Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Novosti
  • En primeur 2018: Nikad veći broj istarskih vinara
Ponedjeljak, 12 Veljača 2018

En primeur 2018: Nikad veći broj istarskih vinara

Piše 
En primeur 2018: Nikad veći broj istarskih vinara

Da Zagreb voli malvaziju potvrđuje više od 700 posjetitelja koji su uživali u ovim vrsnim vinima berbe 2017. En primeur je ove godine okupio čak 57 proizvođača najpoznatije istarske sorte. Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovog ulja OL Istria, a Istrijanima se ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

Ovo je prigoda da naši kupci i potrošači na jednom mjestu upoznaju vina aktualne berbe, a berba 2017. dala je vina iznimnog potencijala, harmonična, pitka i svježa, koja će se ubrzo naći i na tržištu, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En primeura.

HGK će i dalje kroz ovakve manifestacije promovirati vina iz Hrvatske, a putem vinske omotnice bodrit ćemo naše vinare po cijelom svijetu. Ove godine imamo predstavljanja naših vina u Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a u planu nam je i Kanada. Naša vina su iznimne kvalitete i svugdje su dobro primljena, istaknuo je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Nikola Benvenuti, predsjednik udurge Vinistra i zagrebački gradonačelnik Milan BandićNikola Benvenuti, predsjednik udurge Vinistra i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Vinare je došao pozdraviti i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i tom je prigodom otkrio kako i sam proizvodi vino. 'Nikola Benvenuti me u desetak minuta proveo čitavom Istrom. Vrhunski ljudi i prekrasna vina. Hvala još jednom našim Istrijanima što su došli u Zagreb. Benvenuti a Zagabria!', kazao je gradonačelnik Zagreba.

U okviru manifestacije na radionici 'Malvazija kroz različite terroire Istre', dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je sedam malvazija iz pet različitih dijelova u kojima se odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima. Vina su ugodno svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika.

En primeur 2018. je pokazao da Istra opet ima velike malvazije te će i ove godine biti nezaobilazna eno-gastro destinacija za istinske ljubitelje i znalce vina.

L. P. / Foto: Rene Karaman

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

Korta Katarina, Orebić
Korta Katarina, Orebić
- promo -