Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 29. 9. 2016.

Uvod u francuski jezik za sommeliere

Piše:  Foto: Julio Frangen
Uvod u francuski jezik za sommeliere

Povodom Europskog dana jezika, koji se obilježava 26. rujna, uvodnu radionicu vinskog francuskog jezika za sommeliere na Akademiji vina u Zagrebu održala je Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskoga jezika te polaznica Vinske akademije WSET L2 i članica HSK.

Nakon kratkog uvoda o važnosti francuskoga jezika i frankofonije u svijetu, posebno za područje enologije i gastronomije, dvadesetak je sommeliera dobilo pred sebe zadatak  - abecedu francuskoga jezika koju su, uz pomoć prof. Vukelić ispunjavali pojmovima iz svijeta vina. Sommelieri su dobili uvid u bazna pravila čitanja francuskoga jezika, jer "Jezik je poput vina: najprije ga malo kušaš i svidi ti se, a onda ga sve dublje otkrivaš i svakim novim gutljajem i svakom novom rječju – vidici se šire i mogućnosti su veće, bolje, zanimljivije.", kako je rekla prof. Vukelić. Na kraju radionice, uz vodstvo mr.sc. Franje Francema održana je organoleptička analiza dvaju vrhunskih vina vinarije Belje  - na francuskom.

Uvod u francuski jezik za sommeliereUvod u francuski jezik za sommeliere

Važnost sommeliera u širenju vinske kulture jedne zemlje velika je, neupitna i zahtjeva veliko poštovanje svih onih koji uče i žele znati više o vinu. Sommelier je mnogima prvi susret s vinom, ako dobro predstavi vino - restoran ili wine bar dobit će novoga gosta, odabrani ("kušani") vinar novoga kupca, voditelji vinskih škola i radionica dobit će novoga polaznika, a vinski festivali dobit će novoga posjetitelja. Svi će biti zadovoljniji.

Opis važnosti sommeliera prof. Vukelić citirala je iz knjige velikoga francuskog akademika i vinskoga znalca Bernarda Pivota koji ističe odlike sommeliera: mora imati oko slikara, nos botaničara, nepce Carêma, pamćenje povjesničara i dar govora, ni previše, ni premalo, ono najvažnije... - „...un oeil de peintre, un nez de botaniste, le palais de Carême, la mémoire d'un historien. Plus le don de la parole, ni trop, ni trop peu, l'essentiel ...  (Bernard Pivot, Petit Dictionnaire amoureux du vin).

Uvod u francuski jezik za sommeliereUvod u francuski jezik za sommeliere

Projekt učenja stranih jezika za sommeliere proširit će se i na druge "vinske" jezike, posebice talijanski i španjolski, ali prvi je - francuski.

"Cilj projekta je da – svi zajedno naučimo više, da znamo više, da vrijedimo više, da težimo višem. Lako je biti poput mnogih i ostati u sredini. Izdignimo se učenjem, proučavanjem, znanjem. Budimo bolji." – poruka je prof. Marije Vukelić.

Tečajevi vinskog francuskoga jezika najavljeni su u dva smjera, od listopada 2016  - za vinoljupce u Francuskoj Alijansi u Zagrebu održavat će se kulturološke radionice vinskih pojmova, a u kušaonici i trgovini francuskih proizvoda "French Store" radionice sljubljivanja francuskih sireva i vina. Program za profesionalce posebno je osmišljen u obliku ciljanih radionica za sve kojima  poslovno treba francuski (enologe, sommeliere, vinare, ugostitelje, učilišta, vinske udruge).

Uvod u francuski jezik za sommeliereUvod u francuski jezik za sommeliere

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -