Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
  • Novosti
  • Promocija vina Perak u zagrebačkom restoranu Kalelarga
Četvrtak, 13. 12. 2018.

Promocija vina Perak u zagrebačkom restoranu Kalelarga

Piše:  PR: Vjekoslav Madunić Marko Čolić
Promocija vina Perak u zagrebačkom restoranu Kalelarga

U restoranu Kalelarga održana je najveća promocija vina vinara Ivice Peraka, do sada, u Zagrebu. Pred pedesetak gostiju, od kojih su polovicu činili novinari, predstavila nam se cijela obitelj Perak. Maja, diplomirana ekonomistica vodi marketing. Ivan studira Farmaciju i Stručni studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva te obavlja različite poslove u vinariji, supruga Željka mr Pharmaciae, uz svoj posao u ljekarni, vodi segment prodaje i Ivica Perak vinar, inače dugogodišnji enolog u današnjem Kutjevu d.d (1992-2012), popularno od Kutjevčana zvanom Kombinatu. Perak se zaposlio u Kutjevu 1986. i tamo proveo 26 godina. 1992. je došao na mjesto glavnog enologa umjesto Vlade Krauthakera (1983-1992), koji je pak na to mjesto došao nakon legende i najvećeg imena kutjevačkog vinarstva, Ivana Jambrovića (enolog od 1946 do 1983.)

Na početku predstavljanja imali smo priliku, premijerno, kušati pjenušac PERAK degoržiran tjedan dana ranije, specijalno za ovu priliku. On je naravno rađen od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe. Na tržište će izaći za koji tjedan. Tako je vinarija etiketama: graševini vrhunskoj, graševini vrhunskoj Mitrovac, sauvignonu, chardonnayu, merlotu (sva tri vrhunska), kvalitetnom Roseu, Ledenoj berbi graševine 2015., pridodala svoj najnoviji proizvod - pjenušac.

Vina Perak

Vinarija Perak danas pod zasadima na ponajboljim položajima kutjevačkoga vinogorja Mitrovac, Lukač, Vetovo ima 12 hektara. Vinogradi su sađeni od 1968. nadalje, a Perak je prije i poslije odlaska u privatnike zasadio oko 5,5 ha; posljednje u 2014. godini, gdje nam je posebno istaknuo sortu muškat žuti. Radit će se još na povećanju površina pod crnim sortama, a svakako treba istaknuti da na Mitrovcu, vodećem položaju cijeloga vinogradarskoga kraja, ima pod zasadima polovicu - 6,5 ha. Perakova vina su nekoliko godina među najprodavanijima u Vrutku, ali je terenski rad Maje, Željke i drugih dao rezultate i danas vina Perak možete pronaći po svim dijelovima Hrvatske (otok Murter tu ima važno  mjesto), a u Zagrebu se nalaze već u desetak lokala, među njima i u Kalelargi. Ivica Perak se dokazao kao vrhunski enolog u godinama rada u Kutjevu d.d; prvi je napravio ledenu berbu još 1996., prvi pjenušac Kutjeva je također njegov proizvod, a sada to bogato iskustvo prenosi u vlastitu vinariju. Graševina je tu, jasno, najzastupljenija sorta; ima je oko 70% u ukupnoj godišnjoj proizvodnji od oko 80000 litara. Približno toliko, 70% je količina vrhunskih vina.

Vina Perak

Vinarija je od svojih početnih izlazaka na domaću i međunarodnu natjecateljsku scenu osvojila mnogobrojna priznanja. Najviše zlata i velikih zlatnih medalja na slavonskim smotrama - Kutjevo, Feričanci, Požega... ali i na GAST-u, Bona Viti Trnava, Mariboru i  na Decanteru srebro 2012.godine. Posebno je lijepo o vinaru i njegovim vinima govorio školski kolega s Agronomije, priznati i vodeći stručnjak u hrvatskom vinarstvu danas, Edi Maletić. Istaknuo je njegovu nesumnjivu stručnost i predanost radu te mu uputio svojevrsni izazov da svakako bitno poveća količine jednoga dana, kada to bude mogao financijski pratiti. Jer šteta je, kako kaže Maletić, da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama - i za njega i za hrvatsko vinarstvo.

Vina PerakVina Perak

Ugodnu večer zaokružila je lijepa restoranska ponuda, najviše slavonskih specijaliteta, iz kuhinje pod vodstvom chefa Nina Đurine, a konobarski dio je kapetanski vodio menadžer Bojan Travorić.

Na kraju i vijest koju na prezentaciji nismo mogli čuti, a aktualna je - u pripremi je izgradnja novoga velikog podruma vinarije Perak. Sadašnji se nalazi u sklopu obiteljske kuće, a zahtjevi tržišta diktiraju tempo... Prve lopate bi trebale biti zakopane sredinom iduće godine.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -