Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 27. 4. 2017.

Bogata turistička ponuda Vukovarsko-srijemske županije

Piše:  Foto: Krešimir Zadravec (osim drugačije označenih)
Bogata turistička ponuda Vukovarsko-srijemske županije

Vrhunskom eno-gastro ponudom, brojnim turističkim sadržajima i prekrasnom prirodom, Srijem i Slavonija osvojili Zagreb

"Dunav, dvorci, hrana, vino, tradicija i manifestacije… Okosnica su ponude Srijema i Slavonije. Unazad nekoliko godina značajno je podignuta razina kvalitete i raznolikost sadržaja među kojima svatko može pronaći nešto u čemu će uživati. Nakon što posjetite ovaj dio Hrvatske dobit ćete posve novu dimenziju našeg kraja", kazala je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije na predstavljanju turističke ponude ovog kraja u zagrebačkoj Vinoteci Bornstein.

Rujana Bušić Srpak, Marica Jovanovac i Martin BožanovićRujana Bušić Srpak, Marica Jovanovac i Martin Božanović

Da je kontinentalni turizam apsolutni hit, dokaz je sve više gostiju koji posjećuju Srijem i Slavoniju. Samo u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen je porast noćenja od 127 posto.

Na istoku Hrvatske sezona traje čitavu godinu

Dio bogate turističke ponude su obiteljska poljoprivredna i seljačka turistička gospodarstva. Jedno takvo je i etno kuća koju je prije nekoliko godina otvorila Marica Jovanovac. Snašini kućari u Gradištu odraz su tradicije, običaja i nadaleko poznate gostoljubivosti ovoga kraja. Posjetitelji iz čitavog svijeta dolaze u Gradište uživati u najboljem od Slavonije.

Snašini kućariSnašini kućari

Martin Božanović u Zagreb je došao u dvostrukoj ulozi, kao predstavnik Turističke zajednice Općine Nijemci i kao kapetan riječnog katamarana Sveta Katarina koji plovi Bosutom i Spačvom.

"Legenda kaže da su stari Rimljani za Bosut govorili kako u svom carstvu imaju rijeku koja dopodne teče u jednom, a popodne u drugom smjeru. Uistinu, Bosut ponekad tako mirno teče da se i najmanjim vjetrom voda pokrene u smjeru kojim puše. Ljubitelji prirode u to se mogu uvjeriti posjete li Nijemce u zapadnom Srijemu, okružene poljima i šumama", rekao je Martin Božanović te istaknuo kako ćete osim bogate tradicijske gastronomije i običaja u Nijemcima najbolje osjetiti neraskidivu vezu čovjeka i prirode. "Tu se možete opustiti u osami loveći šarana, štuku ili neku od dvadesetak vrsta riba koje obitavaju u rijekama, a posjetite li izletište Sopotac, s njegove promatračnice uživat ćete u pogledu na prirodu i u bogatom ptičjem svijetu."

Martin Božanović - predstavnik Turističke zajednice Općine Nijemci i kapetan riječnog katamarana  Sveta Katarinarijeka Spačva iz zraka

Ovaj je Srijemac Zagrepčanima predstavio i hvaljenu slavonsku i srijemsku kuhinju te specijalitete pred kojima redovito pokleknu i najjači karakteri. Doći u Srijem i Slavoniju, a ne kušati kulen, kulenovu seku ili kobasice, gotovo je ravno grijehu. Ponudit će vas i jelima iz kotlića začinjenim domaćom mljevenom paprikom, poput fiš paprikaša ili čobanca… Obavezno probajte smuđa i šarana, sarmu, a učinit će vam se da piletina, junetina i svinjetina nigdje nisu tako fine. Nećete odoljeti niti šokačkim ili srijemskim palačinkama, tačcima, masnici s orasima, orahnjači, makovnjači

srijemske delicijesrijemske delicije

Prije svakog jela nazdravlja se čokanjčićem mirisne šljivovice, a bogatu kuhinju prate vrhunska vina od kojih su najpoznatija ona iz srijemskog vinogorja. Ondje je i najnagrađivaniji vinski podrum u Hrvatskoj (Iločki podrumi), a u dijelu poznate eno-gastro ponude uživalo se i na prezentaciji u Bornsteinu.

srijemske delicijesrijemske delicije

Ovo možda niste znali o Vukovarsko-srijemskoj županiji

Jeste li znali da se u Županji prvi puta zakotrljala nogometna lopta i zaigrao tenis u Hrvatskoj ili da se u Starim Mikanovcima nalazi nakrivljeni toranj crkve sv. Bartola?

Znate li odakle ulici Tri Ruže u Vukovaru to ime? Dobila ih je po kćerkama gostioničara Puchesa, Mariji, Katici i Štefani za koje se pričalo da su lijepe kao tri ruže. U tom gradu rođen je kemičar Lavoslav Ružička, jedini hrvatski nobelovac koji je tu nagradu dobio 1939.

Jeste li znali da su drveni sanduci kobilaši, kobilani ili kopci, krovastog oblika s četiri roga preteče ormara na ovom području ili da su bogate djevojke u prošlosti uz svečanu nošnju kao nakit nosile 99 dukata, ali ne i stotinu kako ne bi platile porez?

Jeste li znali da neprekinuta tradicija od nevjerojatnih 1800 godina proizvodnje vina u Iloku seže još u vrijeme starog Rima? Rimski car Probus u 3. stoljeću uvodi nove kvalitetne sorte na ovo područje, a čak su i Turci unatoč vjerskoj zabrani konzumacije alkohola trgovali iločkim vinom, dok je plemićka obitelj Odescalhi u 17. stoljeću iz svojih podruma nudila prva vina u staklenim posudama u Europi, poznata od 19. stoljeća i na engleskom dvoru. Koliko Britanci cijene vina ovog kraja govori i činjenica da se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio i na krunidbi kraljice Elizabete II.

Jeste li znali da se srednjovjekovni dvorac s utvrdom u Iloku smatra jedinim kraljevskim središtem poslije Knina? Njegova površina bila gotovo jednaka onoj srednjovjekovnog Splita, te veća od Trogira, Paga, Poreča... Nikola Iločki tamo je kovao srebrni novac na kojem su vidljiva crveno-bijela polja, elementi današnjeg hrvatskog grba. Na Nikolin poziv u Ilok je stigao Ivan Kapistran pod čijim je vodstvom zaustavljena turska vojska kod Beograda. Kada je vijest o pobjedi nad Turcima stigla do Rima, papa je naredio da zazvone sva zvona, a od tog dana taj čin postao je dio kršćanskog vjerskog rituala kojim se svakodnevno obilježava podne.

Jeste li znali da su Vinkovci najstariji grad u Europi s više od osam tisuća godina neprekidnog života i da je u vinkovačkoj Dugoj ulici na broju 26 pronađena ostava srebrnog posuđa s ukupno 50 različitih oblika? Natpis na jednoj od najluksuznijih posuda otkriva da ih je izradio svojevrsni majstor Antoninus Aquila. Njihov vlasnik, bogati građanin Cibala, vjerojatno ih je zakopao zbog nesigurnih prilika koje su potresale Rimsko carstvo krajem 4. stoljeća.

Varate se ako ste mislili da se u Slavoniji i Srijemu slušaju samo tamburaši. Primjerice iz Županje je Opća opasnost, a posjetite li Vinkovce, otkrit ćete da se iza naoko mirnog i tipičnog slavonskog grada krije kreativna urbana kultura. Vinkovci su iznjedrili poznate rock bendove poput Kojota i Majki, Septice ili ženske rock grupe Punčke, a na ovoj se sceni probija i mladi bend Revolušn. Tu je rođen i reper Shorty, dok su generacije Vinkovčana stasale su uz nekadašnji VFM radio na kojem je karijeru započela i jedna od najpopularnijih hrvatskih dance grupa, Colonia. Ovaj grad poznat je i po "devetoj umjetnosti", točnije stripu. Tu živi Dubravko Mataković, jedan od najpoznatijih crtača, a u Vinkovcima se gotovo dva desetljeća održavao i popularni Salon stripa pod umjetničkom palicom još jednog istaknutog strip umjetnika, Vinkovčanina Krešimira Zimonića.

Zamislite što ćete tek zanimljivo saznati od svojih domaćina kad posjetite Vukovarsko-srijemsku županiju!

Ponudu u županiji provjerite ovdje: www.visitvukovar-srijem.com i www.facebook.com/Visit-Vukovar-Srijem-549420288453045

Posjetitelji na predstavljanju Vukovarsko srijemske županije u BorsteinuPosjetitelji na predstavljanju Vukovarsko srijemske županije u Borsteinu

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -