Print this page
Nedjelja, 5. 5. 2019.

Prvi Gin Gourmet

Piše:  Silvija Munda
Prvi Gin Gourmet

U Zagrebu je održan prvi sajam hrvatskog gina. Točnije, sajam hrvatskog gina, rakija i likera.  "Gin Gourmet" je održan u Avant Garden Event Squareu, nadomak Maksimira, u Hondlovoj 2/9, a glavni organizator je Ante Perica, direktor Avant Gardena.

Ante Perica, direktor Avant Gardena i organizator Gin GourmetaAnte Perica, direktor Avant Gardena i organizator Gin Gourmeta

Dakle prvi sajam hrvatskog gina pokazao je nekoliko stvari; krenut ćemo od onih lošijih.  Očekivao sam više izlagača. To, naravno, nije loš posao organizatora, već sami proizvođači nisu prepoznali ovaj događaj. Naravno, reći će neki da nije bilo dovoljno marketinga pa da neki nisu ni čuli za događaj; možda je tako, ali i ovaj sajam spada u varijantu "craft sajmova" i on će rasti sa svojom kvalitetom ili ga neće biti. Međutim, sami proizvođači bi trebali više osluškivati scenu i naći se u ovakvim događajima. Publika... Ne možemo reći da ih je bilo malo, ali da ih je trebalo biti malo više, trebalo je.

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera

Kako je to, bez obzira na naziv "Gin gourmet", bio sajam gina, rakija i likera, tako su proizvođači izlagali cijelu svoju paletu tih proizvoda, a ne samo ginove, tako da se moglo kušati stvarno vrlo zanimljivih pića. Nisam, naravno, probao sve jer to je nemoguće (barem meni), ali neke stvari su me iznenadile i to vrlo ugodno, a neke ponovo oduševile.

Najveće iznenađenje bio je hrvatski Viski od Korace - odličan uradak, fin, ugodan, ne prežestok i vrlo slojevitih aroma... Na samom početku konzumacije imate odličnu aromu lješnjaka, a nakon toga polako otkrivate neke druge arome, pomalo zelene, herbalne, ali nema sumnje da u čaši imate viski i sa svakim gutljajem ste u to sve sigurniji. Ima Koraca cijelu paletu odličnih likera, tako da se svakako isplati svratiti do njega, u okolicu Motovuna ili kod njegovog distributera Gastrofanatika u njihovu prodavaonicu "Grunt", na Kvatriću.

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera

Odmah do Korace bila je dobro mi poznata destilerija Rossi. Također lijepa paleta likera, odličan gin, ali ono što mene impresionira u njihovoj proizvodnji, to je naravno Šovran, njihov XO brandy ("konjak") - meni jednostavno fantastičan; jedno od meni najdražih alkoholnih pića.

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera

Kušali smo nekoliko zanimljivih pića na štandu tvrtke Valentić i da, oni postaju jedna od najozbiljnijih distributerskih kuća kada su u pitanju alkoholna pića.

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera Zadržali smo se i na štandu destilerije Brigljević iz Velike Gorice i probali nekoliko jako dobrih uradaka, ali najviše me se dojmio njihov gin u varijanti London dry. To je jedna od destilerija u koju ću se sigurno zaputiti ovih dana.

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera Naravno, tu je bila i Aura; njihov gin Karbun je već ionako klasik, tako da tu ne treba ništa pisati. Likere iz njihove palete ionako možete probati skoro u svakom boljem lokalu, ali o njima više uskoro jer će uskoro Vinistra, a oni su uvijek sastavni dio te priče.

Bilo je tu još proizvođača, ali kao što rekoh, ne mogu probati sve. O njima više idući put.

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera

Zanimljiva su bila i predstavljanja samih proizvođača koji su s pozornice mogli predstaviti ukratko svoj rad i neke svoje ideje i planove. Volio bih da u budućnosti bude više suradnje sa savezom barmena, da i oni budu više prisutni, da možda otkriju neke nova, naša, domaća pića. Zajednička misija i njih kao struke i organizatora sajma, ali i nas medija bi trebala biti veća promocija domaćih brendova i da naše proizvođače približimo potrošačima.

Kvaliteta tih domaćih proizvoda nije upitna. To su sada jako dobra pića, bez stranih mirisa i okusa; većina proizvođača je preboljela "dječje bolesti" u proizvodnji i sada su to ozbiljni alkoholni uradci. Što se tiče hrvatskih ginova, njihova posebnost i prednost leži u tome što su u potpunosti napravljeni od najkvalitetnijih prirodnih sastojaka, aromatičnih prirodnih biljaka s područja cijele Hrvatske.

Gin Gourmet, sajam hrvatskog gina, rakija i likera

Smatram da je Gin Gourmet opravdao svoje postojanje i treba nam takav sajam, jer je scena jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj svaki dan sve veća i jača. Sama organizacija bila je jako dobra; sve lagano i ležerno, ali vrlo ozbiljno osmišljeno. Nekih većih grešaka nije bilo ili ih barem nismo vidjeli i da... Posebna pohvala za odnos prema novinarima; stvarno na visokom nivou.

Ako je suditi po prvom, to će u budućnosti biti velik i ozbiljan sajam. Inače, organizatori planiraju još neke slične događaje za ovu godinu ne samo s ginom, već i u nekim drugim segmentima gastronomije. Ljetna verzija Gin Gourmeta će se održati u kolovozu u Zadru, a o ostalim događanjima ćemo uskoro pisati više; pratite nas i saznajte na vrijeme. Bit će zanimljivo.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba