Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
- promo -
Subota, 5. 7. 2014.

Vinska konferencija - Sauvignon Blanc

Piše: 
Vinska konferencija - Sauvignon Blanc

3.7.2014. bio je doista bogat vinski dan, prepun odličnih događanja, ali kao središnju temu treba izdvojiti konferenciju o Sauvignon Blancu. Dobro zamišljena priča koja je objedinila Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, što sada nakon konferencije, vidimo da i nije pretjerano teško.

Prije same konferencije nisam bio siguran što nas točno očekuje jer pričamo samo o jednoj sorti , međutim sada, nakon konferencije vidim da se otvorilo više pitanja nego što je bilo odgovora. Jedno je definitivno - sauvignon je predobro, iznimno intrigantno vino.

Pohvale organizatorima na izboru predavača.

Posebno je važno bilo predavanje Paula Whitea koji nas je uveo u globalni svijet Sauvignona, a najviše smo naučili kod „dvojca s kormilarom“, ekipe Bakalović - Zibar, a za kormilom je bio Saša Špiranec. Tu smo naučili da se sauvignon može sljubiti gotovo sa svačime, ali naučili i kako odabrati namirnicu i kako je spariti s drugim namirnicama i sa samim sauvignonom. Poseban „like“ za Bakalovićev hrvatski hot-dog.

Možemo reći da su hrvatski sauvignoni korektni i da smo na pravom putu. Možda nam fali još koji sauvignon kao što je bio Korakov iz 2006. Slovenci su nekih 5, 6 godina ispred nas, što i nije čudo, jer smo toliko kasnije i krenuli s obzirom na naša ratna zbivanja, a Austrijanci su 10 do 15 godina ispred Slovenaca i bili su nam odlični pokazatelj gdje bi mi za desetak godina trebali biti. 

Osobno smatram da su ovakvi manji eventi budućnost vinske prezentacije, jer stvarno nema smisla da u Lijepoj našoj postoji „118 velikih vinskih festivala“. Otvara se jedino dvojba - da li i za druge velike sorte raditi ovakve konferencije, no to je već stvar organizatora.
Ono što ovu konferenciju izdvaja jest činjenica da će sljedeća biti u Ljubljani, a onda u Beču. Tako jedan dobar dio naše vinske scene doista stavlja u europske okvire. 

Na kraju, mogu samo reći da je konferencija nadmašila sva moja očekivanja. Tek mala preporuka organizatoru: na pozivnicu napišite dress code, makar on bio (business) casual.

[icon type="fa" name="camera-retro" size="14" color="blue" align="none"] Galerija fotografija 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -