Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Srijeda, 7. 10. 2015.

Održan festival gljiva 2015

Piše:  Foto: Helena Pletković & Silvija Munda
Održan festival gljiva 2015

Rijetke gljive na Festivalu u Pušćinama

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca već tradicionalno organizira Festival gljiva u međimurskim Pušćinama u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Nedelišće i restoranom-pansionom Mamica. Na terasi Mamice gljivari su prošli vikend, 03. i 04. listopada, predstavili najatraktivnije primjerke raznih jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva. Gljivari su među ostalima izložili i neke rjeđe i zaštićene gljive kao što su jestiva i ukusna Blagva ili pak nejestiva Velika Polipovka. Osim gljiva, našli su se tu brojni drugi pripravci od gljiva koje su posjetitelji mogli i kušati.

Restoran Mamica je osigurao i popratni gastronomski program u znaku gljiva. Oba dana održavanja festivala organiziralo se kuhanje Gljivarske kotlovine, a uz jela od gljiva moglo se na terasi restorana uživati uz živu svirku. Sandri Nedeljko, vlasnici i glavnoj kuharici restorana Mamica, u subotu se u kuhanju kotlovine pridružio popularni MasterChef Časlav Matijević. Kao pratnja hrani, tu su bili vinari s različitih strana Hrvatske, ali i iz Francuske, tako da su posjetitelji manifestacije mogli kušati koja od ponuđenih vina bolje odgovaraju jelima od gljiva. Festival gljiva 2015 podržale međimurska vinarija Belović, istarska Medea, konavoski vinar Božo Metković i francuska vinarija Lionel Osmin & Cie koju u Hrvatskoj predstavlja tvrtka Vinolicious.

 

 

Restoran i pansion Mamica, na čijoj terasi se održao Festival gljiva 2015, obiteljski je restoran i pansion  u Pušćinama, čija je težnja sačuvati stare običaje i jela, spasiti ih od zaborava uz, naravno, malu primjesu modernih tehnologija. Koriste prvoklasne namirnice, a partneri su im prvenstveno lokalni OPG-ovi. Restoran i pansion Mamica otvoren je 2008. godine i već od prve godine rada uvršteni su u 100 najboljih restorana Hrvatske po izboru Kluba Gastronaut.

Upoznavanje kulturne i prirodne baštine Općina Nedelišće

Na poziv pansiona Mamica i Turističke zajednice Općine Nedelišće, u organizaciji G.E.T. Reporta, Festival gljiva 2015 posjetila je grupa eno-gastro novinara, koje su prije otvorenja Festivala Ivanka Novak, zamjenica predsjednika TZO Nedelišće i Ivan Škvorc Ivač proveli Općinom Nedelišće kako bi im pokazali bar dio ponude ove Općine. Zanimljivo je za spomenuti, Ivan Škvorc Ivač, otac Sandre Nedeljko, vlasnice restorana - pansiona Mamica, glazbenik je po zanimanju s više od 50 godina karijere, a 2011. godine dobio je Nagradu "Zrinski" Međimurske županije, za poseban doprinos u području kulture. 

Općina Nedelišće ima doista zanimljiv popis kulturnih i prirodnih znamenitosti te zabavnih sadržaja koje vrijedi posjetiti i nemoguće ih je sve obići u jednom danu pa je trebalo odabrati dio koji će prikazati presjek te ponude. Uz restoran i pansion Mamica, predstavljeni su: Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu, Izletište Ribnjak Črečan i Medeni vrt Tatjane Šardi u Črečanu, uljara Poljo Posavec i bačvarija Pozvek u Dunjkovcu i sportski centar ATON u Nedelišću.

1. Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu

Zanatom kovača danas se bave tek rijetki. Vještina im je na cijeni i još uvijek nužna u seoskoj svakodnevici, a Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu pretvorena je u turističku atrakciju koju pohodi i mlado i staro. Školska terenska nastava u Kovačnici već je ustaljena, a interes turista u stalnom porastu.

Kovači popravljaju oruđe za rad – kose, lopate, motike, sjekire, potkivaju konje, izrađuju čavle, kovani novac i razne druge kovanice. Ako se na prvi pogled čini da je ponešto od toga palo u zaborav, malo pomnije promišljanje ostavlja puno prostora za pronalazak svih rečenih alata i kovanica u seoskom životu današnjice, a onda i u izradi suvenira.

2. Izletište Ribnjak Črečan

Uređeni ribnjak u Črečanu mjesto je okupljanja mještana i turista. Ribnjakom u Črečanu upravljaju Maja i Damir Kirić. Dobro društvo i dobar zalogaj osnovne su značajke Ribnjaka na kojem možete kušati riblje i međimurske specijalitete uz istovremenu mogućnost bavljenja ribolovom.

Ribnjak je otvoren za ribolov od ožujka do studenoga, a sadrži konzumni šaran i mlađ šarana. Za lovljenje ribe potrebno je kupiti dnevnu kartu (20,00 kn), a uz to se plaća 35,00 kn po kilogramu ulovljene ribe. Nudi se mogućnost čišćenja ribe, kao i dostave žive ribe.

3. OPG Šardi - Medeni vrt, Črečan 

U naselju starih kuća u Črečanu, jedna od najatraktivnijih starih kuća je on pčelarice Tatjane Šardi, na čijem se imanju mogu razgledati staništa i uz stručna pojašnjenja domaćice steći slika o proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda. Nova kušaona uređena je kao edukativna izložba i posjetitelji mogu mnogo naučiti o životu pčela, vidjeti proizvode i razlike među njima, ali i naučiti koji su prirodni neprijatelji pčela i kako ih prepoznati.

Tatjana Šardi višestruko je nagrađivana za kvalitetu svojih proizvoda, ali i za njihova maštovita pakiranja uvijek osmišljena s notom međimurske tradicije.

4. Uljara Poljo Posavec, Dunjkovec

U području gdje se već godinama proizvodi mnoštvo kvalitetnih namirnica koje se preradom mogu pretvoriti u vrhunske proizvode, za obitelj Posavec otvorenje Uljare bilo je logičan slijed događanja. Proizvode bučino, konopljino i laneno ulje, bučine koštice, sušene i u čokoladi te raznovrsnu zdravu hranu. U sklopu uljare nalazi se trgovina zdrave hrane u kojoj se svi ovi proizvodu mogu i kupiti.

5. Bačvarija Pozvek, Dunjkovec

Tradicija rada bačvarije Pozvek je dosta duga, a obitelj Pozvek obećava da će se tako nastaviti i u budućnosti. Počeci samostalnog rada nisu bili nimalo laki, ali danas se uvijek traži bačva više, a proizvodni pogon bačvarije uskoro se seli iz "garažne" proizvodnje u veći prostor što će omogućiti razvoj, nove strojeve i nova radna mjesta.

Obitelj Pozvek je sigurna u sebe i svoje iskustvo, a naročito tradiciju izrade drvenih bačvi koja je više od jednog stoljeća utkana u tkivo zanatstva Međimurja. Proizvode bačve od 5 do 5.000 litara ovalnog i okruglog oblika, barrique bačve, drvene vinifikatore , ali i šankove, garniture u obliku bačava, stalke za butelje, drvene stolovi i klupe. Sirovina za proizvodnju je uglavnom slavonski hrast, te nešto malo akacije i kestena. 

6. Nacionalni gimnastički centar – ATON

SGC Aton je najsuvremeniji sportski centar u Hrvatskoj koji nudi niz različitih sadržaja za sport i rekreaciju svim osobama željnim dobrog treninga, bile to organizirane grupe, obitelji ili pojedinci.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -