Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
- promo -
  • Novosti
  • Pršut iz Istre najbolji na natjecanju u Dubrovniku
Ponedjeljak, 16. 4. 2018.

Pršut iz Istre najbolji na natjecanju u Dubrovniku

Piše 
Pršut iz Istre najbolji na natjecanju u Dubrovniku

Na najvećoj manifestaciji tog tipa, 4. Danima hrvatskog pršuta u Dubrovniku, u hotelu Valamar Lacroma sudjelovali su proizvođači sva četiri certificirana proizvoda – istarski, krčki, drniški i dalmatinski pršut, a s osvojenih 93,86 bodova apsolutni je pobjednik istarski pršut pazinske tvrtke Pisinium.

U proizvodnju pršuta uključena je čitava obitelj, neprestano podižemo ljestvicu kvalitete, ulažemo u proizvodnju i promociju istarskog pršuta, pa je šampionska titula potvrda i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru, istaknula je Hani Hreljak iz tvrtke Pisinium te dodala kako je istarski pršut certificirani proizvod, koji za razliku od drniškog i dalmatinskog nema kožu i potkožno masno tkivo, soli se morskom solju te začinima poput papra, lovora, ružmarina te se izlaže atmosferi suhog zraka.

Na ocjenjivanje je pristiglo 11 uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti. Da je riječ o proizvodima iznimne kvalitete govori i činjenica da su izostale brončane medalje, pa su uz šampionsku titulu, dodijeljena tri srebra i sedam zlata. Za razvoj pršutarske proizvodnje dodijeljene su i posebne nagrade proizvođačima Željku Piliću iz drniške tvrtke Bel-Cro Trade i posthumno Miji Lešini, osnivaču tvrtke Mijukić Prom iz Runovića.

Hrvatski pršuti pokazali su veliki potencijalHrvatski pršuti pokazali su veliki potencijal

Potencijal pršutarske proizvodnje je velik. Kroz protekle četiri godine proizvodnja je narasla 40 posto i sada članovi klastera proizvode oko 350 tisuća komada pršuta. Potencijal za rast je još i veći. Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza, našu proizvodnju kroz samo nekoliko godina možemo udvostručiti. Kada tome pridodamo podatak kako iz godine u godinu raste udio hrvatske sirovine u našim pršutanama, vidimo koliki je to doprinos razvoju gospodarstva u Hrvatskoj, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta.

Posebni izaslanik predsjednice Kolind Grabar Kitarović, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, na svečanom otvorenju govorio je o važnosti pršuta kroz povijest. Izaslanica premijera, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević istaknula je značenje pršuta u gastronomskoj i turističkoj ponudi. Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) kazala je kako HGK potiče promociju pršuta, aktivno sudjeluje u izradi pravilnika i regulative na nacionalnoj razini usko vezanoj uz interese proizvođača, a Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede istaknula je kako je Danima hrvatskog pršuta započela manifestacija Tjedan hrvatskih zaštićenih proizvoda.

L. P. / Foto: Željko Curić i Tonči Plazibat

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -