Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Novosti
  • Malvazija kroz različite terroire Istre
Ponedjeljak, 12 Veljača 2018

Malvazija kroz različite terroire Istre

Piše 
Malvazija kroz različite terroire Istre

Unatoč zahtjevnoj vinogradarskoj godini Istra je opet dala velike malvazije - zaključak je zanimljive radionice održane u zagrebačkom hotelu Esplanade u okviru sedmog En primeura u organizaciji Vinistre i Udruženja vinarstva HGK.

Malvazije berbe 2017. tipične su sortne boje. Svjetlo žuta dominira, a ovisno o podneblju i tehnologiji prisutne su i zelenkaste nijanse. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika s dominantnim voćnim mirisima breskve, jabuke, agruma i tropskog voća, potom akacije, bazge i bijelog cvijeća. Ugodno su svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika, zaključio je dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci na radionici 'Malvazija kroz različite terroire Istre'.

Predstavljeno je sedam mladih malvazija iz pet istarskih podregijaPredstavljeno je sedam mladih malvazija iz pet istarskih podregija

Predstavljeno je sedam zanimljivih malvazija iz pet različitih dijelova Istre, a tom je prigodom Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, kazao kako je prošla vinogradarska godina meteorološki bila zahtjevna. Unatoč tome nastala su velika vina u kojima će uživati ljubitelji najpoznatije istarske sorte. Vrhunski poznavatelji i zahtjevnija nepca osjetit će sve nijanse, pa će ovisno o boji, mirisu i okusu precizirati o kojem je dijelu poluotoka riječ – južnoj, zapadnoj, sjeverno-sjeverozapadnoj, centralnoj ili istočnoj Istri.

Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa je veći dio malvazija sazrio i ubran je prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu, istaknuo je profesor Staver.

L. P.

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

Vinoteka Movia, Ljubljana
Vinoteka Movia, Ljubljana
- promo -