Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Novosti
  • Svjetske medalje za istarske sireve u Londonu
Ponedjeljak, 20 Studeni 2017

Svjetske medalje za istarske sireve u Londonu

Piše 
Svjetske medalje za istarske sireve u Londonu

Istarski sirevi Špin osvojili su zlato, srebro i broncu na prestižnom World Cheese Awards 2017. koje se odvijalo u sklopu sajma Taste of London, u konkurenciji 3000 uzoraka sira iz 35 zemalja svijeta.

Osvojene su nagrade:

Zlato - Kategorija specijalnih sireva
Špin – Istarski miješani sir u orahovom lišću

Srebro - Kategorija specijalnih sireva od mlijeka više od jedne životinje
Špin – Istarski miješani sir

Srebro – Kategorija tvrdih sireva s dodatkom slatkih aditiva
Špin – Istarski sir s muškatom ruža

Bronca – Kategorija ekstra tvrdih sireva
Špin – Gran Istriano

World Cheese Awards najveće je svjetsko natjecanje koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a u ocjenjivanju proizvoda sudjeluje više od 250 sudaca. Prestižne nagrade za istarske sireve Špin rezultat su kontinuiranih ulaganja u unapređenje proizvodnih procesa i kvalitete proizvoda sirane .

Istarski miješani sir u orahovom lišću
Tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana te se tada omata orahovim lišćem prethodno maceriranim u likeru od oraha. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka s izraženom notom mirisa po orahu, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg mlijeka, pomalo slatkast zbog odležavanja u likeru od oraha, ali sa specifičnom notom blage i poželjne gorčine izazvane prisutnošću orahovog lišća. Sir se može degustirati kao samostalna delicija, uz aperitiv ili kao desert uz čašu desertnog vina.

Istarski miješani sir
Miješani tvrdi punomasni sir proizvodi se od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30% ovčjeg mlijeka. Skladni spoj ove dvije različite lepeze aroma idealan je za one koji ne vole previše intenzivne ovčje sireve, a ipak vole sir s karakterom, nešto oštrijeg okusa od običnog kravljeg. U njemu se osjećaju blage note ovčjeg mlijeka, ali i putrasta aroma kravljeg mlijeka. Ugodne kiseline i slankasta mineralnost glavna su mu značajka. Nešto je prhkije strukture od kravljeg, ali ipak dovoljno elastičan i podatan za rezanje.

Miješani sir ŠPINMiješani sir ŠPIN

Gran Istriano
Tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje, a radi se od pasteriziranog punomasnog kravljeg mlijeka. Prosječna težina koluta iznosi čak 11 kilograma, a njegovo zrenje traje između 12 i 14 mjeseci. Gran Istriano nije proizveden metodom prešanja, nego metodom samoprešanja pod vlastitom težinom. Iz tog razloga, bez obzira na starost, zadržava putrastu strukturu i topivost u ustima te mu se slatkoća starenjem intenzivira. Ovaj se sir može degustirati kao samostalna delicija ili kao poticaj za druženje uz čašu vina.

Gran istriano ŠPINGran istriano ŠPIN

Istarski sir s muškatom ruža (novo)
Tvrdi punomasni sir koji se proizvodi po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana. Nakon perioda od 60 dana zrenja, dodatno dozrijeva u vinu muškata ruže čijim je slatkim notama i obogaćen karakterističan okus. Blagi mliječni miris profinjen je dodatnom notom mirisa po ruži. Sir je zbog dozrijevanja u muškatu punog okusa, tijesto je žute boje dok je kora poprimila izrazito tamnu roza notu koju joj je dalo vino u kojem je sir sazrio. Ovaj se sir može degustirati kao samostalna delicija, odnosno kao specijalni desert uz istoimeno vino.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -
podržavamo:

Iz G.E.T. Vodiča...

Stari podrum Ilok
Stari podrum Ilok