Dobro došli u
G.E.T. svijet!
Ponedjeljak, 26 Studeni 2018

Vinske zvijezde 2018

Piše  Julio Frangen
Vinske zvijezde 2018

Na zagrebačkom vinskom festivalu 13. Zagreb VINOcom, u subotu 24.11. dodijeljena su priznanja najbolje ocijenjenim vinarima u petoj sezoni projekta Vinske zvijezde 2018.

„VINSKE ZVIJEZDE“  je projekt  koji već petu godinu preporučuje kupcima, vinoljupcima (potrošačima) vina koja se trenutno nalaze na tržištu. Najcjenjeniji je i najprofesionalniji neovisni projekt vinskog ocjenjivanja u Hrvatskoj. Projekt je pokrenuo 2013. Vitomir Andrić, vinski kritičar Večernjeg lista, sad u mirovini, te iskusni vinski kritičari i međunarodni ocjenjivači vina Ivo Kozarčanin, urednik rubrike Potrošač i vinski kolumnist u 24sata i Željko Suhadolnik, glavni urednik časopisa Svijet u čaši. Projekt je 2018. godine organizirala i vodila tvrtka Zlatne riječi na čelu s prof. Marijom Vukelić, a partneri su bili Vito Andrić i Ivo Kozarčanin.

Vinske zvijezde 2018.Vinske zvijezde 2018.

U 2018. godini održano je 6. ocjenjivanja  u zagrebačkim restoranima Vinodol,  Noel, Bistro Apetit by Marin Rendić, Agava, Le Bistro Esplanade, Cafe Palace Hotel Zagreb.

20 ocjenjivača s tri stalna člana komisije (Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin, Marija Vukelić) ocijenilo je 153 vina, od njih je 11 vina dobilo veliko zlato ( 95-98 bodova),  22 vina dobilo je zlato  (90-94 boda) te 50 vina srebro (85-89 bodova). Tradicionalno je dodijeljena i Kristalna zvijezda najbolje ocijenjenom vinu od hrvatske autohtone sorte (Dingač 2016. Vedrana Kiridžije iz Potomja, s Pelješca). Službena voda - partner ocjenjivanja Vinske zvijezde 2018. je Kala & Kalnička prirodna izvorska voda, a novi dizajn priznanja osmislila je tvrtka Genius Loci Design.

Vinske zvijezde 2018.

Ocjene u projektu Vinske zvijezde nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojemu su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima te uz ocjenu daje  kratak, zajednički opis vina.

Svi rezultati pojedinačnih ocjenjivanja objavljivani su jednom tjedno na blogovima: Bakhov sin vinskezvijezde.blogspot.com; Vino Vito;  Julio Frangen foto te na Facebook stranici Vinske zvijezde.  

Vinske zvijezde 2018.

PR: Zlatne riječi - Zagreb

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -

Iz G.E.T. Vodiča...

Vina Matošević, Krunčići
Vina Matošević, Krunčići