Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Nedjelja, 23. 4. 2017.

Održano proljetno izdanje zagrebačke Wine & Music manifestacije

Piše:  Foto: Dinko Denona
Održano proljetno izdanje zagrebačke Wine & Music manifestacije

Četvrti Wine & Music, kušanje vina i delicija u organizaciji tvrtke Eno expert održao se 22. travnja 2017., u centru Zagreba, na terasi caffe bara Petit u Petrićevom prolazu. Tema ovog, proljetnog izdanja bila su međimurska vina.  

proljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicijaZagrebačkoj publici su svoja vina predstavili te time najavili festival Pušipela - Urbanovo, koji će se održati u svibnju, sljedeći međimurski vinari: Kerman, Štampar, Dvanajščak - Kozol, Preiner, Cmrečnjak, Kocijan, Horvat, Kojter i Agromeđimurje. Uz njihova vina izlagača gosti Wine & Musica kušali su delicije od divljači OPG-a Perhoč: pikantnu i classic salamu, dimljeni pršut od jelena te pikantne kobasice. Uživanje u vinima i delicijama i ovaj je put pratila glazba dueta Small Change, koji čine vrsni glazbenici, pjevačica Ana Lovrenčić i gitarist Eduard Jimmy Matešić.

proljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicija

"Najšarmantnije vinsko događanje u Zagrebu", komentirala je posjetiteljica na Facebooku, uz #WineMusicZg hashtag. Već se ranije pokazalo, a sada i utvrdilo, da su ove manifestacije pun pogodak, jer na njih dolazi publika zainteresirana za temu - žele kušati vino, razgovarati s vinarima, naučiti ponešto i probati uvijek nešto novo, a sve to u ležernoj atmosferi i prijateljskom okruženju. Wine & Music kušanja pružaju im sve navedeno. To potvrđuju i vinari, što organizatorima daje poticaj za nastavak.

"Kad vam zadovoljna vinska publika svojim ponovnim dolaskom pokaže koliko im je zabavan i zanimljiv ovaj vinski događaj, onda vam je srce na mjestu. S druge strane, oni koji su bili prvi put izražavaju svoje žaljenje što nisu dolazili i prije jer je zabava uz fantastična vina zajamčena. Posebno bih istaknuo zainteresirane posjetitelje, a vjerojatno i naše buduće partnere, koji žele ovaj događaj u drugim gradovima, kako Hrvatske tako i Europe.", rekao je Miodrag Hruškar, direktor tvrtke Eno expert te dodao: "Međimurci su se prikazali u dobrom svjetlu, pokazali su svoje novitete koji tek dolaze na tržište, tako da je ovo bila pretpremijera nekih njihovih vinskih uradaka, čija će premijera biti na Urbanovu."

proljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicijaproljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicija

"Drago nam je što smo imali priliku zahtjevnoj zagrebačkoj publici predstaviti Međimurje i naša vina. Poseban su interes pokazali za mlada i aromatična vina.  Pozivamo sve Zagrepčane da nas posjete i u Međimurju, gdje će se na festivalu Pušipela predstaviti veći broj međimurskih vinara.", gotovo jednako je komentiralo više međimurskih vinara.

proljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicijaproljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicija

Tvrtka Eno expert, čiji tim čine Miodrag Hruškar, Krešimir Hren i Jelena Puh Miloš, bavi se vinarskim konzaltingom i edukacijom, a prije tri godine pokrenuli su Eno Expert Akademiju, podijeljenu na Školu za vinoljupce i Specijalizirane programe. Među publikom, najpopularniji je tečaj naziva VinoLjubac, nakon kojeg je polaznicima na raspolaganju nekoliko tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju. Više informacija možete naći na www.enoexpert.hr

Tim Eno experta već planira sljedeća Wine & Music druženja s novim temama, uskoro u Zadru, ali naravno i u Zagrebu... Događanja će pravovremeno najaviti, a u međuvremenu pozivaju zainteresirane vinoljupce da se prijave na Eno Expert Akademiju i prošire svoju vinsku kulturu ili obnove gradivo.

proljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicijaproljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicija

Više o izlagačima:

1. Vino Kerman

Vinogradarska se tradicija u obitelji Kerman prenosila s koljena na koljeno nizom generacija pa devedesetih veza s obiteljskim korijenima i ljubav prema vinovoj lozi hobi g. Kermana pretvaraju u ozbiljan posao. Vinogradi se sada šire na 5 hektara pokrivenih vinogradima, a prekrasan vidik, tišina i mirisi loze koja okružuje vinski podrum Kerman upotpunjuju jedinstveni ugođaj kušanja kvalitetnih vina.

2. Vinarija Štampar

Strast i predanost lozi prva su i bezuvjetna moneta svim naraštajima obitelji Štampar. Velika vina Štampar počinju svoj život već u vinogradu, kako nekad - tako i danas. U stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije, znanja i inovacija, Štampari danas izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti vinogorja Međimurje.

3. Vina DK - Dvanajščak-Kozol

Nastavljajući tradiciju svojih roditelja, Rajka i Zdravko devedesetih zasađuju svoje prve nasade. Od tada su se proširili i vinogradi i obitelj, a uz brojna visoka odličja, obitelj se može pohvaliti i prvim proizvedenim crnim pinotom u Međimurju. S razlogom ponosno ističu: “Stvaranje vina je naš život”. U vrlo lijepo uređenoj i klimatiziranoj kušaonici, uz svoja vina nude topla i hladna domaća jela.  

4. Vina Preiner

Poznata urbanska obitelj Preiner već se niz godina bavi vinogradarstvom i sve su uspješniji u proizvodnji odličnih vina. Svi su članovi obitelji uključeni u proces rada te njeguju vinarski i vinogradarski duh. Grb obitelji njihov je znak prepoznatljivosti. Paletom vina trude se zadovoljiti najzahtjevnije vinoljupce. Planove ostvaruju svojim radom i ljubavlju prema vinu; sljedeći su novi podrum i kušaonica.

5. Vina Cmrečnjak

Obitelj Cmrečnjak dugo njeguje tradiciju - u prvom podrumu, iz 19. st., danas je smještena obiteljska arhiva. Stalnim unapređivanjem proizvodnje stekli su se preduvjeti za ozbiljni iskorak na tržište. U sklopu novog podruma nalazi se rustikalno uređena kušaonica, a krasi ju i drveni kip Sv. Urbana. Ovdje se održavaju vođene degustacije kvalitetnih vina, uz tradicionalne međimurske delikatese.

6. Vina Kocijan

Obiteljska vinarija smještena je u pitoresknoj Štrigovi. Prema ambicijama i iznimno predanoj brizi koju iskazuju kod stvaranja vina i njegovanju vinograda, potencijalno se kao vinarija nominiraju u sam vrh međimurske i hrvatske vinske scene. Posebno su obećavajući traminac mirisavi kasnijih berbi, chardonnay, graševina, rajnski rizling, i naravno pušipel te od crnih sorata cabernet sauvignon.

7. Vina Horvat

Obitelj Horvat vinogradarstvom se počela baviti prije 40-ak godina, a druga generacija obitelji intenzivnije se počinje vinom baviti od početka ovog stoljeća. 1998 godine dobili su zemljopisno porijeklo za svoja vina, a do 50 ljudi ugostit će u lijepo uređenoj kušaoni.

8. Vina Kojter

Vina Kojter obiteljska je vinarija u Svetom Urbanu koja teži izvrsnosti i kod koje je iz niza odličnih vina teško izdvojiti samo jedno. Vode ju Anton i Jelena Kojter, koji su smisao za vinarstvo dogradili osjećajem za estetiku i ponudili tržištu jednu od najljepših vinskih etiketa u Hrvatskoj. Ukupno obrađuju oko 10 ha vinograda. Zaštitni znak obitelji Kojter je KLOPOTEC (drvena naprava za plašenje ptica).

9. Agromeđimurje d.d.

Vinogradarska proizvodnja odvija se na 141 ha vinograda, a u "Štrigovskom podrumu", kapaciteta 2.000.000 litara, opremljenog suvremenom opremom, nastaje plemenito vino profinjenog bukea, fine arome, prijatnog i osvježavajućeg okusa te umjerene jakosti. U podrumskoj arhivi već petnaestak godina dozrijevaju i arhivska vina, a neka od njih već su spremna za kušanje najprobirljivijih potrošača.

10. OPG Perhoč, Farma jelena i muflona

Na 10 ha šume i livade nalaze se mufloni, obični jeleni, jelen lopatar i divlje svinje. No nije ovo samo farma jelena. Ovo je mjesto zaista posebnih doživljaja, a upravo je doživljaj družiti se u neposrednoj blizini s preko 160 grla divljači kao što su mufloni, jeleni i srne. Životinje ovdje na raspolaganju imaju zaista sve - od šumskog hlada u kojemu ćete naići i na potok, pa do livada i blata. 

proljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicijaproljetno izdanje zagrebačkog Wine & Music kušanja vina i delicija

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -