Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -

Maker Faire Zagreb

Zagreb, Tehnički muzej, Savska cesta 18
Subota, 12. 10. 2019.  - Nedjelja, 13. 10. 2019.
Piše:  Roberto Vdović
Maker Faire Zagreb

Posjetitelji će tijekom predmetnog događanja moći razgledati besplatno i stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla!

 Maker Faire je najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, pod pokroviteljstvom Make Community organizacije (USA). Maker Faire je najveće i jedinstveno događanje na Zemlji koji se održava od 2006. godine i od kada je širom svijeta održano 200 istovjetnih događanja.

Hrvatska udruga FabLab, već nekoliko godina aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom EU i sva ta iskustva dovodi u Zagreb. Važan razlog zašto organiziramo Maker Faire Zagreb je podizanje svijesti o makers kulturi i motivacija mladima za nove lude ideje.

Dosadašnju aktivnost, STE[A]M tjedan, koja će se održati od 9-11.10.2019. primarno namijenjenog učiteljima i nastavnicima s mnoštvom radionica iz STE[A]M područja, zaključit ćemo po prvi puta u Hrvatskoj s velikim događanjem kreativnosti, inovativnosti, tehnologije i poduzetništva u suradnji sa Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Maker Faire Zagreb je događanje za širu javnost i usmjereno na čitavu regiju. Uz izlagače iz Slovenije, Austrije, Italije i Srbije, te najavljani organizirani dolazak iz Bosne i Hercegovine, biti će prisutni i izlagači iz čitave Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika. Posjetitelje očekuje oko 70 projekata koje će predstaviti više od 200 makera.

Maker Faire je okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, a među njima ima nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata i komercijalnih izlagača. To je skup fascinantnih znatiželjnika koji uživaju u učenju i nesebičnom dijeljenju znanja. Svi ti makeri dolaze na ova događanja pokazati svoje radove i podijeliti svoje znanje sa publikom i istomišljenicima.

Više informacija možete potražiti na na web stranicama makerfaire.com, makerfairezagreb.com ili zagreb.makerfaire.com te na e-mail mfz@fablab.hr

O Maker Faire festivalima

Stvaranje je oduvijek bilo dio ljudskog života, a većina ljudi su makeri, iako toga nisu sami dovoljno svjesni. Stoga je za nas najveći izazov ukazati ljudima da shvate što su kreatori i da se upitaju jesu li oni sami ponaosob makeri.

Razmislite o tome na ovaj način: vaš tata radi na automobilu, a on čak nije ni mehaničar, vaša baka dolazi s najkreativnijim receptima u kuhinji, vaš susjed kompostira i uzgaja nevjerojatne vrtne proizvode, vaša mama stvara prekrasne rukotvorine, djeca vaše susjede grade LEGO objekte i modele, tvoj prijatelj programira glupog robota, prijatelj tvog prijatelja je drvodjelac, tvoja mlađa sestra radi odjeću za svoje lutke i gradi kućice za lutke, tvoj učitelj izrađuje nakit od otpada, tip niz ulicu može popraviti bilo koji uređaj koji se u vašoj kući raspada, a vi – talentirani umjetnik, izvođač, redatelj, inženjer, znanstveni geek...

Puno se toga može napraviti, korisno ili samo za zabavu. Igračku koju niste imali i izgradili je za sebe. Šal koji ste pleli jer ste mislili da je pletenje bilo zabavno naučiti. Ukrasi koje ste napravili za obiteljske proslave. Stari i jedinstveni obrt ili vještina koju ste naučili od svojih predaka. Videoigra ili ekološki prihvatljiv projekt koji ste stvorili sa svojim kolegama.

I da, kako su se vremena mijenjala, makersi su svesrdno prihvatili nove tehnologije, elektroniku, softvera, 3D pisače i drugih tehnologije digitalne izrade, te njihovo integriranje u staromodne hobby projekte, za stvaranje potpuno nove razine DYI-a i inovacija.

Prvi Maker Faire Zagreb će okupiti najširi krug predstavnika makers kulture, ne samo one koji se bave suvremenim digitalnim tehnologijama, već i one koji svojim tradicionalnim vještinama mogu biti inspirativni za nove lude projekte. Pored projekata i atrakcija, održati će se veći broj radionica namijenjenih djeci i mladima, od radionica lemljenja, do izrade osobnih odjevnih elektroničkih predmeta.  

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor