Dobro došli u
G.E.T. svijet!
Srijeda, 21 Ožujak 2018

Gala večera Goût de/Good France u Esplanadi

Piše 
Gala večera Goût de/Good France u Esplanadi

Već tradicionalno, četvrtu godinu zaredom restoran Zinfandel's u suradnji s Francuskim institutom i Veleposlanstvom Francuske u Zagrebu sudjeluje u globalnom projektu Good France koji na isti dan na pet kontinenata u više od 3000 restorana slavi francusko kulinarsko umijeće, radost dijeljenja i uživanja u vrhunskim namirnicama i inovativnim receptima.

U srijedu, 21. ožujka na prvi dan proljeća u restoranima i veleposlanstvima diljem svijeta ponudit će se više od 3000 večera na francuski način kako bi se još jednom odalo priznanje veličanstvenoj francuskoj kuhinji. Ovo 4. izdanje bit će posvećeno valorizaciji francuskih vina i pjenušaca sa željom da se događanje uvrsti u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća degustacija vina i sireva na svijetu.

Zapečena goveđa moždina s umakom od tartufaZapečena goveđa moždina s umakom od tartufa

Restoran Zinfandel's zagrebačkog hotela Esplanade jedan je od pionira projekta te će i ove godine za svoje goste pripremiti čarobno gastronomsko putovanje kroz Francusku uz selekciju probranih šampanjaca i vrhunskih vina, uz prigodne francuske šansone i primamljive francuske delicije s potpisom poznate šefice kuhinje, Ane Grgić. Ove godine naglasak je na načinu kuhanja koji sadrži manje masnoće, šećera i soli te brine o dobroj hrani i okolišu koristeći zdrave namirnice.

Uživanje u autentičnim delicijama započinje otmjenom dobrodošlicom u lounge baru hotela uz čašu francuskog šampanjca Veuve Clicquot Rich i male zalogaje poput éclaira punjenih s mousseom od
dimljenog lososa, neodoljivih macarona s guščjom jetrom i bezvremenskog klasika – escargota sa začinskim biljem. Večera se nastavlja u raskošnom restoranu Zinfandel's uz zapečenu goveđu moždinu s umakom od tartufa i brioš sa začinskim biljem nakon kojeg slijedi tradicionalna francuska Bouillabaisse juha poslužena s baguetteom i ručno rađenom majonezom od maslinovog ulja i češnjaka, dok za glavno jelo goste očekuje slasni teleći file u umaku od ružmarina uz gratinirani krumpir i mirisne kestene iz pećnice. Gosti će se potom počastiti nježnim mousseom od aromatičnog brie sira u kombinaciji s domaćom marmeladom od cikle i karameliziranom torticom od luka, a francusko kulinarsko putovanje zaokružit će hrskavi crème brûlée s jabukama i kremom od cimeta.

Zinfandel'sov sommelier selektirao je probrana francuska vinaZinfandel'sov sommelier selektirao je probrana francuska vina

Početak večere je u 20 sati, a cijena jelovnika od pet sljedova koja uključuje dobrodošlicu iznosi 510 kn po osobi. Uz svaki slijed jela, prvi hrvatski sommelier, Ivan Šneler za goste je odabrao selekciju probranih francuskih vina, šampanjca, likera i konjaka po posebnoj cijeni.

Chef Ana Grgić pozvala je sve goste na ovu posebnu večeru riječima: Francuska kuhinja je pravo nadahnuće – uvijek je tako profinjena i savršeno izbalansirana. Prava je čast sudjelovati u ovom projektu četvrtu godinu zaredom i svojim jelovnikom pridonijeti impresivnoj brojci 3000 menija u kojima će gosti u isto vrijeme uživati na pet kontinenata. Good France odlično prikazuje koliko je kulinarstvo kreativno zanimanje. Koncept Goût de/Good France večere dobro je prihvaćen o čemu govori i značajni porast broja restorana koji sudjeluju u odnosu na prvu godinu. Projekt je inspiriran Augusteom Escoffierom koji je 1912. po prvi put organizirao 'les Dîners d’Épicure'. Goût de/Good France je preuzeo tu divnu ideju kako bi povezao restorane diljem svijeta. Inicijativa je krenula od svjetski poznatog francuskog Chefa AlanaDucassea i Ministarstva vanjskih poslova i internacionalnog razvoja Francuske.

Nakon velikog uspjeha prvog izdanja bivši premijer i ministar vanjskih poslova Francuske, Laurent Fabius, želio je ovjekovječiti ovo događanje i tom je prigodom izjavio: Svake godine na prvi dan proljeća 21. ožujka diljem svijeta slavit će se francuska gastronomija i njezine vrijednosti. Francuska diplomatska mreža također sudjeluje: više od 150 veleposlanika diljem svijeta organizirat će večeru na tu temu. Dok trećina turista iz cijelog svijeta navodi gastronomiju i enologiju kao glavne motive njihova posjeta Francuskoj, događanje Goût de France slavi umijeće življenja 'à la française' i domaće proizvode valorizirajući Francusku kao turističku destinaciju.

H. E.

 

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next

Iz G.E.T. Vodiča...

Vinarija Bire, Lumbarda
Vinarija Bire, Lumbarda
- promo -