Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Manifestacije
  • Urbanovo 2018. - festival za novu generaciju vinskih hedonista
Utorak, 05 Lipanj 2018

Urbanovo 2018. - festival za novu generaciju vinskih hedonista

Piše 
Urbanovo 2018. - festival za novu generaciju vinskih hedonista

U srcu Međimurja, u Štrigovi, ove su godine festival Urbanovo 2018. zajedničkim snagama organizirali Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Međimurska županija, Općina Štrigova, Turistička zajednica Međimurske županije i Turistička zajednica Općine Štrigova.

Tijekom mjeseca svibnja Međimurje na punih dva tjedna postaje regionalno eno-gastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji dobre hrane i vinske kapljice.

Od 18. svibnja do 1. lipnja u Gornjem Međimurju, lokaciji koja je dobitnik nagrade europske destinacije izvrsnosti EDEN 2016. godine za turizam i lokalnu gastronomiju, održala se najveća manifestacija te vrste u kontinentalnom dijelu Lijepe naše: Urbanovo – Dani vina u županiji Zrinskih.

Centralni događaj svakako je onaj u pitomoj Štrigovi, nadaleko poznatom vinskom središtu, a održava se prvog vikenda, od 18. do 20. svibnja. Najbolji međimurski vinari iz Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ tada se okupljaju na Festivalu pušipela.

Potporu manifestaciji daje i Međimurska županija, a župan Matija Posavec, koji je ujedno i predsjednik organizacijskog odbora Urbanovo, ističe: „Urbanovo iz godine u godinu privlači sve veći broj vinskih entuzijasta, ali i onih koji se žele upoznati s ljepotama kontinentalne Hrvatske, a naše Međimurje ima se s čime pohvaliti. Od izvrsnih vina i bogate gastronomske ponude do prirodnih ljepota.“

Matija Posavec, David ŠtamparMatija Posavec, David Štampar

Predstavljen je novi koncept manifestacije Urbanovo – za novu generaciju vinskih hedonista, a uzvanike je oduševio i novi izgled i prezentacija dvorane. Tijekom petka, subote i nedjelje svoja vina predstavilo je 24 vinara kojima su se pridružili i ostali izlagači. Uz festival vina, održan je i sajam vinogradarske opreme.

Ponudu vina Međimurci svake godine dodatno upotpunjuju s inozemnim i domaćim partnerima pa su se tako na festivalu ovaj puta predstavili i vinari iz Dubrovačko-neretvanske županije, kao i oni iz poljskog Kujawsko-pomorskog vojvodstva. Uz vina, posjetitelji su mogli degustirati međimurske specijalite, sudjelovati u kulinarskim radionicama i uživati u glazbenim nastupima.

Otvaranje ovogodišnje manifestacije Urbanovo, uveličali su: pomoćnik ministra poljoprivrede g. Krešimir Ivančić, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, predsjednik Društva vinara i vinogradara Hortus Croatiae David Štampar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko – neretvanske županije Ivo Mujo, maršal Kujawsko-Pomorskog Vojvodstva Piotr Całbecki.

Otvaranje ovogodišnje manifestacije UrbanovoOtvaranje ovogodišnje manifestacije Urbanovo

Prilikom otvorenja manifestacije, predstavljena je i unikatna boca, posebno dizajnirana za sortu Pušipel, koju će svi vinari koristiti za tu autohtonu sortu. Izgled i dizajn boce rezultat je promišljanja tima Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae s članovima dizajnerskog studija Reci da te tvrtke Vetropack Straža.

Boca PušipelBoca Pušipel

David Štampar, tijekom predstavljanja boce, istaknuo je: „U Međimurju smo posebno ponosni i na našu autohtonu sortu Pušipel, u koju ulažemo zaista mnogo te radimo na podizanju kvalitete i afirmiranju sorte. Tome u prilog govori i činjenica da smo prošle godine dizajnirali unikatnu bocu u koju će se puniti vino sorte Pušipel. Smatrali smo da je Pušipel zaslužio da se kroz originalnu bocu dodatno istakne sorta koja je zasigurno simbol Međimurja. Od sada svi međimurski vinari imaju jedinstvenu bocu za naš Pušipel“.

Samom Urbanovu prethodilo je i međunarodno ocjenjivanje vina. Od 150 uzoraka, dodijeljeno je i 5 nagrada za najbolje ocjenjena vina. Nagrade su osvojili:

  • „Pušipel Prestige, predikat 2015.“ –JAKOPIĆ,
  • „Pušipel Classic 1, 2017.“ –CMREČNJAK,
  • „Traminac – izborna berba prosušenih bobica, 2015.“ – OPG ĐURINSKI
  • „Sauvignon, 2017.“ – CMREČNJAK,
  • „Stridon Rose, 2015.“ – CMREČNJAK.

Urbanovo - nagrađeni vinariUrbanovo - nagrađeni vinari

Međimurje svojom ljepotom prekrasnog krajolika, bogatom baštinom, gostoprimstvom uvijek ljubaznih domaćina, vrhunskim vinima i gastronomskim delicijama svojim gostima pruža jedinstven i neponovljiv doživljaj. Sve je to ucrtalo Međimurje na kartu atraktivnih turističkih destinacija koje posjećuje velik broj turista.

Drugog vikenda manifestacije, točnije 25. i 26. svibnja, međimurski vinari otvorili su svoja vrata na Danima otvorenih podruma. Svaki od njih organizirao je prigodan program i ponudu koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju.

Međimurski vinari: Otvaranje ovogodišnje manifestacije Urbanovo

Spomenimo uz vinsku cestu i Mađerkin breg s kojega pogled puca na 5 države u podnožju –Slovačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, a u bliskoj budućnosti priprema se i izgradnja vidikovca. Neće vam biti žao preći put do tamo, jer ovakav doživljaj uistinu je jedinstven.

Mađerkin bregMađerkin breg

Međimurje, županija koju još nazivaju Hrvatskim cvjetnjakom, dosita je nezaobilazna destinacija. Međimurski vinogradi, vinarije i podrumi čekaju vas na 36 kilometara vinske ceste uz rapsodiju prirode u kojoj ćete uživati jednako kao i u pogledu koji jednostavno obara s nogu.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -

Iz G.E.T. Vodiča...

Konoba Zaratak, Brna
Konoba Zaratak, Brna