Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Nedjelja, 26. 5. 2019.

Vinistra 2019

Piše:  Silvija Munda
Vinistra 2019

Kao i svake godine, u prvoj polovici petog mjeseca, hrvatski vinski svijet dolazi u Poreč. Naravno, dolazi se na Vinistru. Ove godine, to je bila već 26. Vinistra, što zaslužuje respekt samo po sebi.

Uz vrhunska istarska vina i više od 140 izlagača, Vinistra nudi i odličnu hranu, degustacije, radionice i edukacije. Najveći novitet je Vinoteka Vinistra u kojoj su se mogli besplatno degustirati sitni zalogaji, ali i kupiti izložbena vina uz popust.

Kako Vinistra ima i natjecateljski karakter, odmah na početku ćemo otkriti tko su ovogodišnji pobjednici Vinistre.

Unatoč strožim kriterijima na ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 11. Svijeta Malvazija, ove godine dodijeljeno je čak pet Velikih zlata za malvaziju, dva u kategoriji ostalih vina, a prvi put su i tri terana ovjenčana Velikom zlatnom medaljom. Osim ovih deset velikih zlatnih medalja, dodijeljeno je 147 zlatnih i 31 srebrna medalja. Oznaku IQ – istarska kvaliteta dobile su 24 svježe malvazije, jedna zrela i šest terana.

Marijan Arman iz Vižinade ponovio je prošlogodišnji uspjeh. Drugu godinu zaredom njegova vina osvajaju šampionsku titulu na Vinistri. Armanova Malvazija Gran cru iz berbe 2018. proglašena je najboljom u kategoriji svježih malvazija, dok je njegova Malvazija rezerva iz berbe 2015. osvojila prvo mjesto u kategoriji zrelih malvazija. Najbolji mladi teran, iz berbe 2018., proizvela je vinarija Valenta iz Kaldira, dok je u kategoriji zrelih terana nagradu odnio Teran Barbarossa iz 2016. vinarije Tomaz iz Motovuna. Popis svih nagrađenih vina i jakih alkoholnih pića možete naći na linku

Vinistra 2019 - vina Arman

Naravno, kada pričamo o Istri, prvo pomislimo na Malvaziju i Teran, ali istarski vinari osvajaju potrošače i svojim kupažama, pjenušcima, ali i nekim svjetskim sortama. To nam govori da je Istra vrhunska kompletna vinska regija. Kada tome dodamo i vrlo naprednu i sofisticiranu, a opet tradicionalnu kuhinju, dobivamo regiju u kojoj je eno-gastro turizam itekako bitan čimbenik rada, ali i života općenito. Vinistra je vrhunski izlog svega toga i tu u jednom predsezonskom vikendu možete doživjeti Istru u malom.

Vinistra 2019 (pred otvaranje)Vinistra 2019 (pred otvaranje)

Možda najviše o njoj govori sljedeća scena: Na kraju prvog dana stojimo vani, ispred Žatike, uživamo u zadnjem vinu tog festivalskog dana, kad nam prilazi slovenski izlagač s kojim se već duže družimo po raznim vinskim događanjima i otkriva nam da je, igrom slučaja, prvi put na Vinistri te da je jednostavno oduševljen - za njega je to najbolji vinski događaj u Hrvatskoj.

Čime je to on toliko oduševljen? Pokušat ću odgovoriti na to pitanje. Prvo, Istra je predivna sama po sebi i tu vlada neko drugačije raspoloženje (u stvari, ovdje ljudi shvaćaju bit turizma). Vinistra je odlično organizirana; tu nema hrpe sitnih grešaka (drugdje često uobičajenih), ima dovoljno osoblja i vi kao izlagač brinete samo o prezentaciji svoje vinarije.

Vinistra 2019 - radionica Milana BudinskogNaravno i na Vinistri imate pregršt odličnih radionica na kojima možete stvarno puno naučiti, a ja ću izdvojiti radionicu Milana Budinskog "Vertikala prvog desetljeća vina Castello Festigia" na kojoj nas je proveo kroz kompletnu povijest tog vina i bilo je vrlo zanimljivo.

Ono što Vinistru još izdvaja od većine ostalih vinskih festivala je postavka istog, dakle - uređenje prostora.

Svaki vinar ovdje vrlo pomno razmišlja o uređenju svog, recimo to uvjetno, štanda, jer odavno su shvatili da je prvi kontakt s publikom - vizualni - i kao takav je iznimno bitan. Svaki taj mali zasebni prostor prezentira vinariju i vinara osobno; prezentira karakter tog vinara, njegova razmišljanja i način rada i kada vas privuče takav vizual, puno otvorenije pristupate i samom kušanju vina te lakše ostvarujete kontakt s vinarom. Naravno, iza svega toga mora stajati neupitna kvaliteta vina, ali to se danas jednostavno podrazumijeva.

Vinistra 2019Vinistra 2019

Ima još vinskih festivala koji su krenuli tim putem; recimo Pink Day i Urbanovo, a mislim da će morati i svi ostali, jer današnja publika traži nešto više od takvih događanja i morate zadovoljiti kompletan njen doživljaj, a tu je vizualna priča itekako bitna.

Jedan od razloga zašto vinari vole Vinistru jest i činjenica da u publici ima i puno stranaca, posebice Talijana, što je za Istru uobičajeno, a to je vrlo bitno za poslovanje vinara, jer kad dođe sezona - to je udarna prodajna priča.

Vinistra 2019

Naravno da smo obišli i vinare. Vina, standardno više nego dobra, ali, jasno, svatko ima svog favorita, zavisno od svojih preferencija. Naravno, morate probati malvazije Marijana Armana, ne možete izostaviti Klaudia Tomaza koji izrasta u jednog od vodećih vinara Istre, a tu su još naravno i Fakin pa Benvenuti... Ove godine iznimno visoke ocijene za svoja vina dobio je i Rossi. Tu su naravno, meni posebno dragi, Poletti pa Pilato vina, Damjanić, a ne smijete zaobići ni braću Deklić ni vina Romeo. Na svakoj Vinistri dosta vremena provedemo kod vinarije Medea, koja polako, ali sigurno postaje veliki brend. Tu je relativno nova vinarija Dvorac Belaj, koja ide od početka posebnim putem; njihove su malvazije pomalo drugačije, ali izvrsne.

Vinistra 2019Vinistra 2019

Vinistra 2019

Otkrili smo i jednu novu vinariju; tri godine na tržištu, prvi put na Vinistri, vinarija Fuhtar iz Nedešćine ima neka jako dobra vina i puno potencijala. Svakako ćemo još obratiti pažnju na njih.

Vinistra 2019

Da ne nabrajam dalje jer mogao bih tako prepisati cijeli katalog Vinistre.

Vinistra 2019

Ima tu još jako puno vinara čija vina morate probati jer, kao što ste primijetili, nisam spomenuo onu najpoznatiju ekipu kao što su Matošević, Degrassi, Kozlović, Coronica, Kabola i još nekolicina, ali samo iz razloga jer njih svi znate, a ja vam u svojim tekstovima pokušavam skrenuti pažnju na neke možda manje poznate vinare. U svakom slučaju, u Istri ćete teško naći loše vino.

Vinistra 2019Istarska vina oduševila su i svjetski poznatu sommelierku.

Kvaliteta svih vina je na vrlo visokoj razini i smatram da trebaju biti predstavljena svijetu. Prvi put sam na Vinistri, a drugi put u Istri, ali nikako ne i zadnji”, izjavila je najpoznatija (i prva u svojoj zemlji) njemačka sommelierka Paula Bosch.

Vinistra 2019Na kraju, posebnu pažnju moram posvetiti ekipi iz Vina Laguna. Da, oni su najveća vinarija u Istri i sve to, ali nije to bitno... Oduševili su me svojim pristupom ovogodišnjoj Vinistri. Naime, osim klasičnog prednjeg dijela, štanda, iza je bio svojevrsni back stageVIP room, koji je bio pretvoren u mali koktel bar. Dakle ekipa iz Art of bara, na čelu s Filipom Lipnikom, osmislila je četiri koktela na bazi vina - apsolutno fenomenalnih.

Bila je tu, naravno, i odlična glazba i sasvim drugi vinski ambijent. Naravno, sada će masa mojih kolega iz vinskog svijeta reći kako to nije dio vinske kulture i naći će sijaset razloga da to i dokaže, ali osobno smatram da nisu u pravu, a eto i zašto...

Vinistra 2019Prvo to je definitivno bio najveseliji štand na Vinistri; imao neki svoj život, a s obzirom na to da je bio neprestano pun dobro raspoloženih i rasplesanih ljudi, znači da se to ljudima svidjelo, a to je možda najbitnije. No ono zašto ja posebno cijenim ovakav potez, jest činjenica da su na ovaj način približili vino publici koja ga inače ne bi konzumirala; kokteli su itekako u ekspanziji i vinski svijet mora tu naći svoj dio kolača. Ovakvim pristupom približavate vino sasvim novoj publici koja "živi" na partijima i koja će vjerojatno nakon vinskog koktela poželjeti probati i samo vino. A opet, skloniji sam tome da ekipa od dvadesetak godina na partijima pije vinske koktele, nego neko energetsko pića s puno žestice. Zato osobno smatram da je ovo odličan potez i razmislite prije nego krenete kritizirati neke nove ideje, jer... Svojevremeno su za Galilea rekli da nije baš normalan, a vidi sada - ipak se okreće! E pa i vinski svijet se okreće; zato ga i volimo.

Pozdrav s ovogodišnje Vinistre i vidimo se svakako dogodine!

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -