smo i neizostavno Matjaževo domaćinstvo, gdje su nas dočekali u tradicionalnim nošnjama vlasnici domaćinstva (Matjaž, njegova supruga i kćer) s posebnom pogačomsa sirom, špekom i sjemenkama. Razgledali smo autentičnu kuću staru preko 150 godina, pogledali priču o Cvičku te degustirali njegove pojedinačne sastojke uz sir i domaći kruh od heljdinog brašna (ajdovemoke) i oraha, koju nam je pripremila vrijedna i brižna domaćica.

Link: http://www.matjazeva-domacija.si/

Na radost svih, edukativne i zanimljive obilaske zaokružili smo sa seoskim imanjem Pri Martinovih, koje se nalazi u mjestu Globočice, te je jedna od odličnih lokacija, gdje sve grupe obično završe svoje izlete sa večerom. E, pa tako smo i mi. Dok su neki naganjali magarca za fotografiranje, odjednom su nam dah zaustavili pušteni prekrasni konji istoimene farme. Neki su se istom divili i na tanjurima. J. Osim životinjskog svijeta ovo seosko imanje sačinjava i odlična domaća ekološka proizvodnja hrane, odlična vina, ljubaznost i autentika koja krase ovu obitelj i ambijent.

Sretni i veseli bili i ponovno Cviček u Dolenskoj pili!

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -

Iz G.E.T. Vodiča...

Vinarija Carić, Vrboska
Vinarija Carić, Vrboska