Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Srijeda, 27. 11. 2019.

Najbolji sommelier Hrvatske za 2019.

Piše:  HSK Silvija Munda
Najbolji sommelier Hrvatske za 2019.

Sommelier Siniša Lasan zaposlen u dubrovačkom restoranu Proto proglašen je najboljim na 23. prvenstvu sommeliera Hrvatske, koje je u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom  HTZ-e,  25. i 26. studenog održano u zagrebačkom  hotelu Westin.

Prvenstvu je prisustvovalo 36 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća, wine barova i konoba.

Uz Sinišu Lasana, u finalu su se natjecali Ivan Jug (drugoplasirani), sommelier u restoranu Noel, Zagreb, te Marko Škarica (treće mjesto) iz restorana Draga di Lovrana. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala poput usklađivanje vina uz zadani menu, ispravljanja vinske karte, dekantiranju crvenog vina, kušanja na slijepo,  prepoznavanju i opisu domaćih i stranih vina, prepoznavanju jakih alkoholnih pića, rastakanju Magnum boce te u komunikaciji s gostima.

Po prvi puta, a prema propozicijama međunarodne udruge sommeliera ASI (L’Association de la Sommelierie Internationale ), ovogodišnje sommeliersko finale odvijalo se na engleskom jeziku.

Siniši Lasanu- prvoplasiranom na 23. prvenstvu sommeliera Hrvatske, osim glavne nagrade studijskog putovanja u francusku regiju Champagne, pripala je i čast da predstavlja Hrvatsku na Prvenstvu sommeliera Europe i Afrike - Contest Best Sommelier of Europe & Africa 2020., koje će se održati na Cipru od 16. – 20. studenog 2020.

Finalistima je nagrade uručio Franko Lukež, predsjednik HSK-a.

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor