Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Subota, 13. 7. 2019.

Volite li i vi rizling? - Prvi Summer Riesling Tasting

Piše:  Marija Vukelić / Zlatne riječi Julio Frangen
Volite li i vi rizling? - Prvi Summer Riesling Tasting

Renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina "Vinske zvijezde" organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim sommelierom i znalcem rizlinga u Hrvatskoj, Željkom Bročilovićem Carlosom.

Na prvo hrvatsko kušanje "SUMMER RIESLING TASTING" pozvani su na (besplatno) sudjelovanje svi vinari koji proizvode rizlinge u Hrvatskoj (većinom iz Bregovite Hrvatske i Slavonije), a u komisiji su bili enolozi (Saša Zec, Jasminka Šaško), vinski novinari (Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, Jože Rozman, Ivan Goričanec), vinari (D. Jagunić, B. Jakopić), sommelieri (Darko Lugarić, Ivan Perković, Marko Rundek, Igor Jurković, Franci Žgur), gosti-vinari iz Slovenije (Boštjan Protner, Milan Hlebec) te vinski znalci (Hrvoje Petrić, Staša Bizjak). Kušanje se odvijalo dva dana zaredom, na dvije lokacije, s različitom komisijom i različitim uzorcima. Predsjednik komisije i glavni savjetnik događaja je sommelier Željko Bročilović Carlos. Njegovim znanjem o rizlingu i svjetskom reputacijom, projekt ima visoku vrijednost - ne samo u Hrvatskoj, nego u regiji i šire.

1.Summer Riesling Tasting_Plešivica -uzorci vina1. Summer Riesling Tasting_Međimurje  - uzorci

Najava događaja izmamila je uzdahe oduševljenja i osmijehe na lica poznavatelja vina te samih proizvođača jer je ova sorta jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR - "Rolls Royce" među vinima, a samo vino - kraljem bijelih vina! Toliko superlativa zaslužuje detaljno kušanje, ocjenjivanje i promišljanje o vinu, pa su organizatori nakon stručnog kušanja organizirali druženje s objavom rezultata, uz razgovore o potencijalu sorte u Hrvatskoj. Budućnost sorte oni vide kroz pametno marketinško promišljanje ciljanih vinskih događaja koji bi privukli svjetsku vinsku elitu u one naše vinske regije, gdje rizling pokazuje najbolje rezultate. U Hrvatsku se planiraju pozvati "rizling-stručnjaci" koji bi svojim "masterclass" radionicama pomogli vinskim profesionalcima, vinarima i ljubiteljima da bolje razumiju veličinu i potencijale rizlinga.

Prvi Summer Riesling Tasting prepoznale su i podržale TZ Zagrebačke i Međimurske županije te grad Jastrebarsko čiji su predstavnici sudjelovali u druženju nakon ocjenjivanja rizlinga.

1.Summer Riesling Tasting_Plešivica:  organizatori _ Marija Vukelić, Vinske zvijezde_ Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Ivana Alilović, direktorica TZZŽ1. Summer Riesling Tasting_Međimurje _organizatori_ B.Jakopić_ Marija Vukelić, RUdi Grula TZMŽ, Z.B.Carlos

Na razgovorima o rizlingu izdvajamo važnu rečenicu slovenskog vinara Boštjana Protnera: "Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti na rizling", jer iako u Sloveniji ima dosta rizlinga, čini se da ga vinari rijetko nude svojim gostima u izboru kušanja prva tri vina podruma, a ako ih ne nude, o njemu se ne zna, vinoljupci ga ne prepoznaju i teško se prodaje." Jasminka Šaško, enologinja vinarije Vuglec, napomenula je da klimatske promjene i globalno zatopljenje ne pogoduju rizlingu i ona primjećuju kako zadnjih godina (od 2014.) vino nema ekstrakta kao prije. Navodi i kako često rizlinzi izlaze na tržište premladi, a bolje rezultate pokazuju starenjem. Sommelier Darko Lugarić, suvlasnik zagrebačkog restorana Agava, predlaže popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali napominje da je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte, ali i kakvoća hrvatskih rizlinga. Željko Bročilović Carlos naglasio je da postoje referentni svjetski rizlinzi, nije teško dokučiti kakvi su oni te odlučiti/krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Zaključno je ponovljeno da je rizling doista posebna sorta, ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost. Preporuka je vinarima da mu treba sačuvati sortnost tijekom vinifikacije te da mu ne "paše" ni previše drveta ni preduga maceracija jer time može izgubiti važne i prepoznatljive karakteristike sorte. Naravno, svaki vinar određuje kojim smjerom i načinom vinifikacije želi raditi rizling i želi li iz njega izvuči najbolje što može (a može se puno) ili želi imati (samo) još jednu sortu u vinogradu. Rezultati plešivičkog kušanja, s uzorcima s Plešivice i Krašića, iz Zagorja, Moslavine, pokazali su da je "srednja kategorija" (vina od 3 godine i starija) imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu - odležavanje u boci godi. Rezultati međimurskog kušanja potvrdili su plešivičko, mladi rizlinzi berbe 2018. pokazali su skromnije ocjene od odležanijih. Dodatna je preporuka vinarima puniti rizling u "rizling-boce" jer i time pokazujemo poštovanje prema vinu i njegovoj sortnosti.

1.Summer Riesling Tasting_Plešivica _ocjenjivači i organizatori1. Summer Riesling Tasting_Međimurje _ocjenjivanje

Ovo prvo veliko kušanje hrvatskih rizlinga pokazalo je veliki interes vinara, iako nažalost nisu svi koji imaju rizlinge mogli/htjeli/stigli sudjelovati. Cilj je bio edukativan za ocjenjivače i za vinare: da se prouče i pokažu karakteristike sorte, da se poveća razumljivost sorte, da se vinu digne prepoznatljivost, a time i vidljivost/uspješnost u prodaji i ugostiteljstvu. Rezultati su pokazali da ipak većina vinara (čast izuzetcima) još uvijek traži svoj najbolji put s rizlingom, jer za rizling se treba odlučiti, a onda biti s njime jako strpljiv i nježan.

Tada, kada razumijevanje i ljubav između vinara i sorte dosegnu svoju uzvišenu etapu, hrvatski će rizling postići bolju kvalitetu, potvrditi svoj naziv "najplemenitije vinske sorte" i "kralja bijelih vina" te u Hrvatskoj (ponovno) pronaći eleganciju i raskoš kakvu ljubitelji rizlinga traže, vole, žele. Prema pozitivnim reakcijama vinara, hrvatski rizlinzi se polako, ali sigurno vraćaju na mjesto koje im i pripada, a u priči o rizlingu okrećemo novu, važnu stranicu.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -