Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Ponedjeljak, 27. 8. 2018.

Terra Madre, Komarna

Piše:  Silvija Munda
Terra Madre, Komarna

Sve je počelo prije cca 25 godina kada su trojica prijatelja, Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović, odlučila osnovati tvrtku. Ostvarili su svoj naum i tvrtka, nazvana Poljopromet, krenula je sa svojim putovanjem. Kao što iz imena možete zaključiti, njena osnovna djelatnost je prodaja svega što je vezano za poljoprivredu. Tvrtka je polako rasla, širila se, otvarali su nove maloprodajne jedinice, postali stalni partneri mnogim poljoprivrednicima u južnom dijelu Dalmacije. Naravno da su kroz posao upoznali i većinu vinara iz regije. Kako su svi iz ovog kraja, oko Metkovića, nije ni čudo da im je uzgoj vinove loze u krvi.

Davor Martinović, vinarija Terra MadreDavor Martinović, vinarija Terra Madre

Kada je krenula priča s Komarnom, kada je postalo izgledno da će to biti nova, vrlo kvalitetna vinska regija, oni donose odluku i zakupljuju oko 20 hektara u koncesiju. Naravno, tu počinje borba s prirodom koja ovdje nije nimalo pitoma, ali eto, uspijevaju kultivizirati zemlju i posaditi svoje nasade. Negdje u to doba prvi puta posjećujem Komarnu i njihovu vinariju Terra Madre. Već tada se vidjelo da teže kvaliteti, ali i paze na to da su umjereni s cijenom. Naravno, njihova vina, kao i sva vina s Komarne imaju eko certifikate.

vinogradi vinarije Terra Madrevina vinarije Terra Madre

Njihova je vinarija na onom dijelu Komarne koji je najbliži moru, tako da do mora imate 200-tinjak metara, ali morate uzeti u obzir da se nalazite na 130 metara nadmorske visine. Stojimo, tako, prije nekog broja godina na jednoj čistini prepunoj kamena, gledamo more, iza nas su vinogradi, sve se još uređuje i sve je pomalo divlje, kad kaže meni Davor: "Tu, gdje stojimo, tu će biti vinarija." Dakle, u tom momentu sam načas imao osjećaj da se nalazim u filmu naučne fantastike. Dobro, rekoh, pozovite me kad to bude gotovo; baš bih volio napraviti reportažu o vinariji koja se nalazi na takvom mjestu, jer to je esencija vinskog turizma.

Komarna

Pratili smo njihov razvoj kroz godine; Terra Madre je postao brend, njihov Pošip i Plavac mali postali su sinonim za odlična vina s prihvatljivom cijenom, ali još uvijek nisu imali ni podrum ni kušaonu. Vina su radili u jednoj vinariji na Pelješcu, s tom vinarijom dijele i enologa Marka Šumana i tako je vrijeme prolazilo... Terra Madre je brend, imaju dobro vino, ali mi se nekako prvenstveno bavimo vinskim turizmom, tako da i nismo imali baš previše doticaja. Međutim, prije skoro dvije godine stigao je poziv... Javio se Davor i kaže: "Eto, možeš doći, podrum je gotov. " Naravno, nisam stigao odmah, ali eto, sad smo posjetili vinariju Terra Madre.

vinarija Terra Madrevinarija Terra Madre

Dakle... Ljudi su napravili čudo! Izgradili su predivnu, velebnu vinariju, uklopili ju relativno bezbolno u okoliš i izgleda fantastično.

U podrumskoj etaži je proizvodni dio; tu su tankovi za odležavanje i naravno, lijepa, velika barrique sala. Sve je uređeno vrlo funkcionalno, tako da bude što lakše u radu s grožđem i vinom. Ne moram napominjati da Terra Madre koristi svu modernu tehnologiju, kada je u pitanju proizvodnja i čuvanje vina. Trenutno obrađuju 17 hektara vinograda, što je oko 70000 butelja i za sada je to sasvim dovoljno. Ako bi i povećavali proizvodnju, tada bi išli na suradnju s kooperantima, ali to je budućnost pa nećemo o njoj.

 vinarija Terra Madrevinarija Terra Madre

Na gornjoj etaži uređena je velika, prostrana kušaonica. Naravno, od krovnih greda pa do namještaja dominira masivno drvo. Prostor je podijeljen na nekoliko cjelina koje su odvojene policama ili, recimo, ormarima bez vrata i dna - u njima su naravno izložene boce vina Terra Madre, tako da je prostori odvojen u dijelove, a opet kompaktan.

vinarija Terra Madrevinarija Terra Madre

Kad uđete u vinariju, odmah na prvu osjetite neko strahopoštovanje, jer sve je nekako baš velebno; nemam druge riječi. No vrlo brzo vas smiri ljubazno i educirano osoblje, tako da se kroz kratko vrijeme osjećate kao kod kuće. Da, znam da je čudno, ali je baš tako.

vinarija Terra Madrevinarija Terra Madre

Iz kušaone možete izići na terasu koja s dvije strane omeđuje kušaonu; s jedne gledate na vinograde, a s druge na more. Dakle, ne znate koji je pogled ljepši... Ako gledate na vinograd, vidjet ćete svu njegovu ljepotu, ali isto tako, vidjet ćete koliko ga je teško obrađivati i sasvim drugačije ćete vidjeti tu čašu plavca koju držite u ruci; počet ćete ga više poštovati.

vinarija Terra Madre

Ako pak gledate na more, tada vidite more i Pelješac i imate osjećaj da vam je sve tu, na dohvat ruke; sve je nekako divno, lepršavo i nemate baš želju otići s te terase.

vinarija Terra Madre

Vinski brend Terra Madre tako je dobio prekrasan dom. Naravno da će ovakvim potezom prvenstveno napraviti pomak u vinskom turizmu, ali osjetit će se to i na kvaliteti vina. Kada vino ima svoj dom, lakše je njemu, ali i enologu... Može raditi puno smirenije i opuštenije, a to je za vino jako bitno. Proizvodnja vina je u stvari iznimno kreativan posao i što manje stresa bude u cijelom tom postupku, to bolje.

vinarija Terra Madrevinarija Terra Madre

Ovakvom vinarijom najviše je, naravno, dobio sam brend Terra Madre, ali puno je dobila i Komarna kao regija. Dobila je još jednu iznimnu vinariju, što turistima omogućuje raznovrsnost. Treba svakako napomenuti da Komarna, kao ekološka vinska regija, ima iznimno veliki turistički potencijal. Ono što je sada možda najbitnije, jest da lokalna samouprava prepozna taj potencijal i da čim prije krene u izgradnju vinske ceste Komarna, jer to će turistima omogućiti jednostavan i lak pristup vinarijama. Turisti će početi obilaziti vinsku cestu, a ne samo pojedine vinarije, tako da će češće dolaziti do barem jednog noćenja gosta na Komarni, a to je veliki napredak.

Još jedna, po mojem mišljenju, bitna stvar, a vezana baš uz Terra Madre... Oni imaju fantastičan prilaz jednoj od uvala; vinogradi dolaze skoro do samog mora. To bi trebalo iskoristiti; napraviti zajednički projekt i omogućiti prilaz nautičarima te im osigurati prijevoz za obilazak vinske ceste... Tako bi Komarna dobila fantastičnu publiku.

vinarija Terra Madre, Komarnavinarija Terra Madre, Komarna

Kušali smo Pošip Terra Madre... Divan, kao i uvijek; sortan, svjež, s odličnim kiselinama, što im omogućuje terroir Komarne... Divno dnevno vino.

Probali smo zatim i Plavac mali 2015 i samo smo utvrdili gradivo: fino izbalansirano vino, s predivnim aromama, ne previsokim alkoholima, tako da možete guštati u njemu. Naravno, osjetite u njemu drvo ali ono ne dominira, već mu samo, kao što i treba, daje dodatnu notu u divnoj okusnoj simfoniji. Volim njihov plavac baš zbog toga što je malo mekši od ostalih, nije grub i agresivan; onako, baš stvoren za uživanje.

pošip i plavac Terra Madrepošip i plavac Terra Madre

Tako, uživajući u njihovom plavcu, na divnoj, suncem okupanoj terasi, gledajući more i pričajući o budućnosti Terra Madre, dočekasmo još jedno, iznimno ugodno iznenađenje. Dobili smo čašu s Plavcem malim iz 2016. Naravno, još nije spremno za prodaju, ali to je vino već sada fantastično. Za klasu je bolje od godine ranije, stilski slično, ali ovo iz 2016. je moćno, ekstraktno vino... Za raspametiti se. Fantastično iznenađenje! Ono što je bitno... To je stil vina kakav žele u budućnosti stvarati u vinariji Terra Madre. Da, tu se vidi onaj pomak u vinu o kojem sam pisao malo prije u tekstu, to je sada jedan moćan, ekstraktan, a opet fantastično užitan plavac, u kojem se itekako može uživati; posebno na njihovoj terasi. Kao što rekoh, vino Terra Madre dobilo je dom.

Plavac Terra Madre 2016Plavac Terra Madre 2016

Trenutno kod njih možete uz vino naručiti plate sa sirom i pršutom, mada je kuhinja manje više spremna za rad. Za skoriju budućnost razmišlja se o nekoj vrsti restorana, ali to sigurno neće biti prije izgradnje vinske ceste, jer omogućiti gostima jednostavan dolazak - trenutno je glavna preokupacija. Postoje, naravno i planovi za smještajne jedinice, ali to je već, stvarno, neka buduća priča. Trenutno je bitno samo da je Komarna, a i Hrvatska, dobila još jednu fantastičnu destinaciju za vinski turizam.

Plavac Terra MadrePlavac Terra Madre

Pitanje je samo: hoćemo li mi, kao zemlja, to prepoznati? Komarni i njenim vinarima treba pomoći da se razvijaju i da od Komarne naprave hit priču. U stvari ne da im treba pomoći... Bilo bi dobro kad bi, za početak, sa svojim zakonskim regulativama prestali odmagati... To bi već bio pomak. Međutim, ne bojim se ja za Terra Madre, jer ako u Hrvatskoj uspije 25 godina raditi tvrtka trojice vlasnika, a da se ne raziđu, tada oni mogu sve. Vjerujem da će i smještaj i restoran kod njih profunkcionirati unutar par godina i tada će to postati nezaobilazna stanica na vašem putu prema Dubrovniku.

vinogradi Terra Madre, Komarnavinogradi Terra Madre, Komarna

Mada... Već sada se isplati doći i direktno na Komarnu, jer imate što vidjeti i doživjeti... Vrlo osebujna priča i sigurno jedna od najpotentnijih vinskih regija u Hrvata. Posebno veseli što će njihova odlična vina sada biti još bolja i što ih možete uvijek kušati na samom izvoru stvaranja.

Komarna i Terra Madre su svakako zalog za budućnost.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -