Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Nedjelja, 27. 5. 2018.

Novi podrum i pjenušac vinarije Šember

Piše:  Silvija Munda
Novi podrum i pjenušac vinarije Šember

Pavlovčani, malo selo na Plešivici, bilo je 25. 05. 2018. vinsko središte lijepe naše, a i nešto šire. Što se to događalo, toliko bitno?

Prvo, na tržište je pušten Pavel, pjenušac koji je u, sada već starom, Šemberovom podrumu odležavao pune četiri godine, strpljivo čekajući da ugleda svijetlo dana. Dobro, nije da ga mi sretnici nismo probali i prije, čisto da vidimo kako se razvija... To je još jedan veliki korak Šemberovih u proizvodnji pjenušaca. Je li Pavel njihov najbolji proizvod? Ha, to ćete morati sami prosuditi, ali da je fantastičan, to jest.

pjenušac Pavelpjenušac Pavel

Druga velika stvar, još veća od samog Pavela, bilo je otvaranje novog podruma; podruma kakvog obitelj Šember svakako zaslužuje. Mislim da sad nije toliko bitno da vam pišem o metrima, kvadratima, zidovima i koliko čega unutra stane. Bitno je da će ta građevina Šemberima itekako olakšati rad i omogućiti im da rade još bolje; mada su njihovi pjenušci već sada blizu savršenstava.

novi podrum za pjenušce Šembernovi podrum za pjenušce Šember

Ono o čemu ću pisati u ovom tekstu jest obitelj Šember. Naravno, na otvorenje podruma je pozvano puno ljudi i puno ih se odazvalo. Bilo je tu prijatelja iz Makedonije, iz Slovenije, puno vinara, distributera, nas novinara... ali sve to možemo svesti pod zajednički nazivnik: bilo je puno Šemberovih prijatelja. Mi, GET-ovci se sa Šemberima družimo već podosta godina, jer kaže Nikola Šember, koji sada i sam radi fantastična vina: "Sjećam se ja vas još od kad sam bio mali."

Ono što definitivno mogu reći, oni su jedna od najskromnijih obitelji u vinskom biznisu. Uvijek nasmijani, srdačni, kad god dođete kod njih imate osjećaj da su baš vas čekali... Ma, predivni ljudi! Neka od najljepših vinskih iskustava vežu me baš za obitelj Šember. Neka od ponajboljih vina koja sam probao, također me vežu za Šembere i to su uglavnom Zdenkovi pokusi koji nikad niti nisu došli na tržište.

otvorenje novog podruma: Ivanka, Klara, Zdenko, Nikola i Lucija Šemberotvorenje novog podruma: Ivanka, Klara, Zdenko, Nikola i Lucija Šember

Kao što rekoh, oni su iznimno samozatajni; takvo je bilo i otvaranje. Da se krivo ne shvatimo, njihovih vina, raznih delicija, glazbe i ugodnog društva bilo je u obilju, ali samo otvaranje bilo je u njihovom stilu; toplo i jednostavno. Prvo nam se obratila starija kći, Lucija, koja je zahvalila baki i djedu, a potom i roditeljima, što su ih odgojili ovakve kakvi jesu, što su se trudili da oni postanu zreli i odgovorni ljudi. Na kraju, svladale su je emocije i krenule su suze i njoj, a i mnogim gostima koji su slušali.

Ivanka i Zdenko ŠemberNakon njenog uvoda, Nikola nam je objasnio što je Pavel i zašto ime Pavel, ali o tome više u skoroj velikoj reportaži o Šemberima i novom podrumu. Tada je mikrofon uzeo veliki vinski čarobnjak s Plešivice, Zdenko Šember. Zahvalio se Zdenko mnogima; nama novinarima, distributerima, nekim vinarima koji su posebice utjecali na njegov život i rad pa distributerima, obitelji i da sada ne nabrajam sve... Osvrnuo se malo na svoj vinski put i na ljude koji su pomogli. Zastao je par puta, kada su emocije bile prejake. I tada je rekao nešto što se mene posebno dojmilo; nešto što može reći samo veliki čovjek kakav je Zdenko Šember. Citiram: "Hvala svima koji ste tu s nama na ovaj dan, jer da vas nema, ovo ovdje bi bila samo zgrada, hrpa betona, a ovako je vinski podrum s dušom."

Tom jednom rečenicom pokazao je koliko su bitni obitelj i prijatelji i kako uvijek treba biti ponizan i skroman, s nogama na zemlji, jer to te čini velikim. Sretan sam što takve ljude mogu zvati prijateljima. I velika im hvala što su nam svima dozvolili da taj jedan dan budemo jedna velika obitelj Šember.

Otvorenje podruma vinarije ŠemberOtvorenje podruma vinarije Šember

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -