Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Srijeda, 5. 7. 2017.

Što žene žele - WOW vino 2017.

Piše:  Foto: Rene Karaman
Što žene žele - WOW vino 2017.

Udruga WOW, Women on Wine, proslavila je šesti rođendan, tradicionalno, u zagrebačkom restoranu Balon.

Uz sve svoje brojne aktivnosti, već šestu godinu zaredom žene iz udruge uspješno organiziraju, sada već afirmiranu i itekako očekivanu, akciju ocjenjivanja vina ŠTO ŽENE ŽELE. WOW-ice su aktivno angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina, a osobito vinarki i kontinuirano ohrabruju umjereno uživanje u vinu pa ovom akcijom glasanja za naj-WOW vino godine rade na promociji izvrsnosti hrvatskih vina i tome da ona postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.

Izbor ŠTO ŽENE ŽELE je pomno promišljen i odvija se u tri faze.  U prvoj, jedan vinski „kustos“ / selektor odabire vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i "desertna" (tj. vina s ostatkom  šećera), a s te liste članice WOW elektroničkom su poštom glasaju za svoj izbor.  Pobjednik svake kategorije dobiva prekrasnu skulpturicu koju je dizajnirala poznata zagrebačka Grupa, dok ukupni pobjednik dobiva još i nagradno putovanje u jednu vinsku regiju svijeta. Udruga tim putovanjem časti vinara, a prethodnih godina dobitnici WOW Grand Prixa bili su Gianfranco Kozlović koji je putovao u Bordeaux, Saša Senjković koji je bio u Champagni, Moreno Coronica letio je u Barcelonu i Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju, a Frano Milina Bire u Austriju.

Ove godine nominaciju je obavila sommelierka i vlasnica vinske škole Pupitres Jelena Šimić-Valentić, a nakon glasanja svih članica i simpatizerki među deset finalista su, kao i uvijek, ušla tri bijela, tri crvena, dva ružičasta i dva slatka/desertna vina. Ove godine to su bili od bijelih - Epicuria Chardonnay Domaine Koquelicot 2013, Malvasija dubrovačka Tezoro  Crvik 2015 i Rajnski rizling Tomac 2016. Od ružičastih - Rosé Pinkert 2016 i Teuta Prović 2016.

Od crvenih - Plavac mali veliki Tomić 2011,Teran Benvenuti 2011 i Meneghetti Red 2011. Od desertnih/slatkih/predikatnih - Bodren izborna berba bobica 2009 Izi Kozlović  Sorbus 2012. 

U trećem i izlučnom dijelu odlučivanja, o pobjednicima odlučuje tročlani ženski žiri WOW-ica. Prošle godine su u finalnom žiriju bile tri vinarke, a tko će ove godine pobijediti i putovati s WOW u vinoteci i wine baru Bornstein odabrale su degustacijom na slijepo Jasna Mohor iz MIVA Galerije vina, enologinja Ivana Valić i Daniela Drčec, WSET level 2.

WOW nagrade / članice žirija - Ivana Valić, Daniela Drčec, Jasna Mohor WOW nagrade / članice žirija - Ivana Valić, Daniela Drčec, Jasna Mohor

 

Na dodjeli nagrada i proglašenju pobjednika u restoranu Balon pila su se vina plasirana u finale i pjenušci Kolarić, a događaju su, uz članice udruge i predstavnike medija,  prisustvovali predstavnici vinarija Tomac, Meneghetti, Kozlović i drugih.

Pobjednici po kategorijama su:

  • od bijelih Malvasija dubrovačka Tezoro  Crvik 2015,
  • od ružičastih Rosé Pinkert 2016,
  • od crvenih Meneghetti Red 2011
  • od slatkih Kozlović  Sorbus 2012. 

Ukupni pobjednik i dobitnik WOW Grand prixa je Meneghetti Red 2011 pa će netko iz vinarije Meneghetti na jesen, u društvu predsjednice udruge, novinarke Sanje Muzaferije – na put u neku svjetsku vinsku regiju. 

WOW nagrade / Marin Rimac, Meneghetti i Sanja MuzaferijaWOW nagrade / Marin Rimac, Meneghetti i Sanja Muzaferija

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -