Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -

Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show

Bedekovčina, Sportska dvorana Srednje škole Bedekovčina, Ulica Ljudevita Gaja 1
Subota, 13. 7. 2019.
Piše:  KZŽ
Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeće se 20 predstavnika restorana, agroturizama, hotela i srednjih ugostiteljskih škola.

Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko - zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra održava se po jedanaesti puta.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok  i SŠ Pregrada odmjeriti  snage. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima ali i vidjeti sam način pripreme ove zagorske delicije.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, Podravkin voditelj promocije kulinarstva te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Organizatori Štruklijade 2019. su Krapinsko - zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko - zagorske županije, suorganizator je Općina Bedekovčina, a manifestaciju  još podupiru Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, koja je uključena  u današnje aktivnosti, ali i  Udruga koja radi na zaštiti zagorskih štrukli i drugih zagorskih proizvoda.

Medijski pokrovitelji su: Radio Kaj, Zagorski list, kao i gastro portali: Gastro hr. Oblizeki, Naturala i Idem van.

Manifestacija počinje u 15,00 sati kada  će 20 sudionika ovogodišnje manifestacije početi prodaju  zagorskih štrukli po promotivnoj cijeni od 7 kuna.

1. Agroturizam Zaboky Selo,
2. Villa Zelenjak Ventek,
3. Krass hotel Krapinske Toplice,
4. OPG Micak - Klet "Zagorski dvori",
5. Slastice "Tri Užitka",
6. Restoran & Catering Sermage,
7. Specijalna bolnica Krapinske Toplice,
8. Restoran Lagvić,
9. Restoran Dunav,
10. Specijalna bolnica Stubičke Toplice,
11. Terme Tuhelj,
12. Agroturizam Kos,
13. ZNH Horvat d.o.o.,
14. Vuglec Breg,
15. Hotel Terme Jezerčica,
16. Pansion Rody,
17. SŠ ZABOK,
18. Klet Grešna gorica,
19. Srednja škola Pregrada,
20. Klet Kozjak.

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već jedanaestu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija d.o.o. 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, manifestaciju kojoj je glavni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom.

Daljnja nastojanja da se zaštite, ne samo zagorski štrukli, već i ostali zagorski tradicionalni proizvodi kao što su primjerice zagorski mlinci, dovela su i do osnivanja udruge Tradicija Zagorja koja prema važećim zakonima i pravilnicima vezanim uz zaštitu prehrambenih proizvoda posebnim oznakama kvalitete hrane (odnosno oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla te oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta) može odnosno mora biti podnositelj zahtjeva za registraciju oznake.

Udruga Tradicija Zagorja u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Zagorskom razvojnom agencijom, Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Krapina, TZKZŽ te Obrtničkom komorom Krapinsko - zagorske županije pokrenula je postupak zaštite naziva „Zagorski štrukli / Zagorski štruklji“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Razlog pokretanja zaštite je stvaranje identiteta i prepoznatljivosti, davanja dodatne vrijednosti proizvodu i prepoznatljivosti Hrvatskom Zagorju te promocija ovog zagorskog proizvoda na području Europe.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -