Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Subota, 29. 10. 2016.

Najvažnija berba šipona

Piše:  Silvija Munda
Najvažnija berba šipona

Koja je to - najvažnija berba?

Vinaru, možda, ona prva, u novom vinogradu. Nama, svakako - prva berba s trsova koje smo sami posadili.

Ne, nismo postali vikend vinari, nego smo sudjelovali u velikoj marketinškoj akciji slovenske vinarije P&F Jeruzalem.

Prisjetimo se, kod stare zidanice Malek 2014. godine više od 100 poslovnih partnera i prijatelja vinarije Puklavec& friends Jeruzalem Ormož te predstavnika medija, uz radnike vinarije, zasadilo je, ukupno više od 31.000 trsova i tako postalo dio priče te vinarije. Mi smo također sudjelovali  -  svatko od nas dobio je 10 trsova loze šipon (moslavac, furmint), rukavice, pregaču, dio vinograda i mentora koji nam je pomagao u sadnji. Naši domaćini obećali su nam da će, kao dobri upravitelji, posađene loze pažljivo njegovati.

sadnja trsova sorte šipon

Već 2015. godine pozvali su nas u rezidbu. Bilo je doista zanimljivo vidjeti kako napreduju „naši” trsovi.

Ove godine stigla nam je pozivnica:

Prva berba mladog vinograda poseban je doživljaj Trud uložen kroz godine mlada loza bogato nagrađuje prvim urodom, koji u podrumu daje najukusnije vino. Pridružite nam se u berbi Vašeg šipona i zajedno s nama stvorite jedinstveno vino.

Družina Puklavec

Kako se ne bi odazvali?!

Tako smo, eto, sudjelovali u berbi u kojoj je ubrano ukupno oko 980 kilograma šipona. Kao što je naglasio Mitja Herga, glavni enolog i direktor podruma P&F Jeruzalem, vino iz tog vinograda piti ćemo u svibnju 2017. godine.

„Prva berba mladoga vinograda zaista je poseban doživljaj, jer loza prvi put plaća uloženi rad i trud. Unatoč vremenskim nepogodama, niskim temperaturama i tuči, koje su nas ove godine snašle, mladi vinograd s oko 31.000 čokota šipona lijepo je urodio. Zato se možemo nadati izvrsnu vinu, iako prvi put u manjoj količini.“, rekao je Mitja.

Mitja Hrgaprva berba

Kao i proteklih godina, kod zidanice Malek, povodom radova u vinogradu, organizirano je veselo druženje uz vina ove vinarije, fine slovenske specijalitete i dobru glazbu.

Ove nas je godine odličnim nastupom zabavila poznata slovenska pjevačica, Nuša Derenda.

U ime obitelji Puklavec, vlasnika vinskog podruma, goste je toplo pozdravila Tatjana Puklavec koja je s obitelji sudjelovala u prvoj berbi, a kasnije je stigao i njen otac, Vladimir Puklavec.  Jorn Pedersen, direktor grupe P&F Holding Vino, istaknuo da P&F Jeruzalem ne proizvodi samo vino, jer u boci je sljubljeno sve, od pejzaža do veselja ljudi. „Naša misija je”, kaže g. Pedersen, „stvarati nezaboravna iskustva i uspomene na trenutke kao što je prva berba kod Maleka.”

Za sada im, rekla bih, dobro ide.

vođena degustacija vina P&F Jeruzalem

Na kraju dana, prije odlaska, organizirana je vođena degustacija vina P&F Jeruzalema, koje je za tu priliku odabrao glavni enolog, Mitja Hrga. Degustaciju je vodio Robert Puklavec, a među ostalim vinima, našlo se tu i arhivsko vino Furmint (šipon) iz 1976 godine.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor