Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Ponedjeljak, 24. 7. 2017.

Pjenušac Stručić prvi u Ludbregu

Piše:  Foto: Silvija Munda
Pjenušac Stručić prvi u Ludbregu

U ludbreškoj vinariji Stručić degoržiran je prvi pjenušac ove vinarije i prvi pjenušac ludbreškog vinogorja.

"To je bio velik izazov za nas te kruna vinarije i dosadašnjeg rada. Svaki vinar želi, nakon vrhunskih vina, proizvoditi i pjenušac, tome svi težimo", kaže vinar Tomislav Stručić.

Pjenušac Stručić je rađen klasičnom metodom, od sorte chardonnay berbe 2014. godine i pomoću prirodnih kvasaca. Za degoržiranje su angažirali Ivanu Puhelek i Krunu Antolkovića iz tvrtke Eno concept, koji među prvima u Hrvatskoj imaju opremu i mobilni servis te degoržiraju pjenušce vinarima diljem zemlje.

Kruno Antolković i Ivana Puhelek / degoržacija u vinariji StručićKruno Antolković i Ivana Puhelek / degoržacija u vinariji Stručić

Degoržiranje je završna faza u procesu proizvodnje pjenušca u kojoj se izbacuje talog kvasca. Radi se o klasičnoj metodi, u kojoj do drugog vrenja dolazi u boci zatvorenoj krunskim čepom. Dok pjenušac sazrijeva, butelje se stavljaju u stalak, pupitres, u kojem se tijekom nekoliko mjeseci svakodnevno lagano okreću kako bi se na kraju talog od kvasca skupio u grliću boce. Degoržacija je postupak u kojem se grlo boce zamrzne i potom se pod pritiskom talog izbacuje van. Ako je potrebno, nakon toga se butelja nadopunjuje pjenušcem iz iste serije, a ako vinar želi, dodaje se i ekspedicijski liker koji dodatno oblikuje okus pjenušca, a potom se butelja zatvara plutenim čepom i zaštitnom mrežicom.

(1) Pjenušac sazrijeva u buteljama, u stalku koji se zove pupitres(2) Degoržacija je postupak u kojem se grlo boce prvo zamrzne...(3) Smrznuti talog u grliću boce(4) Potom se, pod pritiskom, talog izbacuje van.(5) butelja se zatvara plutenim čepom i zaštitnom mrežicom(6) Degoržacija je završila, pjenušac treba odležati još koji mjesec.

"Pjenušac Stručić je odležao dvije godine. U njega nismo dodavali ekspedicijski liker, možemo reći da je kompleksan, a konačne aromatske karakteristike će dobiti kroz jedan do tri mjeseca odležavanja.", objasnila je Ivana Puhelek.

Pjenušac planiraju plasirati na zagrebačkom tržištu, a moći će ga se kupiti i kod njih u vinariji. Inače, Tomislav i Sanja Stručić druga su generacija vinara, a oni se ovim obiteljskim biznisom bave desetak godina.

Tomislav i Sanja Stručić i njihov prvi pjenušacTomislav i Sanja Stručić i njihov prvi pjenušac

˝Zadnje dvije tri godine ozbiljnije se bavimo ovim poslom i sve više težimo kvaliteti naših vina. Obrađujemo tri hektara vinograda, u kojima imamo graševinu, chardonnay, sauvignon i rajnski rizling, a proizvodimo 25 000 boca godišnje.˝, otkriva Stručić.

Njihov entuzijazam i zaljubljenost u vinarstvo iznimno su zarazni, a osim vina imaju i nekoliko odličnih voćnih likera. Pogled na njihove vinograde iz vinarije u svako je doba godine čista idila pa je tako zanimljiva i novost da su pri kraju s projektima u sklopu Vinske omotnice i da će uskoro imati i smještajne kapacitete - kreću s izgradnjom pet soba, ali i novog podruma i kušaone.

pjenušac vinarije Stručićpjenušac vinarije Stručić

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -