Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 2. 3. 2017.

Vinart Grand Tasting 2017

Piše:  Foto: Silvija Munda
Vinart Grand Tasting 2017

Vinart Grand Tasting 2017, Lauba (Luka Krajančić)Vinart Grand Tasting u Laubi, vinski festival u umjetničkom centru - sasvim opravdano u tom prostoru, jer vino jest umjetnost. Ako netko misli da ova tvrdnja nije točna, taj sigurno nije stajao nasuprot Luke Krajančića i zajedno s njim krenuo na predivno putovanje od Ježine do Opere i kušao svih šest pošipa što ih Luka ima. Pa još kad Luka krene kazivati svoje stihove... To je čista umjetnost!

Upravo je tako bilo ove godine u Laubi; o, da!

Vinart Grand Tasting 2017, Lauba (Višnja Milina - Bire)Oduševio me i novi Grk vinarije Bire; uspjeli su u već ionako odlično izbalansirani Grk dodati još malo svježine, tako da je sada Grk Bire jednostavno fantastičan (opet umjetnost)... Naravno, o njihovom vinu Defora se nema što pričati, to je savršenstvo. Ove godine, pridružila nam se i vinarija Toreta sa svojim, već uobičajeno dobrim vinima. Kada ste na Korčuli, ovu vinariju - muzej nikako ne smijete zaobići.

Vinart Grand Tasting 2017, Lauba  / Frano Baničević (vinarija Toreta) i Martina Marelić

Jednostavno sam se morao prvo osvrnuti na moje Korčulane; ipak je to "moj" otok. Bilo je tu još podosta odličnih vina. Recimo, novi Teran i Merlot od Tomaza; ta će vina biti hit ove godine. Naravno,  fantastični pjenušavi korner ili kako bi mi rekli ćošak, sa Šemberom, Tomcem, Kolarićem, KurtaljemIvančićem, svakako je mjesto na koje su se mnogi svako toliko vraćali po još malo pjenušca. Naravno da bi trebao spomenuti i moje Kolare pa Kabolu, naravno i dr. Matoševića, ali tako mogu prepisati kompletan izlagački katalog pa nećemo dalje.

Vinart Grand Tasting 2017, Lauba Vinart Grand Tasting 2017, Lauba / Ivica Matošević
Činjenica je da su svi vinari osjetno podigli kvalitetu i da sve češće možemo pričati samo o dobrom i boljem vinu, a nikako o lošem vinu.

Vinart Grand Tasting 2017, Lauba / Marko Krstačić i Sandra Marček Cvitić (vinarija Medea)Ipak, dva vina ću izdvojiti.

Jedno je Punta Greca vinarije Medea - još uvijek je među top pet hrvatskih crnjaka i svaki put me oduševi.

Najveće pozitivno iznenađenje je kasna berba Nevenke Škavić. Dakle... Ta žena nema vinariju,  vino koje je izložila još nema ime, ali ima izniman okus i karakter i ima predivnu, inovativnu etiketu.  To je vino kućna radinost, ali nešto izvanserijski dobro. Nevenka Škavić je za mene apsolutna kraljica festivala! Doći tako hrabro, sa samo jednim vinom, kojeg ima u strašno ograničenoj količini i predstaviti to vino hrvatskoj javnosti  i to na mjestu gdje se igraju samo veliki... Svaka čast! A vino? Vino me oduševilo. Tu svakako moram pohvaliti organizatora, koji je prepoznao potencijal tog vina i uvrstio ga u festival,  jer mnogi to ne bi napravili - vino bez imena, u tako maloj seriji, a broj mjesta na festivalu jako ograničen...  Skidam kapu na ovom potezu.

Vinart Grand Tasting 2017, Lauba / Nevenka Škavić i njeno vino, kasna berba 2015Vinart Grand Tasting 2017, Lauba / kasna berba 2015 - Nevenka Škavić

Sad malo o samom festivalu. Kao prvo, cijeli  tjedan najavnih radionica bio je odličan. Jako dobre radionice, odlično odabrane teme, sve u svemu - kompletna izvedba na jako visokoj razini. I da, mislim da je puno bolje ovako, kada su sve radionice bile na jednom mjestu, nego da su, kao prošle godine, razbacane po gradu.

Vinart Grand Tasting 2017 / Radionica: Krauthaker - Vertikalno kušanje Graševine MitrovacVinart Grand Tasting 2017 / Radionica: Savršeni biftek od boškarina iz Kopa pećiVinart Grand Tasting 2017 / Radionica: Vinolog & Plantaže

Sam festival postavio je neke nove standarde u izvedbi. Povišeni stolovi nešto većih dimenzija uvelike olakšavaju razgled vina i samu komunikaciju s vinarom. Za svakim stolom dva vinara pa razmak između sljedećeg stola - to je odličan potez,  tako da gosti jednog vinara nikako ne smetaju gostima ovog drugog. E da, svaki stol ima frižider. Jako dobar potez, ali to im je opet omogućila sama postavka festivala, to jest ograničen broj sudionika, tako da ostaje dovoljno mjesta. Sve u svemu, vinski festival  na vrlo visokoj razini, posebice za vinske profesionalce, naravno,  jer zbog postavke i mjesta održavanja festivala nje bilo prevelike gužve,  a nije da nije bilo ljudi.

Vinart Grand Tasting 2017, LaubaVinart Grand Tasting 2017, Lauba

U svakom slučaju veliki "Bravo!" za Sašu i ekipu. Smatram da je ovo jedna Europska priča.

Vinart Grand Tasting 2017, LaubaŽelim svakako reći,  potaknut ne tako davnom raspravom na društvenim mrežama. Nemojte uspoređivati  Grand Tasting i VINOcom;  to su dva festivala sasvim različitog koncepta i vrlo su teško usporedivi. Oba su koncepta potrebna, svaki u svoje vrijeme. Na žalost, i u Laubi je pred zatvaranje bilo publike koja pomalo supijana bauljala (doduše bilo ih je malo), bilo je malih sitnih ekscesa, što dokazuje da su nam festivali napredovali, ali dio publike još uvijek kaska za njima. Dame i gospodo, na vinski festival idete kušati, probati nešto novo, proširiti vinske vidike, a ne piti zato što vam je pristupačno!

Na kraju, zaključak. Prošle sam godine napisao sam da ću tek 2018. moći reći zaslužuje li  Vinart Grand Tasting doista odličnu ocjenu,  jer ne mogu to zaključiti nakon prvog festivala. Dakle, iduće ću godine potvrditi ili opovrgnuti, ali vjerujem da već sada mogu reći: "E pa, Lauba je definitivno priča za Europu."

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -