Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Novosti
  • Evo zašto je list savršena riba za hladnije dane
Utorak, 03 Listopad 2017

Evo zašto je list savršena riba za hladnije dane

Piše 
Evo zašto je list savršena riba za hladnije dane

Iako se uživanje u ribljim delicijama uglavnom veže za tople ljetne mjesece, istarski Dani švoja iz godine u godinu najbolji su dokaz kako to nikako nije pravilo. Savršena riba i za hladnije dane, kako će mnogi opisati ribu list, u više od mjesec dana bit će glavna nit vodilja gastronomske ponude sjeverozapadne Istre.

Dani švoja tako će vas i ovu jesen odvesti u otkrivanje tajanstvenih okusa ribe list, koju će na svoje nove i inspirativne načine pripremati chefovi iz 16 priznatih restorana i konoba sjeverozapadne Istre.

Ovogodišnja manifestacija traje od 13. listopada do 26. studenog, a u više od mjesec dana bogate menije s najmanje četiri slijeda na bazi lista nudit će restorani Bassanesse, Igor, Lux Casino Hotel Mulino, Sergio i Stari Kaštel iz Buja, Buščina, Nono, Melon, Rustica, i Zlatna Vala iz Umaga, Toni, Villa Vilola i Maruzzella iz Zambratije, Porto Salvore iz Savudrije te Nino i San Benedetto iz Novigrada. Uz kraljicu tanjura, ribu list, u ponudi će biti i ostale delicije i autohtoni proizvodi istarskog podneblja, kvalitetna vina, maslinova ulja...

„Dani švoja još je jedna, sad već tradicionalna manifestacija, kojom predstavljamo istarsku gurmansku kulturu. Vrsni chefovi naših restorana i konoba i ove godine predstavit će ovu deliciju u različitim jelima spremljenima na tradicionalan, ali i moderan način. Uz uživanje u sjajnoj hrani, bit će to i prilika za sve goste da uživaju u istarskim ljepotama i u jesenskom izdanju, a da Istra ima itekako puno ponuditi i u ovom razdoblju najveći je dokaz posjećenost koja je iz godine u godinu sve veća. Ovakvim manifestacijama sjeverozapadna Istra profilira se kao destinacija za cijelu godinu, a prilika su za isticanje lokalne kulture i običaja, kako u pripremanju švoja, tako i uživanju u svim ostalim blagodatima koje nudimo na našim destinacijama“, izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice grada Umaga.

Osim zamamnog okusa, riba list, lokalnog naziva švoj, kao i svaka bijela riba bogat je izvor mineralnih soli, vitamina B skupine, te nezasićenih masnih kiselina i samim time idealna za očuvanje zdravlja živčanog i krvožilnog sustava.

Dani švoja otkrivaju zašto je list savršena riba za hladnije daneDani švoja otkrivaju zašto je list savršena riba za hladnije dane

 

Dani švoja zato su sjajna prilika za spojiti vrhunski gurmanski užitak s očuvanjem zdravlja, a uz to i zaviriti u skrivene kutke sjeverozapadne Istre te otkriti sve čari koje ovo podneblje nudi u romantičnim jesenima.

Više informacija o ovogodišnjim Danima švoja pronađite na web stranici Colours of Istria.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS