Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Novosti
  • Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri
Petak, 22 Prosinac 2017

Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri

Piše 
Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri

Da je domaća lignja uistinu slastan zalogaj gurmani se mogu uvjeriti tijekom Dana jadranskih lignji što se do 7. siječnja 2018. priređuju u restoranima sjeverozapadne Istre. Oni u tom razdoblju po povoljnim cijenama nude menije s više sljedova na bazi lignje, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.

Ova gourmet manifestacija, osim što predstavlja dodatni motiv za posjet sjeverozapadnoj Istri tijekom božićnih blagdana, nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora koje se lovi upravo u zimskom razdoblju. Smjera k jačanju svijesti o njihovoj vrijednosti u kuhinji te potiče ugostitelje da osmisle nove, kreativne recepte na bazi te morske namirnice.

Jadranske su lignje puno kvalitetnije od patagonijskih ili kalifornijskihJadranske su lignje puno kvalitetnije od patagonijskih ili kalifornijskih

Od jeftine pučke, gotovo prezrene hrane, lignje su se na Jadranu u posljednjih pola stoljeća preobrazile u omiljeni specijalitet. Imaju delikatan okus po moru i vrstan su medij za najrazličitije okuse. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.

Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtijevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane. Posebno su cijenjene ako su umjesto mrežom ulovljene posebnom udicom, tzv. peškafondom.

Gostima se želi skrenuti pažnja i na bitnu razliku između jadranskih lignji te onih patagonijskih ili kalifornijskih. Iako je tržište preplavljeno potonjima, prve su daleko kvalitetnije polazište za kulinarske pothvate.

C. I.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo -
podržavamo:

Iz G.E.T. Vodiča...

Agroturizam Bačić, Blato - Korčula
Agroturizam Bačić, Blato - Korčula