Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Nedjelja, 16. 7. 2017.

Medea i Salvela

Piše:  Foto: Silvija Munda, Helena Pletković
Medea i Salvela

Kada kažemo Agroprodukt, većina ljudi pomislit će na neku od tvrtki koja se bavi uzgojem žitarica ili nečeg sličnog, ali ako kažemo Medea... E, to se odmah povezuje s vinom, naravno - a Medea je vinski brend tvrtke Agroprodukt. Bave se oni i uzgojem povrća i to ozbiljno, ali mi ćemo se zadržati na dva njihova proizvoda, a to su vino i maslinovo ulje. Marko Krstačić, Ivana Perišić i Sandra Marček Cvitić / Agroprodukt - Medea, Salvela

Dakle, vino. Linija Medea ima šest osnovnih vinskih etiketa: Malvaziju, Chardonnay, Rose, Merlot, Cabernet Sauvignon i Teran, a premium linija odležanu malvaziju Montiron i  merlot Punta Grecu.

Vratimo se malo na početak. Dakle, Agroprodukt ima 60-ak hektara vinograda i samim time daleko su od pojma male ili obiteljske vinarije, a opet, nisu niti u rangu velikih vinarija. Kad razmišljam o tome, dolazim do zaključka da je to iznimno težak put. Svi očekuju kvalitetu, jer "niste vi industrijska vinarija", ali i nisku cijenu, jer "niste vi baš mala vinarija, ipak imate značajne količine" i tako u krug. Ekipu iz Medee pratim duže vrijeme, posebice Sandru, Marka i Ivanu i vidim kako napreduju - polako, ali konstantno. Sve češće se njihovo ime spominje u kontekstu odličnog partnera restoranima, jer imaju prihvatljivu i cijenu i kvalitetu. Odličan potez bio je kad su cijenu osnovne, Medea linije spustili na 30-ak kuna. Na taj su način povećali potrošnju i obrtaj vina, što je odlično kada su mlada vina u pitanju.

Mlada vina su im pitka, svježa i harmonična, s laganim naglaskom na mineralnost terroira. Ako gledamo po principu vrijednost za novac, tada ta linija sigurno spada u sam vrh hrvatskih vina.

mlada Medea vina / Agroprodukt - Medea, Salvelamlada Medea vina / Agroprodukt - Medea, Salvela

Odležana malvazija, Montiron... E, to je već neka sasvim druga priča. Vrlo osebujno vino, školovano u drvenim bačvama, ali drvo se osjeti taman koliko treba - nije prenaglašeno kao što to često zna biti. Montiron vas očarava na prvu, već po boji, koja je predivna, pomalo liči na ulje i vino već na pogled djeluje moćno. I jest moćno, ali ipak ima dovoljno svježine i lepršavosti pa ne možete reći kako je vino teško i tupasto. U stvari, to je jedna od bolje posloženih malvazija.

malvazija Montiron / Agroprodukt - Medea, Salvelamalvazija Montiron / Agroprodukt - Medea, Salvela

Na kraju, naravno, ostaje Punta Greca, po mom skromnom mišljenju definitivno jedan od pet najboljih hrvatskih merlota. Izuzetno profinjeno i elegantno vino, naglašene sortnosti i terroira. Punta Greca je divno, harmonično vino, ali u njemu čete naći i malu dozu divlje arhaičnosti. To vino nikada nje dosadno. Svaki puta kad ga probate, doživite neku novu priču, novu senzaciju. To je definitivno za ljude koji u vinu traže nešto više, "ono nešto".

marlot Punta Greca / Agroprodukt - Medea, Salvelamarlot Punta Greca / Agroprodukt - Medea, Salvela

Za to "nešto", osim enologa najzaslužniji je, naravno, položaj vinograda. Punta Greca, to jest, Punta Grkola, najjužniji je vinograd u Istri. To je onaj zadnji komadić zemlje usječen u more koje ga i miluje i tuče s obije strane. Komadić zemlje koji je doslovno otet moru i more se trudi da ga vrati i baš ta povezanost mora i zemlje daje neku posebnu notu ovom vinu. Mi smo bili u vinogradu Punta Grece u ljetno vrijeme i to je nešto nestvarno - dobijete želju sjesti tamo, promatrati prirodu i postati dio nje. Ali mogu zamisliti zimu, kada vjetar nosi more malo s jedne, malo s druge strane, tada ondje vjerojatno možete osjetiti svu snagu prirode. Zato Punta Greca ima posebnu vrijednost. Koristi se poseban način uzgoja tako da je loza niska, a s jedne strane posađeno je nekoliko redova koji su nešto viši, jer oni su tu samo da štite vinograd od mora. Na drugoj strani napravljen je burobran, što je pothvat sam za sebe; negdje su vjerojatno skinuli cijelo brdo i napravili ovdje nešto slično nasipu da štiti vinograd od bure. Naravno, utjecaj soli i morskih minerala na vinograd pa i na samo vino ne možete izbjeći, ali oni su ga sveli na taman toliko koliko treba. Moram jednom probati Puna Grecu onako u miru, u samom njenom vinogradu uz more; to će biti nezaboravno i čarobno iskustvo.

 Punta Greca - Punta Grkola / Agroprodukt - Medea, Salvela Punta Greca - Punta Grkola / Agroprodukt - Medea, Salvela

Ako ste mislili da je taj vinograd u blizini Ližnjana, jedina takva ljepota u njihovom vlasništvu, griješite; na drugom kraju, tamo iza Barbarige, tamo imaju maslinik.

Maslinik od 10 000 stabala u jednom kompleksu, to je već lijepo za vidjeti, ali kad vam kažem da je to na doslovno 20-ak metara od mora... O, da!

maslinik uz more / Agroprodukt - Medea, Salvelamaslinik uz more / Agroprodukt - Medea, Salvela

Doduše, tu je obala osjetno pitomija i tu kao da je sve posloženo za samo uživanje. Sasvim drugačije od Punta Grece koja vam ulijeva strahopoštovanje. 10000 maslina i to zrelih maslina, a ne mladih nasada, fantastično održavanih...

maslinik / Agroprodukt - Medea, Salvelamaslinik / Agroprodukt - Medea, Salvela

Dok šećete maslinikom, imate dojam da šećete parkom. Vidi se da je u te masline uloženo jako puno ljubavi i one to vraćaju. Naime, brend maslinovog ulja koji potječe iz ovog maslinika, Salvela, sasvim sigurno spada u sam vrh po kvaliteti. Monosortna ulja autohtonih sorata istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino donose na vaš stol svu raskoš maslinovih ulja. Odlikuje ih izrazita sortnost, voćnost i pikantnost te ono što je jednako važno, velika količina polifenola. No njihov blend Aurum nešto je posebno - jedno od ponajboljih maslinovih ulja u Hrvata. Kada sam prvi puta kušao Aurum, to je bila ljubav na prvo kušanje i traje i danas.

maslinova ulja Salvela / Agroprodukt - Medea, Salvelamaslinova ulja Salvela / Agroprodukt - Medea, Salvela

maslinovo ulje Torčol / Agroprodukt - Medea, SalvelaMeđutim, ono što svakako moram naglasiti je njihovo ulje Torčol, s obzirom na to da svi znamo kakve su cijene ekstra djevičanskog ulja. Ulje Torčol je njihova, recimo to tako, b linija, mada jest ekstra djevičansko i bolje od nekih razvikanih ulja koje sam probao. Torčol pakiraju u metalne posude od tri litre i kod njih u Vodnjanu možete ga kupiti za 276 kuna.

Dakle, Medea i Salvela su dvije odlične priče i potencijalno dvije velike turističke priče, jer svi znamo da je prodaja na kućnom pragu najbolja. Organizacija, recimo, doručka u masliniku - naravno, uz degustaciju ulja i vina; pa recimo doživljaj te, pomalo divlje Punta Grece, to su aspekti na kojima treba raditi.

 Punta Greca - Punta Grkola / Agroprodukt - Medea, Salvela Punta Greca - Punta Grkola / Agroprodukt - Medea, Salvela

Mi smo mala zemlja, takve su nam i količine vina, mi moramo prodavati sam doživljaj. To su vina i ulja doživljaja. Medea je brend kojem fali još malo osmišljenog marketinškog pristupa, ali ne isključivo reklame, mada i to treba, već komunikacije s publikom. Oni jesu veća vinarija po količinama, ali pristup publici mora biti jednak kao da su mala obiteljska vinarija i tada će rezultati otići u nebo. Nije to nimalo jednostavan zadatak, ali može se.

kušaona u gradnji / Agroprodukt - Medea, SalvelaTome će uvelike pridonijeti i nova kušaona koja bi trebala biti gotova uskoro. Tu će konačno moći primiti i grupe turista, ali i poslovne partnere; dakle, kušaona je nešto bez čega, jednostavno, vinarija ne može raditi, posebice ako se nalazite u Istri gdje je vinski turizam otišao najdalje u Hrvatskoj. Kušaona je lijepo zamišljena, s malom terasom, ali posebno me veseli stražnji zid, to jest staklena stijena iza koje će biti mala barrique sala.

Dakle, više nemate opravdanja - vidimo se prvom prilikom u Medeinoj kušaoni u Vodnjanu!

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: