Print this page
Četvrtak, 31. 1. 2019.

WOW Vincekovo 2019. u vinariji Kolarić

Piše:  Andrea Pančur, Sanja Muzaferija Marko Čolić
WOW Vincekovo 2019. u vinariji Kolarić

– prekrasan dan u vinogradu u okolici Zagreba

vinograd KolarićVrhunski vinar iz Jastrebarskog, Franjo Kolarić prošle je subote na najbolji mogući način ugostio šezdesetak žena, marljivih članica udruge Women on Wine koje su ovom prilikom sa sobom povele i muževe, prijatelje ili prijateljice, novinare i prijatelje. Iako malo sa zakašnjenjem (Vincekovo, tj. dan svetog Vinka je 22.1., op.ur.), ovdje se, u bajkovitom snježnom vinskom okruženju – slavilo i nazdravljalo. I to ne samo Vincekovom, nego i rođenju Franjinog trećeg djeteta, a drugoga sina – koje se dogodilo dan prije. Slučajno se poklopilo i da jedna WOW-ica, Violeta Beljić Kušić slavila svoj rođendan – pa je slavlju uistinu bilo puno razloga.

Vincekovo tradicionalno označava početak rada u vinogradu – kada se obrezuje trs i polijeva ga se vinom - da bi i u novog godini imao što bolji urod. Članice udruge WOW i svi Franjini gosti ove su subote to imali priliku vidjeti iz prve ruke. Vesela skupina svoje je druženje počela u vinogradu gdje je Franjo pokazao na koji se način obrezuje trs i koliko to zapravo posla znači – kad je riječ o tako velikom vinogradu. U vinariji Kolarić trsove obrezuje troje ljudi i za taj im posao treba oko dva tjedna. Franjo je objasnio da dnevno u prosjeku obreže i do 800 trsova: - Taj dio iskreno najviše volim, doći u vinograd, ugasiti mobitel i rezati trsje – kaže.

WOW Vincekovo kod Kolarića

Osim rezanja, čupanja i vezanja trsja, nije se preskočilo niti obavezno zalijevanje trsja vinom. Ekipa iz vinarije u vinogradu je napravila odličnu atmosferu uz kuhano vino i kobasice koji su se pekli na otvorenoj vatri. Nakon obilaska vinograda i uživanja u idiličnoj zimskoj atmosferi, druženje se nastavilo na vrhunskom ručku u vinariji Kolarić. Prekrasno uređen ambijent i vesela atmosfera koja se stvori uvijek kada se članice Women on Wine nađu u istoj prostoriji ni ovaj put nije izostala. Osim isprobavanja poznatih sorti poput sivog pinota, bila je ovo i jedinstvena prilika da se kuša nešto doista posebno: limitirano izdanje crnog pjenušca - kombinacija vina od višnje maraske i crni pinot. Za zaista posebnu poslasticu valjalo se zaputiti u dvorište vinarije. Tamo je u zemlji ukopana gruzijska amfora u kojoj se nalazi 1200 litara nevjerojatno finog rajnskog rizlinga. Čuvanje bijelog vina u glinenoj gruzijskoj amfori daje mu posebnu i prepoznatljivu aromu uz skladan, pun i svjež okus ove sorte.

WOW Vincekovo kod KolarićaWOW Vincekovo kod Kolarića

Na samo 35 kilometara od Zagreba možete probati vrhunska vina,pojesti odličnu domaću hranu, družiti se s vinarom Kolarićem i njegovom divnom obitelji i provesti dan okruženi prekrasnom prirodom.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba