Srijeda, 06 Prosinac 2017

Maison de France - kuća vrhunske francuske gastronomije

Piše 
Maison de France - kuća vrhunske francuske gastronomije

Na glavnom zagrebačkom trgu u neposrednoj blizini Manduševca otvorena je jedinstvena 'adventska kućica' – Maison de France - koja na stol donosi izvorne francuske specijalitete.


Ako su vam dosadile već standardne kobasice i fritule kojih u nebrojenim varijacijama svugdje možete pronaći, u Francuskoj gastronomskoj kućici sve je drugačije.

U ponudi su pravi francuski kroasani s odličnim maslacem te raznim nadjevima, prava pašteta od guščje jetre (fois gras) s armagnacom, svježe kamenice iz Normandije, namazi od rakovog mesa.

Osladiti se možete i bagetima s raclette topljenim sirom i dimljenom šunkom. Croque Monsieur – tipičan francuski toast sendvič sa šunkom, sirom te zapečen u bešamel umaku. Zasladiti se možete s već spomenutim kroasanima i posebnosti glaziranim kuhanim kestenima.

Posebnost kućice leži i u činjenici da se radi o namirnicama i proizvodima iznimne vrhunske kvalitete, koje gotovo svakodnevno stižu svježe iz Francuske, a za sve se brine vesela ekipa koja je predvođena neumornim kulinarskim misionarom, François Louyotom, od kojeg možete iz prve ruke doznati o začinima, proizvodima, receptima, ali tradicijama francuske kulinarike.

Svakako ne propustite se okrijepiti uz kuhano božićno bijelo i crno vino te francuskim pjenušcem i odličnim bijelim i crnim vinima s obale Rhone. Dakle, posjetite francusku kućicu Maison de France u bilo koje doba dana i probajte jedinstvene specijalitete.

Francuska kućica na Trgu bana Jelačića kod ManduševcaFrancuska kućica na Trgu bana Jelačića kod Manduševca

Gastronomsku vrijednost kućice ponajbolje opisuje Rene Bakalović u svom blog zapisu:

Ugostiteljstvo u Zagrebu ključa. Svakodnevno se otvaraju novi lokali, poduzetnici se nadmeću u potrazi za što privlačnijim jelovnicima. Plima zanimljivosti prikriva veliki nedostatak. U Zagrebu danas ne postoji ozbiljan francuski restoran. Svaki foodie koji drži do sebe dobro znade kako se radi o teškom problemu. Francuska gastronomija nije samo jedna u nizu europskih kuhinja. Francuski su kuhari utemeljili modernu europsku kuhinju, oni su je doslovce izvukli iz srednjovjekovnog mraka. Postavili su jasne visoke standarde, ispisali precizne recepture, uveli znanost u kulinarstvo, uzvisili vještinu kuhinja do razine umjetnosti. Taj su veličanstveni pothvat izveli ne samo jednom, nego od srednjega vijeka do danas u nekoliko navrata. Logično je da se i suvremeni kulinarski dosezi u svijetu odmjeravaju prema kriterijima koje su propisali francuski gastronomi, tri zvjezdice su još uvijek najviši domet kojemu teže najbolji kuhari. Blagdanska magija i u Zagrebu čini čuda. U adventskim danima osvanula je na središnjem gradskom trgu Francuska kuća.

Utemeljio ju je Francois - neumorni, strastveni kulinarski misionar. On putuje svijetom i pronosi gastronomsku istinu riječju i djelom. Nabavlja najbolje namirnice i delikatese na njihovim izvorištima i donosi ih onim gladnima i žednima kojima hrana i piće nisu tek egzistencijalna potreba nego izvor životne radosti. Francois je u ovoj blagdanskoj misiji Zagrepčanima probrao temeljne francuske ikone na čelu s kultnom gusjom paštetom. Karta Francuske kuće nije velika, ograničili su je gabariti blagdanske kolibe. No, i te se granice dadu premostiti jer je Francois zaista neumoran. On udovoljava posebnim gurmanskim željama. Kod njega je moguće naručiti svaku poznatu deliciju, on pouzdano znade gdje je treba nabaviti i kako osigurati povoljnu cijenu. Znalci se stoga već sada nadaju da Francuska kuća neće zauvijek nestati kada prođu blagdani. Brojni su ugostiteljski poduzetnici u Zagrebu i Hrvatskoj već upoznali Francoisa, a druženja se svakodnevno šire. Najkraći put do ozbiljnog francuskog restorana u Zagrebu i Hrvatskoj vodi preko Francoisa. Izgledne su šanse da će netko u novoj godini krenuti tim putem.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba

Najave događanja

02
Pro2017
Fuliranje na Strossmayerovom trgu

Fuliranje na Strossmayerovom trgu

Već šestu godinu Fuliranje odu...

08
Pro2017
Advent na dvoru Esterhazy u Dardi

Advent na dvoru Esterhazy u Dardi

Turistička zajednica Baranje s...

13
Pro2017
Advent za vinoljupce

Advent za vinoljupce

Prvi zagrebački 'Advent za vi...

02
Velj2018
2. Salon pjenušavih vina Zagreb

2. Salon pjenušavih vina Zagreb

Drugi Salon pjenušavih vina u...

« »

G.E.T. Report internet časopis

Iz G.E.T. Vodiča...

Ladanjsko imanje Principovac, Ilok
Ladanjsko imanje Principovac, Ilok