Dobro došli u
G.E.T. svijet!
Petak, 30. 11. 2018.

Višnjan: 2. Međunarodni Festival Pjenušaca

Piše 
Višnjan: 2. Međunarodni Festival Pjenušaca

Dr. Đordano Peršurić je prije gotovo trideset godina u selu Peršurići proizveo prvi pjenušac od istarske malvazije. Tome u čast i u znak zahvalnosti, općina Višnjan pokrenula je tradiciju - Međunarodni Festival Pjenušaca Višnjan.

U čast tome Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija organizirale su u prosincu 2017. godine Međunarodni festival pjenušaca Višnjan uz sudjelovanje proizvođača pjenušaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Sa željom da Festival postane svojevrsna tradicija, s naglaskom na promicanju kulture konzumiranja pjenušavih vina, pristupilo se organizaciji II. Međunarodnom festivalu pjenušaca Višnjan.

Festival je ocjenjivačkog karaktera, a najboljem se pjenušcu dodijeli Nagrada Općine Višnjan "Dr.sc. Đordano Peršurić".

Ove je godine bilo prijavljeno 33 izlagača, iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a na ocjenjivanje je pristiglo 52 uzorka, od čega 18 uzoraka Charmat i 34 Klasične metode te su ocjenjivani zasebno.

Ocjenjivanje se provodilo prema standardima međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) metodom 100 bodova za pjenušava i gazirana vina. Ocjenjivalo se: Izgled (bistroća, boja i iskrenje), miris (čistoća, intenzitet, kvalitete), okus (čistoća, intenzitet, trajnost i kvalitete) i harmoničnost/opći dojam pjenušca. Organoleptičko ocjenjivanje pjenušaca se vodilo po međunarodnim kriterijima za dodjelu diploma.

Nagrađeno je 18 pjenušaca proizvedenih Charmat metodom, od toga 7 brončanih diploma i 11 srebrnih diploma, dok zlatnu diplomu nije osvojio jedan pjenušac. Od pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom nagrađeno je 32 pjenušca, od toga 8 brončanih diploma, 13 srebrnih diploma, 8 zlatnih diploma.

Najbolje ocijenjen pjenušac ostvario je 90,38 bodova. Radi se o pjenušcu Misal Prestige 2014 pa je tako u Vinariju Peršurić otišla nagrada nazvana po osnivaču upravo te vinarije.

"Srce postane ogromno kad na svome terenu dobiš takve pohvale i tolike medalje! I neka se nitko ne ljuti, al ova šampionska nagrada nam je najdraža od svih dosadašnjih, jer nosi ime i lik našeg tate Đordana! ❤ Hvala svima!" - na fb stranici Misal Peršurić objavile su sestre Ana i Katarina, kćerke Dr. Đordana Peršurića.

Rezultati ocjenjivanja su objavljeni na otvorenju II. Međunarodnog festivala pjenušaca Višnjan. Manifestacija posjetiteljima nudi mogućnost degustacije svih izloženih pjenušavih vina, ali i priliku za njihovu kupnju izravno od proizvođača. Festival se održao u baroknoj Palači Sincich, 30. studenoga (petak) i 1. prosinca (subota) 2018. godine, a manifestaciju su uveličali članovi Umjetničke akademije iz Osijeka glazbeno dramskim programom pod vodstvom izv. prof. art. Roberta Raponje.

 

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -