"Bijeli grozd Regional Trophy" nagradu za sezonu 2017/2018 dodijelit ćemo na G.E.T. konferenciji o eno-gastro turizmu, koja će se održati u Iloku 16.-17. 2. 2018.
Ponedjeljak, 12 Veljača 2018

Malvazija kroz različite terroire Istre

Piše 
Malvazija kroz različite terroire Istre

Unatoč zahtjevnoj vinogradarskoj godini Istra je opet dala velike malvazije - zaključak je zanimljive radionice održane u zagrebačkom hotelu Esplanade u okviru sedmog En primeura u organizaciji Vinistre i Udruženja vinarstva HGK.

Malvazije berbe 2017. tipične su sortne boje. Svjetlo žuta dominira, a ovisno o podneblju i tehnologiji prisutne su i zelenkaste nijanse. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika s dominantnim voćnim mirisima breskve, jabuke, agruma i tropskog voća, potom akacije, bazge i bijelog cvijeća. Ugodno su svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika, zaključio je dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci na radionici 'Malvazija kroz različite terroire Istre'.

Predstavljeno je sedam mladih malvazija iz pet istarskih podregijaPredstavljeno je sedam mladih malvazija iz pet istarskih podregija

Predstavljeno je sedam zanimljivih malvazija iz pet različitih dijelova Istre, a tom je prigodom Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, kazao kako je prošla vinogradarska godina meteorološki bila zahtjevna. Unatoč tome nastala su velika vina u kojima će uživati ljubitelji najpoznatije istarske sorte. Vrhunski poznavatelji i zahtjevnija nepca osjetit će sve nijanse, pa će ovisno o boji, mirisu i okusu precizirati o kojem je dijelu poluotoka riječ – južnoj, zapadnoj, sjeverno-sjeverozapadnoj, centralnoj ili istočnoj Istri.

Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa je veći dio malvazija sazrio i ubran je prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu, istaknuo je profesor Staver.

L. P.

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba

Najave događanja

14
Velj2018
Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri

Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri

Užitak u slasnom morskom zalog...

19
Velj2018
Vinart Grand Tasting 2018. u Laubi

Vinart Grand Tasting 2018. u Laubi

Treću godinu zaredom pozivni f...

21
Velj2018
Zagrebački sajam nautike i Hotel & Gastroteh

Zagrebački sajam nautike i Hotel & Gastroteh

Od 21. veljače do 25. veljače...

23
Velj2018
3. Festival maslina u Zagrebu

3. Festival maslina u Zagrebu

Najznačajnija sajamska priredb...

09
Ožu2018
Chefs' Stage 2018 u Šibeniku

Chefs' Stage 2018 u Šibeniku

  Chefs' Stage 2018 okupl...

16
Ožu2018
8. Međunarodni sajam turizma Place2go

8. Međunarodni sajam turizma Place2go

  Međunarodni sajam turiz...

« »

G.E.T. Report - arhiva

Iz G.E.T. Vodiča...

Vina DK, Lopatinec
Vina DK, Lopatinec