Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Petak, 15. 4. 2016.

Uspjeh hrvatskih vinara na Portugieser Du Monde 2016

Piše:  Foto: Helena Pletković
Uspjeh hrvatskih vinara na Portugieser Du Monde 2016

Svjetsko ocjenjivanje portugizaca 'Portugieser Du Monde' održalo se četvrtu godinu zaredom u organizaciji mađarske tvrtke VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha, a na prijedlog Turističke zajednice Zagrebačke županije ove su se godine na tom ocjenjivanju predstavili i plešivički vinari.

Riječ je o jedinom svjetskom ocjenjivanju portugizaca na kojem su ove godine nastupili vinari iz 9 zemalja s predanih 96 uzoraka što je, prema riječima organizatora, najviše do sada.

Na ocjenjivanje su zaprimljeni uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015.), zatim portugisci berbe 2014. godine i stariji te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost je ove godine bila četvrta kategorija, u kojoj su ocjenjivana bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

Međunarodni, poprilično strogi suci, ove godine bili su redom vinski stručnjaci iz devet zemalja, iz Hrvatske to su: Ivan Dropuljić, Ivo Kozarčanin, Vito Andrić (Hrvatska); Wolfgang Junglas (Njemačka); Csilla Sebestyén, András Horkay, József Kosárka (predsjednik stručnog žirija), Susann Hanauer, Róbert Tamás, Richárd Labancz (Mađarska); Pier Paolo Lorieri (Italija); Maria Joao Almeida (Portugal); Igor Luković, Robert Csevari (Srbija); Jože Rozman, Milan Stojičević, Staša Cafuta Trček, Drago Vovk (Slovenija); Baek Nan Young (Južna Koreja) i Mar Galván (Španjolska), koji su po kategorijama svojim bodovima nagradili 4 šampiona te dodijelili 23 zlatnih i 55 srebrnih priznanja.

Nakon ocjenjivanja, drugi dan festivala 'Portugieser Du Monde', u kulturnom centru Zolnay, direktor svjetskog ocjenjivanja Portugieser Du Monde - Győrffy Zoltán, gradonačelnik grada Pečuha - dr. Páva Zsolt i vinski akademik te predsjednik sudaca - József Kosárka uručili su nagrade sudionicima, a iz Hrvatske to su redom:

 • DANIJEL GOLUBIĆ Purtugizec Plešivica 2015 (zlato),

 • VINARIJA IVANČIĆ PLEŠIVICA Pjenušac Purtugizec Plešivica (Rosé) 2014 (zlato),

 • VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO MIHALJ Kutjevo, Portugieser 2015 (zlato),

 • OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2015 (srebro),

 • Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Dark side (srebro),

 • Gregorić Željko Purtugizec 2015 (srebro),

 • Vinarija Ivančić Plešivica Purtugizec 2014 (srebro),

 • OPG Vrbanek Portugizec Ozalj 2015 (srebro),

 • Mladina d.d. Purtugizec 2015 (srebro),

 • PZ Plešivica Purtugizec 2015 (srebro),

 • OPG Branko Pušćak Purtugizec Plešivica 2015 (srebro),

 • OPG Ciban Purtugizec Plešivica 2015 (srebro).

Sudionici iz Hrvatske tom su prilikom posjetili i Generalni konzulat Republike Hrvatske, najjužniji vinorodni kraj u Mađarskoj - Villány (hr. Vilanj),  nekoliko vinarija te Vinski muzej u kulturnom centru - Zsolnay Kulturális Negyed.

Na konferenciji za medije u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije  u Hotelu Internacional u Zagrebu, povodom osvojenih priznanja plešivičkih vinara, nagrađene su predstavili direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ružica Rašperić, pročelnica odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije, Gordana Županec, direktor svjetskog ocjenjivanja 'Portugieser Du Monde', Győrffy Zoltán te član žirija i direktor međunarodnog festivala vina i kulinarstva VinoCom, Ivan Dropuljić. Na konferenciji su prisustvovali i neki od nagrađenih vinara, čija smo vina tom prilikom mogli i kušati: OPG Ivančić - Krešimir Ivančić, OPG Golubić - Danijel Golubić, OPG Gregorić - Željko Gregorić, PZ Plešivica - Tomo Haramija, OPG Franjo Gregorić.

Nakon konferencije, održano je i druženje u organizaciji tvrtke VinOliva Wine & Food Communication u Red Red Wine baru u Hebrangovoj 30 u Zagrebu, gdje smo imali priliku kušati portugizac koji je osvojio srebrno priznanje na svjetskom ocjenjivanju portugizaca 'Portugieser Du Monde' vinarije Željko Gregorić te njihov Rajnski rizling i Sauvignon iz 2015 godine. 

Uz plešivičkog Gregorića, pojačanje je bio Florijanović iz moslavačkog gorja, koji je prezentirao svoj Škrlet, Moslavac, Muškat žuti i Frankovku Rose iz 2015. godine. Degustaciju vina pratili su sirevi ludbreške mljekare 'Antun Bohnec': Trapist, Ludbreški fini, Mozzarella, Bijeli sir u salamuri te Ludbreški Cabernet (ludbreški sir u kori, koji nakon vrenja stoji u vinskom tropu Cabernet Sauvignona).

Degustaciju su vodili osobno vinari Željko Gregorić i Ivica Florijanović, a pridružili su im se i organizatori, Győrffy Zoltán i Željka Balja (VinOliva Wine & Food Communication), koji su predstavili nove međunarodne projekte poput nastavka suradnje s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, odjelom za poljoprivredu Zagrebačke županije, tvrtkom Vinart, kao i organizaciju zanimljivog studijskog putovanja za medije i touroperatore na regionalni sajam kontinentalnog turizma 'Wellcone' u Krapini, koji se održava od 13. do 15. svibnja ove godine, za koji je tvrtka VinOliva suorganizator uz Zagorje Internacional d.o.o. na čelu s direktorom Goranom Kunštekom.

Vinoliva Wine and Food Communication je komunikacijska agencija i mala izdavačka kuća koja se prvenstveno bavi marketingom i komunikacijama za vinarije, restorane i hotele. Od 2007. godine izdaju i distribuiraju časopis 'Pecsi Borozo' vinski magazin i njegovu online verziju  www.pecsiborozo.huTvrtka se bavi i organizacijom tematskih manifestacija i vinskih ocjenjivanja, poput 'Portugieser du Monde', 'Pannon Borregio (Panonska Vinska Regija) TOP 25', 'Franc and Franc' - prvi cabernet franc forum u Villanyu, rade izbor vina za sveučilište i akademiju znanosti u Pečuhu, odabiru vino grada Pečuha i još mnogo toga.

Najveća novost svakako su portal adrianet.hu i adria 365,  tematski časopis koji promovira turističke, kulturne i gospodarske vrijednosti Republike Hrvatske na mađarskom jeziku, s distribucijom diljem Mađarske u svim Tesco i Interspar prodajnim lancima, benzinskim postajama te u preko 350 kioska, a čiji prvi dvobroj izlazi početkom lipnja ove godine uz prestižni specijaliziran časopis 'Pecsi Borozo'.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -