Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Nedjelja, 5. 5. 2019.

180 godina Pivovare Daruvar

Piše: 
180 godina Pivovare Daruvar

Najstarija u Hrvatskoj, Pivovara Daruvar, uskoro će obilježiti 180 godina, a 17. i 18. 05. 2019. u Daruvaru će se održati Dani piva. Osnovana 1840. godine na imanju grofa Antuna Jankovića, u središtu Daruvara, Pivovara djeluje do danas na istom mjestu, s neprekinutom tradicijom proizvodnje piva. To je danas jedna od rijetkih pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji. Svoju proizvodnju temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje piva, na prirodnoj mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim hrvatskim sirovinama, bez aditiva i konzervansa.

Sandra Kufner, direktorica Pivovare DaruvarSandra Kufner, direktorica Pivovare Daruvar

Priča o Staročeškom počinje 1893. godine kada se to pivo počelo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Prvo Staročeško pivo, pod nazivom Zimsko, točilo se iz drvene bačve i proizvodilo prema recepturi čeških doseljenika u daruvarski kraj. Nakon Zimskog, Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva.

Od tad pa do danas, u svakoj čaši tog piva krije se duh češke pivarske tradicije koja se brižno čuva i pažljivo prenosi već stoljećima. Okus obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorko-trpki doživljaj koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.

Staročeško pivo - svijetlo lager, crveno i bock, prepoznatljivo je i po tome što se toči isključivo u smeđe boce jer takva boca čuva miris i okus piva od utjecaja svjetlosti.

Pivovara Daruvar

 S godišnjom proizvodnjom od 65 tisuća hektolitara, Pivovara Daruvar je šesta po veličini u Hrvatskoj. Osim svog najpoznatijeg lager piva, Staročeškog, od 2014. godine je Pivovara počela proizvoditi i craft pivo 5th Element.

Posljednjih godina na hrvatskom tržištu sve se više traže craft piva. Malih craft pivovara je 70 s tržišnim udjelom od 2,5 %. Craft piva danas imaju kultni status, punog su okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka. Zahvaljujući iskustvu, znanju o kuhanju piva i tradiciji, Pivovara Daruvar uspjela se pozicionirati kao jedna od vodećih hrvatskih craft pivovara.

5th Element torta

5th Element, craft pivo, nastalo je u radionici najpoznatijeg domaćeg majstora pivara Kreše Marića. To je linija piva iza koje stoji filozofija o Petom elementu jer u osnovi svakog piva samo su četiri sastojka: voda, slad, kvasac i aromatični hmelj. Njihovi su simboli voda, zemlja, zrak i vatra, a vječno traženje harmonije i sklada u beskraju mogućnosti koje pružaju elementi zove se ljubav, što je po Mariću peti element!

Liniju predstavlja nekoliko raznovrsnih craft piva: Aba, Lela, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo), Green power pivo s dodatkom industrijske konoplje, prvo takvo u Hrvatskoj i kiselo pivo s okusom maline Weissbery.

U Daruvaru, gradu piva, zajedno s Gradom i Turističkom zajednicom, Pivovara Daruvar jednom godišnje organizira Dane piva u sklopu kojih se održava i Festival malih nezavisnih pivovara.

Događaj predstavlja jedno od najvećih okupljanja domaćih craft pivara, na kojem će i ove godine sudjelovati 40-tak craftera iz cijele Hrvatske, a posjetitelji će moći kušati više od 70 različitih craft piva.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -