Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 17. 1. 2019.

WineOS 2019 - Festival vina, delicija i ugodnog življenja

Piše:  Silvija Munda
WineOS 2019 - Festival vina, delicija i ugodnog življenja

WineOS je definitivno najozbiljnija vinska manifestacija u Slavoniji. Prvo treba naglasiti kako ovaj vinski festival organiziraju vinski entuzijasti što znači da uživaju u samom festivalu i nastoje financijski barem biti na nuli. To, naravno, ima svoje prednosti, ali i mane, no nećemo sad o tome.

Pokušat ću malo približiti kako je to izgledalo u Osijeku.

Sam prostor u kojem se festival održava je odličan, ali veličinom ograničava. No možete li zamisliti bolje mjesto za vinski festival od Muzeja okusa? Već samo ime vas uvlači u taj svijet. Prostor je lijep, dvoetažan, što daje dovoljno zraka tako da nije prezagušljivo i možete uživati u vinu. Naravno, ograničen je broj izlagača i ako će se festival širiti, morat će tražiti drugi prostor, a trenutno imaju 70-ak izlagača.

WineOS 2019 - Muzej Okusa WineOS 2019 - Muzej Okusa

WineOS 2019 - radioniceRadionice su bile zaista dobro osmišljene, s dobrim vinarima i moglo se probati zanimljivih vina. Nećemo izdvajati posebno pojedine radionica, ali ćemo reći da su uglavnom bile komercijalne (to jest, plaćalo se sudjelovanje) i sve su bile pune i rasprodane. To posebno ističem, ne zbog novaca, većje to činjenica koja pokazuje itekakav interes publike u Osijeku, a to je ujedno i odgovor na pitanje treba li još jedan vinski festival u nizu svih ostalih. Da, Osijek treba takvu manifestaciju.

Organizacija je dobra, bez velikih grešaka, a ove neke sitne ionako su vidjeli samo organizatori i mi koji se ovim poslom bavimo profesionalno; publika je mogla uživati bez stresova. Kad smo već kod publike, dvorana je konstantno bila puna, ali ne i prepuna, tako da nije dolazilo do zagušenja. Sve u svemu, tko god je došao, vjerujem da nije požalio.

WineOS 2019WineOS 2019

WineOS 2019WineOS 2019

Vidio sam stvarno puno kolega novinara i vinskih promotora, što je još jedan dokaz podrške festivalu i organizatorima. Posebno veseli dosta poznatih lica iz Srbije i Mađarske, što znači da ovaj festival može imati i svoju turističku svrhu - o tome bi organizator morao ozbiljno porazgovarati s Turističkom zajednicom Osijeka.

Da TZ Osijeka ima sluha za takve stvari dokazuje i ovaj naš posjet, jer su nam organizirali malu dvodnevnu gastro turu po Osijeku u sklopu koje smo posjetili:

Restoran Galija

Restoran GalijaRestoran GalijaRestoran Galija

Krčma kod Ruže

Krčma kod RužeKrčma kod RužeKrčma kod Ruže

Restoran Lumière

Restoran LumiéreRestoran LumiéreRestoran Lumiére

Restoran Bijelo Plavi

Restoran Bijelo PlaviRestoran Bijelo Plavi

Svaki taj restoran je drugačija priča i svi su stvarno dobri u svom segmentu; dakle potencijala ima i Osijek može bez problema biti gastro destinacija.

No vratimo se mi festivalu. Sami izlagači većinom su s ovog područja; vrlo malo ih je bilo iz drugih dijelova Hrvatske, tek pokoji iz Mađarske i isto tako iz Srbije, BiH i Makedonije.

WineOS 2019WineOS 2019

Hoće li se to u budućnosti promijeniti, uvelike ovisi od situacije u državi. Zašto? Pa zato što je pitanje ima li tamo potencijalnih kupaca za, recimo, dalmatinska vina i koliko ih ima? Isplati li se vinarima iz Dalmacije dolaziti u Osijek? Opet, s druge strane morale bi barem vinske udruge iz Dalmacije i Istre poslati svoje predstavnike sa selekcijom vina, jer i Slavonci idu na ljetovanje, tako da nije loše predstaviti im se u njihovom gradu. Ali to su već pitanja koja su na organizatoru, kao i koliko će podrške dobiti u svom gradu. Pratit ćemo ih i sljedećih godina te vidjeti u kojem se smjeru to razvija. Osobno se nadam da WineOS neće postati samo mjesto vinskog druženja, već da će dobiti taj širi smisao i postati bitna eno-gastro i turistička manifestacija.

WineOS 2019WineOS 2019

Izlagači... O da, probali smo neka stvarno iznimna vina, ali jedno vino, to jest pjenušac me ostavio bez daha ili što bi rekli "izuo me iz cipela - to je odležani rose pjenušac iz podruma Mladena Sibera i ako ikako možete doći do te boce, to obavezno napravite. Savršenstvo u boci! Bilo je tu još dobrih vina; recimo, već standardno dobrih priča Vina Belje i Iločkih podruma pa odlična vinska priča Jasne Antunović Turk; njena vina postaju neizostavna na iole ozbiljnijoj vinskoj karti diljem Hrvatske. Još su tu, naravno, i Josić pa, recimo, Kolari i da ne nabrajam dalje. Međutim, moram izdvojiti vinariju Perak, koja ogromnim koracima stasa u iznimnu vinariju. Naravno, to ne čudi jer vinski znalci još pamte neka vina Kutjeva d.d., koja je tamo kreirao Ivica Perak.

I da, primijetio sam kako su u Osijeku bili i Krauthaker i Enjingi, ali nije bilo nekih manjih vinara koje sam očekivao na ovom festivalu. Ono što veseli, jest da su bile prisutne vinarije kao što su Belje, Kutjevo, Iločki podrumi i Feravino, jer te velike vinarije iz ove regije moraju biti tu bez obzira na financijsku isplativost. Moraju biti tu kao podrška organizatoru u širenju vinske kulture u regiji i veseli da su to i prepoznale.

WineOS 2019WineOS 2019

U svakom slučaju, bio je to zanimljiv vinski vikend u Osijeku. WineOS očito ima podršku vinskog svijeta u Hrvata i mislim da je pred njim lijepa budućnost. Naravno, to ne ovisi samo o njima. No ako izuzmemo velike vinske manifestacije kao što su VINOcom ili Grand tasting i recimo Vinistru tada WineOS možemo staviti uz bok Zadar Wine Festu ili Wine Ri festivalu te još nekoliko manjih, ali značajnih vinskih manifestacija.

Da zaključim ovaj tekst: sljedeće se godine sigurno vraćamo na WineOS, a to vam dovoljno govori samo za sebe.

Informacije o WineOS festivalu potražite na njihovoj web stranici: wineos.biz

 

" data-instgrm-version="12">
" data-instgrm-version="12"">
Comments:DISQUS_COMMENTS
Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: