Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 26. 1. 2017.

Prvi hrvatski BOSK gluten free standard dodijeljen hotelu Esplanade u Zagrebu

Piše:  Foto: Silvija Munda
Prvi hrvatski BOSK gluten free standard dodijeljen hotelu Esplanade u Zagrebu

U zagrebačkom hotelu Esplanade premijerno je predstavljen prvi hrvatski gluten free standard pod nazivom BOSK, čiji je značaj prepoznao i prestižni zagrebački hotel Esplanade te je implementacijom strogih standarda stekao naslov prvog hrvatskog certificiranog hotela s gluten free ponudom. BOSK gluten free standard namijenjen je ugostiteljima te im pruža praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela.

Posljednja istraživanja potvrđuju da je gluten jedan od najzastupljenijih alergena u hrani. Procjenjuje se kako danas u Europi ima više od 70 milijuna osoba osjetljivih i netolerantnih na gluten, 190 milijuna osoba koje izbjegavaju pšenicu i gluten te 11 milijuna oboljelih od celijakije, autoimune bolesti kao krajnjeg izraza nepodnošenja glutena. Ove, ali i mnoge druge činjenice vezane uz gluten dovele su do razvoja Bosk gluten free standarda koji će osobama na bezglutenskom režimu prehrane omogućiti posjet restoranima i hotelima koji implementacijom strogih standarda osiguraju Bosk gluten free certifikat, jer kuhanje s proizvodima bez glutena nije dovoljno da restoran bude gluten-free.

"Ponukan svojim osobnim iskustvom, živeći na strogom bezglutenskom režimu prehrane i željan druženja s obitelji i prijateljima u restoranima, rodila se ideja o razvoju gluten free standarda. Od sada će osobe na bezglutenskoj prehrani moći s povjerenjem konzumirati bezglutenska jela u restoranima i hotelima, znajući da je osoblje upoznato s principima pripreme i posluživanja takvih jela." Izjavio je Denis Delogu, direktor tvrtke BOSK, koja je razvila ovaj standard. Uz njega, BOSK gluten free standard predstavio je doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. (Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju), koji je sudjelovao u razvoju standarda.

Hotelu Esplanade dodijeljen BOSK standardHotelu Esplanade dodijeljen BOSK standard

BOSK gluten free standard razvijen je na temelju znanstveno dokazanih i globalno prihvaćenih protokola za sigurnost hrane te se temelji na principima HACCP sustava, dobroj proizvođačkoj praksi (DPP) i dobroj higijenskoj praksi (DHP).

„BOSK gluten free standard razvijen je s ciljem smanjenja rizika kontaminacije pripremljenih jela i slastica glutenom te propisuje protokole proizvodnih procesa nabave, skladištenja, pripreme i posluživanja hrane kao i korektivne mjere predviđene za poduzimanje u slučaju sumnje na kontaminaciju glutenom.“, izjavio je doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing

bosk 7bosk 7

Hotelu Esplanade dodijeljen BOSK standard

Prvi certificirani objekt u Hrvatskoj, nositelj BOSK gluten free standarda je zagrebački hotel Esplanade koji oduvijek je težio ka izvrsnosti u pružanju usluge gostima te se pozicionirao na tržištu luksuznih usluga kao hram vrhunske gastronomije i hotel istančanog ukusa. Hotel Esplanade je prepoznat kao inovator koji osim što slijedi bogatu dugogodišnju tradiciju, kontinuirano u svoje poslovanje uvodi svježe ideje i nove usluge kojima pomiče granice i tako postavlja nove trendove u hotelijerstvu. To je dokazao upravo uvođenjem BOSK gluten free certifikata. Kao prvi i za sada jedini certificirani hotel, Esplanade će svojim gostima omogućiti dodatnu uslugu te siguran posjet restoranima i narudžbe jela koja odgovaraju njihovim prehrambenim navikama.

"Još prije nekoliko godina hotel Esplanade prepoznao je potrebe gostiju te je u svim jelovnicima obilježio jela bez glutena kako bi gostima olakšao odabir prilikom naručivanja. Kada su nam pristupili iz tvrtke BOSK i predložili uvođenje gluten free standarda bez razmišljanja smo pristali, jer iz iskustva znamo da certifikat gostu pruža povjerenje u visoku kvalitetu i sigurnost da od procesa nabave, skladištenja do pripreme jela i posluživanja ne dođe do kontaminacije. Naime, kroz opsežan proces implementacije gluten free standarda osoblje Esplanade prošlo je edukaciju koja će se kontinuirano nastaviti. Vrlo smo ponosni da je upravo zagrebačkoj Esplanadi uručen prvi gluten free certifikat u Hrvatskoj i vjerujemo da će naše goste od kojih je mnogo njih na bezglutenskom režimu prehrane to iznimno obradovati.", izjavila je Sanda Sokol, PR & Marketing Manager Esplanade, hotela koji već ima certifikate poput HACCP-a, Halal-a i Kosher-a.

Hotelu Esplanade dodijeljen BOSK standardHotelu Esplanade dodijeljen BOSK standard

Na predstavljanju smo imali prilike kušati bezglutenske delicije koje je osmislila i pripremila chefica Ana Grgić sa svojim timom kuhara. 

Poseban interes pobudili su specijalni gosti Eugenio Rivetti i Luca Rivetti, renomirani proizvođači bezglutenskih proizvoda Il pane di Anna iz Italije, koji su pripremili kruh, pizze, tjesteninu i razne slastice bez glutena.

Hotelu Esplanade dodijeljen BOSK standardHotelu Esplanade dodijeljen BOSK standard

Jela su poslužena prema novousvojenim principima BOSK gluten free standarda i bilo ih je zanimljivo kušati. Među gostima je bilo različitih očekivanja pa i različitih komentara, ali opći zaključak je bio da su jela vrlo privlačna i većinom prilično ukusna. No treba naglasiti - oni među nama, kojima je ovakva prehrana namijenjena, to  jest, oni koji izbjegavaju ili uopće ne smiju konzumirati gluten, oduševljeni su jelima, a posebno - gluten free slasticama.

Hotelu Esplanade dodijeljen BOSK standardHotelu Esplanade dodijeljen BOSK standard

Bravo za ekipu koja je pokrenula BOSK gluten free standard! Hotel Esplanade je prvi kojemu je dodijeljen ovaj standard i pred tvrtkom Bosk je dug put, jer za postizanje cilja ovakvog standarda nije dovoljno samo uvođenje i kontrola, već je potrebno i mnogo, mnogo edukacije. No projekt je potaknut osobnim iskustvom poboljšanja zdravstvenog stanja promjenom prehrane, a to im daje i šansu za uspjeh.

Više fotografija s pezentacije pogledajte u galeriji.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: