Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Novosti
  • Berba u Feričancima u znaku novih pjenušaca
Subota, 08 Rujan 2018

Berba u Feričancima u znaku novih pjenušaca

Piše  Julio Frangen
Berba u Feričancima u znaku novih pjenušaca

Tri tima, natjecateljski adrenalin, zvuci tamburaša u pozadini i primamljivi mirisi prave slavonske trpeze – tako je bilo na berbi grožđa Feravina u Feričancima koja je ove godine počela ranije nego ikada do sada. Berba 2018. bila je, doduše, i malo posebnija od dosadašnjih, jer je sve bilo u znaku novih zvijezda Feravina, pjenušavih vina Grasecco (od sto posto graševine) i Francesca (od sto posto frankovke), proizvedenih u novim punionicama, charmat metodom.

Berba u FeričancimaBerba u Feričancima

Prije nego što su zasukali rukave i uzeli kante i škare za berbu, ekipe novinara, distributera i, naravno, domaćina, novim su pjenušavim vinima nazdravili za dobru fermentaciju, slad i aromu grožđa koje se na položaju Goveđa glava još uvijek bere ručno. I upravo je u tome najveća čar, jer vrhunske kapljice koje nastaju iz plodova ovog vinogorja rezultat su, ne samo višestruko dokazane kvalitete grožđa, već sjajne atmosfere, predanog truda, ali i znanja i kreativnosti svih koji su dio ove lijepe, slavonske poduzetničke priče.

Berba u FeričancimaEnolozi Antonija Čeme i Matjaž Lemut

S obzirom na to da su Grasecco i Francesca, iako novi na tržištu, ovog ljeta već osvojili brojne poklonike, berači su imali dobru motivaciju za rad – kamion je bio u trenu napunjen slatkim plodovima za proizvodnju novih butelja ovih pjenušavih vina. Grasecco, naime, dolazi u dvije kategorije – brut i ekstra brut. Oba Grasecca nježne su zelenkaste boje, voćnih mirisa zelenih jabuka u kombinaciji s ledenom svježinom i ugodne bademaste gorčine graševine. Francesca je nježne ružičaste boje, suptilnog mirisa zrelog nara te bogatog dugotrajnog okusa u kojem dominiraju jagoda i malina.

pjenušci FeravinaVina linije Miraz, vinarija Feravino

Osim graševine i frankovke, treba obrati i bijeli pinot, syrah, crni pinot, merlot, cabernet sauvignon..., sve sorte, koje se protežu na čak 130 hektara rodnih vinograda. U Feravinu su stoga berbu već tradicionalno pretvorili u odličan turistički proizvod koji svake godine privlači sve više posjetitelja.

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -
podržavamo:

Iz G.E.T. Vodiča...

Vinarija i Hotel Boškinac, Novalja
Vinarija i Hotel Boškinac, Novalja